HOME / Novosti /
AMPEU predstavljena na državnom stručnom skupu za ravnatelje osnovnih škola

AMPEU predstavljena na državnom stručnom skupu za ravnatelje osnovnih škola

Državni stručni skup za ravnatelje osnovnih škola Republike Hrvatske održan je u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje od 11. do 13. ožujka 2019. godine u Šibeniku.  Krovna tema ovogodišnje stručnog usavršavanja za ravnatelje osnovnoškolskih ustanova bila je Ravnatelji i promjene u školstvu.

Prvi dan skupa pomoćnica resorne ministrice Lidija Kralj govorila je o Školi za život. Ravnateljica Agencije za mobilnost i programe Europske unije Antonija Gladović u svojoj je prezentaciji „Erasmus+ u službi obrazovnih promjena“ predstavila aktualnosti iz AMPEU-a: u području Erasmus+ odgoja i općega obrazovanja, unutar Ključne Aktivnosti 2 – Školska partnerstva, projektni prijedlozi škola nositeljica oznake eTwinning škole dobivaju posebno vrednovanje s obzirom na ovaj status. U Hrvatskoj je 40 škola s tom europskom oznakom kvalitete prvi puta dodijeljenom 2018. godine. Istaknula je i da Indikativni proračun za Erasmus+ projekte u području obrazovanja i osposobljavanja za 2019. godinu iznosi 4.222.972,00 eura s napomenom kako Europska komisija naknadno doznačuje veći dio sredstava za Školska partnerstva, pa se očekuje da će konačni proračun za ovaj sektor biti do 40% veći od ovoga iznosa.

 

Voditeljica Službe za opće, pravne i normativne poslove resornog ministarstva Marija-Ana Zovko Tomaš govorila je o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, a pomoćnik ministrice Momir Karin o aktualnostima iz MZO-a.

O novim pravilnicima i obvezama škola predavanje je održala i načelnica Sektora za predškolskih i osnovnoškolskih odgoj MZO-a Zdenka Čukelj, a o novim projektima u osnovnom školstvu pak Ivana Pilko Čunčić voditeljica Službe za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje MZO-a.

Drugog dana stručnog skupa predavači su predstavili primjere dobre prakse, upravljanje i organizacijsko učenje u funkciji profesionalnog razvoja ravnatelja škole, rečeno je više o  Projektu e-Škole, ulozi ravnatelja u odgoju i obrazovanju učenika s teškoćama u razvoju te novostima u propisima.

Posljednji dan skupa održano je i predavanje na temu nasilje u školi – prevencija, intervencija, kultura, te je na kraju Vlade Matas viši savjetnik AZOO-a predstavio program rada za mandatno razdoblje.

datum objave: 13.03.2019.