Dan inspiracije – Inspirativne ideje za Erasmus+ u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja

Zagreb, 12. listopada 2018. - Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) organizirala je 12. listopada 2018. u Zagrebu Dan inspiracije (Inspiration Day) u suradnji sa Zagrebačkim inovacijskim centrom. Dan inspiracije (Inspiration Day) središnji je događaj na području Hrvatske u povodu Dana Erasmusa koji se diljem Europe obilježava 12. i 13. listopada. Tijekom Dana Erasmusa građani sudjelovanjem u brojnim događajima u europskim gradovima imaju priliku doznati više o rezultatima projekata programa Erasmus+ te se nadahnuti na vlastito sudjelovanje u ovom najvećem programu Europske unije namijenjenom obrazovanju, osposobljavanju, mladima i sportu.

 

Dan inspiracije – Inspirativne ideje za Erasmus+ u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja - Slika 1

 

U Hrvatskoj je u povodu Dana Erasmusa (Erasmus Days) održano ukupno deset događaja u šest gradova, a na Danu inspiracije stotinjak se sudionika nadahnulo i motiviralo na sudjelovanje u programu Erasmus+. Ponajprije je riječ o novim korisnicima iz strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, kao i onima koji su se već prijavljivali za sudjelovanje, ali imaju manje iskustva. Sudionici su upoznali iskusne korisnike i čuli njihove inspirativne priče iz prve ruke, kroz praktične primjere i razmjenu iskustva u provedbi projekata. U prvom dijelu dana 15-minutnim inspirativnim govorima predstavili su se Antun Perušina, ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik, Vladimir Šoštarić, projektni koordinator i profesor vjeronauka iz Gospodarske škole Čakovec, Ivana Andabaka, ravnateljica Hrvatskog društva likovnih umjetnika, i Josip Ivoš, ravnatelj Srednje škole Stjepana Sulimanca iz Pitomače.

 

Josip Ivoš je istaknuo važnost programa Erasmus+ za svoju školu: "Iznimno mi je zadovoljstvo sudjelovati na Danu inspiracije - središnjem događaju koji organizira AMPEU u sklopu Dana Erasmusa koji se obilježavanju diljem Europe. Kao ravnatelj škole koja se zadnjih godina redovito prijavljuje na Erasmus+ projekte u području strukovnog obrazovanja, s pravom mogu reći da su Erasmus+ projekti najbolji projekti koje provodimo. Kroz projekte mobilnosti naša škola je stekla novi imidž i europski ponos, a naši učenici i nastavnici su obišli pola Europe, stekli nova znanja, vještine i prijateljstva."

 

Dan inspiracije – Inspirativne ideje za Erasmus+ u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja - Slika 2

 

U nastavku dana fokus je bio na provedbi i različitim segmentima projektnog ciklusa Erasmus+ projekata mobilnosti u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju. Josip Brkić, projektni koordinator iz Srednje škole Isidora Kršnjavoga iz Našica, Latinka Križnik, ravnateljica Škole za medicinske sestre Vrapče i Margareta Gumilar, ravnateljica Srednje škole Buzet, potencijalnim su korisnicima otkrili kako su krenuli u pisanje i pripremu projekta, što ih je potaknulo na uključivanje, o čemu je važno voditi računa prilikom pisanja i pripreme projekta te kako se organizira i motivira projektni tim za pripremu projektnog prijedloga. Osvrnuli su se i na to kako osigurati kvalitetan program stručne prakse za sudionike te na koji način komunicirati s partnerima, učenicima i nastavnicima.

 

Margareta Gumilar, ravnateljica Srednje škole Buzet, ovako je pojasnila svoje motive za sudjelovanje na Danu inspiracije: „Srednja škola Buzet u programu Erasmus+ provodi projekte u strukovnom obrazovanju od 2015. godine. Posebno smo ponosni na provedbu završnoga dijela projekta gdje ostvarujemo dobre rezultate uspješnom komunikacijom sa svim zainteresiranim skupinama. S posebnom pažnjom pripremamo se za širenje rezultata projekta pri čemu u taj zahtjevan posao uključujemo cijeli projektni tim, ali i učenike sudionike na mobilnosti jer smo uvjereni da su upravo učenici naša najbolja reklama i sami sebe najbolje predstavljaju. Iako ne zanemarujemo ni druge zainteresirane skupine kojima pokazujemo učinke projekta, ipak se posebno obraćamo lokalnim gospodarstvenicima jer na taj način učenike direktno povezujemo s tržištem rada. Naši su napori zasad  polučili uspjeh jer svi su se učenici nakon četverogodišnjeg obrazovanja zaposlili u lokalnom okruženju ili nastavili školovati na srodnim studijima. Nijedan učenik nije proveo ni dana na Zavodu za zapošljavanje.“

 

Dan inspiracije – Inspirativne ideje za Erasmus+ u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja - Slika 3

 

Završni dio otvorio je Matija Dunaj, ravnatelj Fitnes učilišta, koji je govorio o svojem iskustvu u pisanju i pripremi projekata strateških partnerstava s naglaskom na odabir partnerskih organizacija. Snježana Kovač, koordinatorica projekta iz Škole za cestovni promet, prezentirala je savjete i metode za kvalitetnu provedbu strateških projekata. Završno izlaganje održao je Željko Habek, koordinator projekta iz Učilišta Uljanik, koji je predstavio uzlaznu putanju svog projekta koji se od minimalnog broja bodova na ocjeni kvalitete projektne prijave tijekom provedbe projektnih aktivnosti popeo visoko na ljestvici kvalitete i kakvoće diseminacijskih aktivnosti.

 

Inspiration Day je priveden kraju dodjelom Erasmus+ Povelje za mobilnost u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju Tehničkoj školi iz Slavonskog broda, Tehničkoj školi Sisak i Srednjoj školi Prelog. Povelja je oblik akreditacije organizacija s dokazanim uspjehom u provođenju visokokvalitetne mobilnosti učenika i osoblja u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju. Dodijeljena je i nagrada za projekt s najboljom primjenom Europskog kreditnog sustava u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju (ECVET) Srednjoj školi Buzet. ECVET je europski alat za prijenos, prikupljanje i priznavanje vještina i znanja stečenih u različitim sustavima i državama, s ciljem standardizacije i međusobnog priznavanja strukovnih kvalifikacija.

 

Dan inspiracije – Inspirativne ideje za Erasmus+ u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja - Slika 4

 

Fotografije s događaja dostupne su ovdje.

datum objave: 12.10.2018.