Dani Erasmusa 2020. proslavljeni uz rekordan broj događaja

Dani Erasmusa ove su godine održani diljem svijeta 15., 16. i 17. listopada u 82 zemlje svijeta s više od 5000 događaja, što je najviše otkako je 2017. manifestacija Erasmus Days prvi put održana na međunarodnoj razini. Sudjelovanje tolikog broja zemalja, od Portugala do Rusije, Islanda do Palestine, Latvije do Armenije, od Cipra do Azerbajdžana, dokazuje da je jedan od najuspješnijih programa Europske unije Erasmus+ postao važna karika u uspostavi dijaloga među državama bez obzira na političke okolnosti.

 

Unatoč pandemiji, rekordan broj događaja održan je i u Hrvatskoj. Bivši i sadašnji korisnici programa Erasmus+ organizirali su i održali 105 događaja kojima su predstavili svoje projekte i iskustvo sudjelovanja u programu te sve njegove prednosti i dobrobiti, što je dvostruko više nego lani.

 

Među organizacijama iz Hrvatske koje su se uključile bili su dječji vrtići, osnovne i srednje škole, visokoobrazovne ustanove i nevladine organizacije. Događaji su bili raznovrsni, od izložbi i kvizova do radionica i predavanja - djelomično preseljeni u online okruženje zbog pandemije koronavirusa - a naglasak je bio na aktualnim temama poput učenja na daljinu, ekologije, zdravlja i solidarnosti. U nastavku izdvajamo neke od sjajnih aktivnosti naših erasmusovaca.

 

Osnovna škola Popovac provela je kampanju "Plastično nije fantastično" za projekt "Kids Against Plastic Pollution" i uključila prvašiće u izradu promotivnog videa u kojem upozoravaju na štetnost zagađenja plastikom.

Gimnazija Fran Galović iz Koprivnice uključila se u Erasmus Days također promotivnim videom kojim su promovirali svoje Erasmus projekte. U Osnovnoj školi Ivana Gundulića u Zagrebu održane su radionice, Escape room Zeusovo blago, izrada zanimljivih pokusa s vodom.

 

Plakat OŠ Ivana Gundulića

 

Sveučilište u Zadru postavilo je prigodnu izložbu "Erasmus+ stories from Instagram" u knjižnicama na Novom i Starom kampusu. Više o tome koje se mogućnosti nude u okviru virtualnih mobilnosti, među ostalim, mogli su doznati sudionici webinara koji je organiziralo Veleučilište Lavoslav Ružička Vukovar na kojem je Dijana Stilinović iz Odjela za visoko obrazovanje Agencije za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) predstavila format kombiniranog („blended“) poučavanja.

 

U Osnovnoj školi Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Ivancu učenici su sudjelovali u sadnji cvijeća i bilja u sklopu događaja "Green Energy Saves the Earth". Organizirane su i zabavne online aktivnosti za učenike tijekom kojih su izrađivali plakate na temu obnovljivih izvora energije i sudjelovali u online kvizovima.

 

Fotografija sadnje bilja

Muzej Grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina sva je tri dana održavao virtualne aktivnosti tijekom kojih su svi zainteresirani mogli doznati zanimljive detalje sudionika mobilnosti u Grčkoj, Belgiji i Sloveniji u okviru Erasmus+ projekta „Seniori za baštinu“.

 

Udruga za lokalni razvoj "Turbina promjena" vlastite je Erasmus priče pokazala videoprilozima te održala online Zoom razgovor, a kako se uključiti u Erasmus+ projekte mogli su doznati i posjetitelji zagrebačkog Centra za kulturu Trešnjevka, gdje je održano predavanje o projektima u kojima Centar sudjeluje ili je sudjelovao.

 

AMPEU je bila nacionalni koordinator Dana Erasmusa u Hrvatskoj, a i sama je u suradnji sa Studentskom udrugom ESN Hrvatska organizirala nagradni fotonatječaj #besterasmusmoments na temu „Erasmus+ u izazovnim vremenima“. Nagrade su osvojile tri studentice za fotografije s Erasmus+ mobilnosti.

Vizual Best Erasmus moments natječaja

 

Pročitajte i druge zanimljive informacije o Danima Erasmusa!

datum objave: 19.10.2020.