Dani Erasmusa 2020. u Hrvatskoj

Počinju Dani Erasmusa koji se ove godine diljem svijeta održavaju 15., 16. i 17. listopada. U obilježavanje se do sada uključilo više od 100 organizacija u Hrvatskoj, što je dvostruko više nego prošle godine. Riječ je o bivšim i sadašnjim korisnicima programa Erasmus koji će raznim događajima predstaviti svoje projekte i iskustvo sudjelovanja u programu te sve njegove prednosti i dobrobiti. Ukupno je u svijetu prijavljeno gotovo od 5 000 događaja.

 

Među organizacijama iz Hrvatske koje su do sada prijavile svoje događaje su dječji vrtići, osnovne i srednje škole, visokoobrazovne ustanove, nevladine organizacije.. Događaji su raznovrsni -   izložbe, kvizovi, radionice, predavanja i slično, a djelomično su preseljeni u online okruženje zbog pandemije koronavirusa. Naglasak je na aktualnim temama poput učenja na daljinu, ekologije, zdravlja i solidarnosti. Odabir navedenih tema nije preduvjet za sudjelovanje, a mogu se uključiti svi oni koji žele promovirati Erasmus+.

 

Dječji vrtić Rijeka će u okviru događaja "If no art no inovation" na više lokacija organizirati likovne radionice s djecom u dobi od 3 do 7 godina na kojima će izrađivati prijedlog logotipa za međunarodni projekt u kojem vrtić sudjeluje. Kombinirat će teme iz područja inovacija, STEM-a, zaštite okoliša i recikliranja. Potom će logotip podijeliti s ostalim partnerima u projektu Erasmus+, a isto će napraviti i ostali partneri te će potom biti odabran najbolji.

 

CARNET - Hrvatska akademska i istraživačka mreža tijekom Dana Erasmusa će na društvenim mrežama promovirati projekt čija je svrha razvoj transverzalnih (mekih) vještina nastavnika radi poboljšanja procesa poučavanja. U okviru događaja Connecting the dots – What are transversal skills? snimit će devet kratkih videoselfieja u kojima će predstaviti konkretne primjere i načine upotrebe transverzalnih vještina.

 

Vizual Carnetovog projekta

 

Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog proslavit će Dane Erasmusa događajem "Green Energy Saves the Earth". Organizirane su zabavne online aktivnosti za učenike tijekom kojih će izrađivati plakate na temu obnovljivih izvora energije i sudjelovati u online kvizovima. Također će održati akciju sadnje različitog bilja koje će koristiti za kućnu izradu prirodne kozmetike.

 

U zagrebačkoj Osnovnoj školi braće Radić 16. listopada bit će obilježen glazbom i plesom. Otpjevat će himnu EU "Oda radosti" na engleskom jeziku uz pratnju instrumenata izrađenih od otpadnog materijala (plastične boce, staklene boce, limenke, papir...). Događajem „Green Hearts“ žele osvijestiti važnost zaštite okoliša, a pjesmom i plesom uljepšati proslavu Dana Erasmusa.

 

U Katoličkoj osnovnoj školi u Šibeniku učenici će drugim učenicima, nastavnicima i roditeljima predstaviti svoje Erasmus iskustvo koje su stekli u Španjolskoj. Snimili su i dvojezični video na hrvatskom i engleskom jeziku.

 

Odjel za EU pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu organizira Virtualni pizza party. Na ovom online sastanku studentima će predstaviti aktivnosti zagrebačkog Jean Monnet centra izvrsnosti. Studenti će imati priliku razmijeniti iskustva s Erasmus mobilnosti te raspravljati o izazovima studiranja u inozemstvu u kontekstu pandemije koronavirusa.

 

Vizual događaja Pravnog fakulteta

 

Klesarska škola iz Pučišća na Braču organizira okrugli stol s učenicima koji su sudjelovali u Erasmus projektima, izložbu fotografija nastalih tijekom sudjelovanja u Erasmusu, kvizove na temu poznavanja Europske unije te druge online i fizičke aktivnosti.

 

Muzej grada Pregrade promovirat će Erasmus+ projekt u području obrazovanja odraslih "SeniOrS for Heritage" čija je svrha osmisliti programe neformalnog obrazovanja za starije sugrađane koji bi se provodili u knjižnicama i muzejima. Tijekom Dana Erasmusa putem društvenih mreža predstavit će iskustva stečena tijekom mobilnosti u Sloveniji, Belgiji i Grčkoj.

 

Društvo sportaša veterana i rekreativaca organizira AS-A! partners meeting, online (Zoom) sastanak na kojem će, među ostalim, raspravljati o izazovima s kojima se klubovi i sportaši susreću u vrijeme pandemije te iznijeti primjere uspješno održanih sportskih događaja u okviru propisanih epidemioloških mjera.

 

Studentska udruga ESN Hrvatska u suradnji s Agencijom za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) i ove godine u povodu Dana Erasmusa organizira nagradni fotonatječaj #besterasmusmoments. Ovogodišnja je tema „Erasmus+ u izazovnim vremenima“. Budući da je pandemija koronavirusa mnogim studentima osujetila fizičku mobilnost, u obzir dolaze i fotografije koje dočaravaju situacije s virtualnih mobilnosti. Tri najbolje fotografije bit će nagrađene, a za pobjednike smo pripremili vrijedne nagrade!

 

Događaji se mogu i dalje prijavljivati na službenoj stranici manifestacije. Ondje je također dostupna pretraživa karta prijavljenih događaja.

 

#ErasmusDays prvi su put održani 2017. godine na inicijativu francuske nacionalne agencije za provedbu programa Erasmus+. Prošle je godine održano više od 3900 događaja u 51 državi, a u Hrvatskoj oko 50 događaja.

 

Vizual Erasmus dana 2020

datum objave: 15.10.2020.