Daruvarski Vatreni

Učenici Ekonomske i turističke škole Daruvar - Lara Ivesa, Martina Stari i Dominik Žulj osvojili su drugo mjesto na europskom natjecanju "CedefopPhotoAward". Zbog čega ih je njihova mentorica, nastavnica ekonomske grupe Ksenija Škorić usporedila s našim nogometnim reprezentativcima koji su na Svjetskom prvenstvu u Rusiji osvojil srebrnu medalju. Kako je tekao "put slave" daruvarskih Vatrenih ukratko je rezimirala njihova profesorica, koja im je na ovom foto-zadatku bila sjajna mentorica jer je i sama pasionirana fotografkinja.

Profesorica Škorić ukratko rezimira kako je proljetos - kada je Cedefop (Europski centar za razvoj strukovnog obrazovanja) raspisao natječaj za najbolju seriju fotografija na temu strukovnog obrazovanja - zajedničkom dogovoru s Larom, Martinom i Dominikom odlučeno da bi glavnu ulogu u njihovoj foto-priči trebao odigrati njihov najbolji kuhar, Matej Davidović.

Daruvarski Vatreni - Slika 1
Skinny Chef Matej u svom omiljenom okruženju

Matej je tada bio učenik završnog razreda, a kako od svega najviše voli kuhanje, vrlo rado je pristao na snimanje. Fotografije su snimljene u školskoj kuhinji i s popratnom pričom o Mateju poslane na natječaj.

"Krajem lipnja stigla nam je obavijest da su naše fotografije osvojile jedno od prva dva mjesta u konkurenciji 112 ekipa iz 20 europskih zemalja. Osim nagrađene ekipe fotografa, Cedefop je na dodjelu pozvao i Mateja", kaže profesorica.

Tijekom rujna i listopada bilo je organizirano i online glasanje, a ti su glasovi pribrojeni glasovima prosudbene komisije. Tek su se na proglašenju 17. listopada u Helsinikiju saznali pobjednici u ovom, ali i brojnim drugim natjecanjima u strukovnom obrazovanju. Prvo mjesto osvojila je austrijska škola iz Graza, a drugo Ekonomska i turistička škola Daruvar sa svojim projektom "Skinny chef".

Daruvarski Vatreni - Slika 2
Učenici u svojoj foto-misiji

"Nagrada je i hrvatskoj i austrijskoj školi za sjajan plasman u finale bili su putovanje i smještaj u Helsinkiju od 16. do 18. listopada. Nakon svečanosti proglašenja pobjednika, koje se odvijalo u sklopu Europskog tjedna strukovnog obrazovanja, organizirana je i gala večera u Finlandia Hall kongresnom centru, a ostalo je i nešto vremena za razgledanje Helsinkija", kazala je Ksenija Škorić.

Daruvarski Vatreni imaju razloga za zadovoljstvo. Iako nisu osvojili prvo mjesto, njihov projekt je pobrao puno pohvala, a posebno valja istaknuti one koje su dobili od Europskog centra za razvoj strukovnog obrazovanja.

 

datum objave: 29.10.2019.