Erasmus days 2021. obilježeni rekordnim brojem događaja u Hrvatskoj i svijetu

Rekordnih 5.667 događanja u 67 zemalja svijeta održano je u sklopu ovogodišnjih Dana Erasmusa 14.-16. listopada 2021. U Hrvatskoj je održano također rekordnih 175 događanja (u odnosu na 105 događaja prošle godine) diljem zemlje, a organizirali su ih korisnici programa Erasmus+ kako bi predstavili svoje projekte i njihove rezultate i inspirirali potencijalne korisnike na uključivanje u Erasmus.

 

U obilježavanje Dana Erasmusa u Hrvatskoj uključili su se dječji vrtići, osnovne i srednje škole, visokoškolske ustanove, organizacije koje rade s mladima, ustanove za obrazovanje odraslih, kulturni centri, knjižnice, muzeji i druge ustanove. Održane su radionice, predavanja, izložbe, razna virtualna događanja i druge aktivnosti, a među temama su prevladavale uključivost i ekološke teme.

 

U Poljoprivredno šumarskoj školi Vinkovci su učenici koji su bili na mobilnosti predstavili svoje iskustvo i prenijeli sve što su naučili o dronovima u poljoprivredi drugim učenicima uključujući one koji će sudjelovati u novom projektu, nastavnicima i roditeljima.

 

Erasmus days 2021. obilježeni rekordnim brojem događaja u Hrvatskoj i svijetu - Slika 1

 

Projektni tim Erasmus+ projekta CREATE Gimnazije dr.Ivana Kranjčeva iz Đurđevca obilježio je dane Erasmusa kroz pedagošku radionicu "Kotač sudbine". Budući da program Erasmus+ promiče uključivost, organizatori su posebnu pažnju posvetili udomiteljskim i posvojiteljskim obiteljima te djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

 

Erasmus days 2021. obilježeni rekordnim brojem događaja u Hrvatskoj i svijetu - Slika 2

 

Dio obilježavanja Erasmus dana u Osnovnoj školi Bilje bile su različite aktivnosti iz područja virtualne i proširene stvarnosti. Uz pomoć nastavnica Zdenke Ćutek, Mirne Prusine, Tamare Pintar, Gordane Kuna Zoro, Ivane Nićin i Inge Plaščak učenici su uživali u raznim aktivnostima. "Oživljavali" su dinosaure, ali i crteže koje su sami obojali. Uz pomoć Google Earth aplikacije posjetili su mnoge gradove i znamenitosti, a program Planets 3D omogućio im je promatranje planeta Sunčeva sustava koji su sami izradili. Pomoću VR naočala "prošetali" su Istanbulom, Venecijom, Amsterdamom, pa čak i svemirom!

 

Erasmus days 2021. obilježeni rekordnim brojem događaja u Hrvatskoj i svijetu - Slika 3

 

1. gimnazija Osijek okupila je 30 škola Slavonije i Baranje i zajednički su izradili digitalnu izložbu projekata u kojoj se može pronaći inspiracija za buduće projekte i pročitati o iskustvima i učinku Erasmusa na učenike i nastavnike. Naziv izložbe je „Erasmus i Slavonija i Baranja se vole“.

 

Osnovna škola Ivana Gundulića u Zagrebu u povodu Dana Erasmusa predstavila je projekte posvećene Međunarodnoj godini voća i povrća te Danu zahvalnosti za plodove zemlje te su pripremili razne aktivnosti s učenicima koje su prenosili uživo putem Facebooka. Uz izložbu učeničkih radova i modnu reviju Rimskih kostima, sudjelovali su u izradi brošura, kvizova, listića, plakata, stripova i video uradaka putem digitalnih alata. Istraživali su čaju, o udjelu vode u voću i povrću, o svojstvima vode, napravili zdrave napitke i palačinke od voća te degustirali ukusne čajeve čitajući razne enciklopedije na znanstvenoj čajanki.

 

Erasmus days 2021. obilježeni rekordnim brojem događaja u Hrvatskoj i svijetu - Slika 4

 

Razvojna agencija Grada Velika Gorica – VE-GO-RA održala je predstavljanje Erasmus+ projekta SINTRA na kojem su se okupili poduzetnici raznih sektora, predstavnici Kulturno umjetničkog društva, Gradske ustanove te predstavnici Gradskih odjela Velike Gorice. SINTRA je dvogodišnji Erasmus+ projekt koji provodi 7 partnera iz 6 zemalja, a glavna tema projekta je održivost svih vrsta organizacija kroz INTRApoduzetništvo.

 

Erasmus days 2021. obilježeni rekordnim brojem događaja u Hrvatskoj i svijetu - Slika 5

 

Ovo je samo dio zanimljivih i raznovrsnih događaja, koje može istražiti na Erasmus karti događanja. Zahvaljujemo svim erasmusovcima na uključivanju u proslavu ovogodišnjih Dana Erasmusa, na predstavljanju svojih iskustava i njihovom dijeljenju s drugima. Ovo 5. izdanje #ErasmusDays uspješan je prikaz svega pozitivnoga što donosi sudjelovanje u programu Erasmus+ te s veseljem očekujemo sljedeće izdanje ove manifestacije koje će se održati 12.-14. listopada 2022.!

datum objave: 19.10.2021.