Erasmus+ i Europske snage solidarnosti: Prvi rok za prijavu u 2021. očekuje se u prvoj polovici svibnja

Prema najavama iz Europske komisije rok za podnošenje projektnih prijedloga u sklopu nove generacije programErasmus+ i Europske snage solidarnosti očekuje se u svibnju 2021. godine. Za razliku od prethodnih godina rok je pomaknut na svibanj zbog procesa uspostave pravnog okvira za programsko sedmogodišnje razdoblje. Agencija za mobilnost i programe EU-a planira tijekom ožujka informirati javnost o svim dostupnim novostima novih poziva. 


ilustracija za programe Erasmus+ i Europske snage solidarnosti


Novi program 
Erasmus+ (2021.-2027.) zahvaljujući proračunu čiji ukupni iznos premašuje 26 milijardi eura bit će još uključiviji i inovativniji te usklađen s digitalnom i zelenom tranzicijom. Program će imati posebno važnu ulogu u ostvarivanju europskog prostora obrazovanja do 2025. i mobilizaciji sektora obrazovanja i osposobljavanja, sektora mladih i sporta za brz oporavak i budući rast europskog gospodarstva. Europskim učenicima i studentima pružit će brojne nove mogućnosti. Ponudit će se nove prilike za suradnju, poticati inovacije u oblikovanju kurikuluma, u načinima učenja i poučavanja te promicati zelene i digitalne vještine. U okviru programa podupirat će se i nove vodeće inicijative kao što su europska sveučilišta, akademije za stručno usavršavanje učitelja, centri strukovne izvrsnosti i DiscoverEU.  

I Erasmusov mlađi brat, program Europske snage solidarnosti koji je pokrenut 2018. godine s okvirnim proračunom od 1,009 milijardi eura za razdoblje 2021.-2027., ponudit će mogućnosti za najmanje 270.000 mladih ljudi uključenih u volonterske aktivnosti i/ili projekte solidarnosti.  Zahvaljujući tome Europske snage solidarnosti nastavit će omogućavati mladima sudjelovanje u humanitarnim i drugim društveno odgovornim aktivnostima unutar Unije, ali i daleko izvan europskih granica. Aktivnosti stažiranja i zaposlenja neće biti dostupne u novom programskom razdoblju. U solidarnim aktivnostima moći će sudjelovati mladi od 18 do 30 godina, a na području humanitarne pomoći pojedinci između 18 i 35 godina.  
 

Sve informacije i novosti o programima Erasmus+ i Europske snage solidarnosti objavljivat ćemo na internet stranicama www.mobilnost.hr i www.europskesnagesolidarnosti.hr te društvenim mrežama: Facebook, Twitter i LinkedIn.

datum objave: 02.02.2021.