Erasmus ide dalje – korisnicima na raspolaganju različite vrste mobilnosti

U kontekstu situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, koja u svim europskim zemljama na različite načine utječe na putovanje i održavanje klasične mobilnosti, donosimo pregled svih raspoloživih vrsta mobilnosti, uključujući i dodatne koje su od sada na raspolaganju korisnicima programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti prilikom provedbe njihovih projekata.

 

Mobilnost u svrhu učenja klasična je mobilnost koja podrazumijeva fizičko preseljenje u zemlju koja nije zemlja boravišta radi studija, osposobljavanja ili neformalnog odnosno informalnog učenja. Tu može biti riječ o stručnoj praksi, naukovanju, razmjeni mladih, poučavanju ili sudjelovanju u aktivnosti profesionalnog razvoja.

 

Virtualna mobilnost obuhvaća niz aktivnosti potpomognutih informacijskim i komunikacijskim tehnologijama, uključujući e-učenje, kojima se ostvaruju ili olakšavaju međunarodna, suradnička iskustva u kontekstu poučavanja, osposobljavanja ili učenja.

 

Kombinirana („blended“) mobilnost uključuje kombinaciju načina. Najčešće se koristi kombinacija tradicionalnog osobnog poučavanja na radionicama ili seminarima i tehnika online učenja na daljinu kao što su, primjerice, internet, televizija i konferencijski pozivi.

 

Hibridna mobilnost znači da dio sudionika sudjeluje fizički na aktivnostima, a dio sudjeluje virtualno. Oni sudionici koji mogu putovati u zemlju u kojoj se održava aktivnost dolaze fizički, a sudionici koji ne mogu putovati na aktivnostima sudjeluju virtualno.

 

Korisnike upućujemo da o načinima financiranja različitih vrsta mobilnosti kontaktiraju djelatnike Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

 

datum objave: 17.09.2020.