Erasmus+ korisnici sudjeluju u 3D printanju zaštitnih vizira

U hvalevrijednu studentsku inicijativu proizvodnje zaštitnih vizira za medicinsko osoblje tijekom samo 16 dana uključilo se više od 350 sudionika iz pedesetak hrvatskih gradova, među kojima su studenti, visoka učilišta, učenici, škole, tvrtke i volonteri. Akciju #studentipomazu pokrenuo je splitski student Slaven Damjanović u suradnji s Hrvatskim studentskim zborom, a akciji su se odazvali i mnogi korisnici programa Erasmus+.

Viziri koje su studenti isprintali za medicinsko osoblje na području Zagreba
Viziri za medicinsko osoblje na području Zagreba

Na više od 450 printera diljem Hrvatske proizvode se zaštitni viziri prema modelu češke tvrtke Prusa, koja je na svojim mrežnim stranicama omogućila besplatno preuzimanje 3D modela namijenjenog dodatnoj zaštiti medicinskog osoblja.


Budući da im nedostaje zaštitne opreme, zdravstveni djelatnici koji su na prvoj crti obrane protiv koronavirusa ovu su studentsku inicijativu s oduševljenjem prihvatili, pa narudžbe za 3D vizire stižu iz cijele Hrvatske. Kako bi zaštitna oprema bila što sigurnija za upotrebu, osječka Saponia studentskoj je inicijativi donirala sredstva za dezinfekciju vizira.

„Za izradu maski odnosno nosača koristi se 3D printer koji se montira na prozirnu foliju i traku kako bi se održao na glavi. Tako izrađene maske zaustavljaju bilo kakvu vrstu kapljične transmisije i pomažu u sprječavanju širenja koronavirusa. Za printanje jednog vizira potrebno je oko 2 i pol sata. S trenutnim kapacitetima dnevno se može izraditi oko tisuću vizira s nosačima. No, proizvodnja će značajno porasti nakon što se u akciju uključila tvrtka AD Plastik iz Solina, koja će serijski proizvesti i donirati 50 000 zaštitnih vizira“, otkrio nam je Mateo Marušić, predsjednik Hrvatskog studentskog zbora.

U Studentskom zboru nadaju se da će se akciji pridružiti i druge veće tvrtke koje će im pomoći u serijskoj proizvodnji zaštitne opreme kako bi u što kraćem roku zaštitnu opremu dobili svi medicinski djelatnici diljem Hrvatske.

Agenciju za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) veseli što su se akciji priključili brojni korisnici programa Erasmus+, među kojima su pored studenata i visokih učilišta još i strukovne i osnovne škole, gradske knjižnice te pučka otvorena učilišta.

3D printeri izrađuju zaštitne štitove i na varaždinskom FOI-ju

3D printeri izrađuju zaštitne štitove i na varaždinskom FOI-ju

Tako se, primjerice, na zamolbu liječnika Opće bolnice u Zadru u 3D printanje zaštitnih vizira uključila i Strukovna škola Vice Vlahovića u Zadru, koja u programu Erasmus+  sudjeluje od 2014. godine.

U razgovoru s nastavnikom strukovnih predmeta iz područja elektrotehnike Antom Ivancom doznali smo kako na svom 3D printeru dnevno isprintaju osam zaštitnih vizira s nosačima.

Njihove kolege i Erasmus+ projektni partneri iz Tehničke škole u Sisku također su vrlo aktivni u humanitarnom 3D printanju zaštitnih vizira za zdravstvene djelatnike na sisačkom području. U razgovoru s nastavnikom Denisom Posilovićem doznajemo kako su na svoja četiri 3D uređaja u kratko vrijeme isprintali više od stotinu zaštitnih vizira.

Strukovna škola u Zadru i Tehnička škola u Sisku dugogodišnji su partneri u Erasmus+ projektima. Zahvaljujući tome unapređivali su svoja znanja i vještine u korištenju suvremene tehnologije, kao što je 3D printanje.

Nastavnici Ivanac i Posilović suglasni su kako je u ovim otegotnim životnim okolnostima izrazito važno pokazati solidarnost na svim razinama te koliko je god više moguće svoja znanja, vještine i opremu staviti na raspolaganje onima kojima je to u ovom trenutku najpotrebnije.

„Ponosni smo na naše korisnike koji su u ovim izazovnim vremenima svoja znanja, vještine i vrijeme usmjerili prema društveno-odgovornim aktivnostima. Upravo program Erasmus+ pomaže državama članicama da kroz transnacionalne projekte solidarno udružuju znanja i razmjenjuju dobru praksu kako bi pridonijeli jačanju kapaciteta za inovacije i modernizaciji sustava obrazovanja“, naglasila je Antonija Gladović, ravnateljica Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

datum objave: 07.04.2020.