Eurodesk multiplikatori brinu o mladima iz ruralnih sredina

Zakoračili smo i u treći nastavak serijala o Eurodesk mulitplikatorima. Riječ je, podsjećamo, o udrugama koje rade s mladima i za mlade, a imaju za cilj informirati i promovirati prilike i mogućnosti koje se pružaju unutar programa Europske unije. U Republici Hrvatskoj njih 15 marljivo brine o mladim osobama, stoga ih nastavljamo predstavljati putem serije intervjua. U prethodna dva intervjua predstavili smo PRONI Centar za socijalno podučavanje iz Osijeka, Mirovnu grupu mladih Dunav iz Vukovara i Udrugu za promicanje informatike, kulture i suživota (Udruga IKS) iz Petrinje, Udrugu mladih Varaždinski underground klub (V.U.K.), Udrugu Zamisli iz Zagreba te Mrežu udruga Zagor iz Zaboka.

 

U nastavku vam predstavljamo Udrugu Carpe Diem iz Karlovca, Europski dom Slavonski Brod te Udrugu Impress koji djeluju iz Daruvara. Iz Udruge Carpe Diem s nama je razgovarala koordinatorica međunarodnih aktivnosti Katarina Tonžetić; udrugu Europski dom Slavonski Brod predstavila je voditeljica projekata Iva Sedlić, a na pitanja o aktivnostima Udruge Impress odgovorio je Dubravko Šopar, izvršni direktor udruge.

 

Mladi su jako zainteresirani za programe međunarodne mobilnosti poput Erasmus+ razmjene mladih i Europskih snaga solidarnosti, a raste i broj zainteresiranih mladih osoba s manje mogućnosti

 

Udruga Carpe Diem osnovana je 2005. godine, a od 2008. godine vode Centar za mlade u Grabriku te se okreću mladima kao ciljanoj skupini. Iva Sedlić iz Europskog doma Slavonski Brod govori kako s mladima rade od 1998. godine kada je i osnovan Europski dom Slavonski Brod. U to vrijeme pokrenuli su Školu demokracije, a 2001. godine i prvi Parlament mladih Slavonski Brod. Prepoznali su, kaže, važnost i neiskorišteni potencijal mladih te uvidjeli potrebu za njihovim aktivnijim uključivanjem u život lokalne, regionalne, nacionalne te međunarodne zajednice.

 

„Brojni se mladi koji su preko nas sudjelovali u različitim aktivnostima, vrlo rado vraćaju i postaju aktivnijim članovima udruge i same lokalne zajednice. Znanja koja su stekli te nove ideje u radu s mladima prenose dalje i tako obogaćuju naš rad“, naglašava Iva Sedlić, Europski dom Slavonski Brod

„Brojni se mladi koji su preko nas sudjelovali u različitim aktivnostima, vrlo rado vraćaju i postaju aktivnijim članovima udruge i same lokalne zajednice. Znanja koja su stekli te nove ideje u radu s mladima prenose dalje i tako obogaćuju naš rad“, naglašava Iva Sedlić, Europski dom Slavonski Brod

 

Udruga Impress djeluje od svojih neformalnih početaka prije 12 godina, a kroz desetogodišnji formalni rad okuplja mlade i radi s mladima koji se žele informirati, širiti informacije i poticati svoje vršnjake da iskoriste prilike i mogućnosti koje im se pružaju.

 

Naši sugovornici koji su organizatori aktivnosti i pokretači pozitivnih promjena u svojoj zajednici, kao najvažniji aspekt Eurodesk platforme ističu Eurodeskove besplatne usluge informiranja i savjetovanja mladih o prilikama za učenje i mobilnost koje im nude europski i drugi međunarodni programi. Eurodeskove usluge informiranja i savjetovanja besplatne su i dostupne svim mladima svisocioekonomskih statusa što uvelike doprinosi smanjenju socijalne isključenosti i marginalizacije mladih iz ruralnih područja te mladih koji se nalaze u nepovoljnom ekonomskom i socijalnom položaju.

 

Što uloga Eurodeskova koordinatora donosi udrugama i koordinatorima?

 

„Eurodesk je važan jer udrugama i multiplikatorima pruža podršku kroz naše aktivnosti i daje pravovaljane informacije. Također, uloga koordinatora Eurodeska otvara nam mogućnosti pružanja kvalitativnih i edukativnih sadržaja te informacija bitnim mladim osobama, poput mogućnosti za mlade u EU“, ističe Katarina Tonžetić koja redovito sudjeluje u razvijanju i provođenju međunarodnih projekata.

 

Dubravko Šopar koji je i sam sudjelovao u treninzima, razmjenama mladih te strateškim projektima u više od 24 zemalja diljem Europe i šire te tako stekao brojna iskustva, naglašava kako su iz udruge Impress kroz rad pružili priliku za edukacije i razmjene više od 500 mladih, a sve uz pomoć Erasmus+ programa. Mladi ljudi su zahvaljujući Eurodesku i mogućnostima koje su im se pružile, postali konkurentni na tržištu rada, pronašli posao, putovali i upoznali nove prijatelje diljem svijeta. Eurodesk opisuju kao prozor prema novim mogućnostima koje su potpuno besplatne i povezuju svijet.

 

„S obzirom da se pokušava privući pozornost mladih s kojima se radi, važno je da kreirane aktivnosti budu osmišljene, provedene i vrednovane zajedno s njima. Uloga Eurodesk koordinatora zahtjeva budnost za uočavanje potreba i želja mladih, spremnost na učenje novih stvari, otkrivanje novih mogućnosti i oblika suradnje s mladima, a ima potencijal da mijenja živote na bolje te da unapređuje život lokalne sredine“, istaknula je Iva Sedlić.

 

Najizazovnije se odvažiti, a jednom kad se uključe, mladi se vraćaju i žele još

 

Iz udruge Carpe Diem navode da su mladi u zajednici jako zainteresirani za programe međunarodne mobilnosti, poput Erasmus+ razmjene i Europskih snaga solidarnosti, a pokazalo se i da raste broj mladih osoba s manje mogućnosti. S druge pak strane, Iva Sedlić navodi praksu koja je pokazala kako su mladi u početku nepovjerljivi i nesigurni te se teže odlučuju na sudjelovanje u programima posebice jer im se čini, kako ističe, „predobro da bi bilo istinito“. Takvom stavu su doskočili ostvarujući suradnju sa školama i profesorima koji mladima pružaju dodatnu podršku i ohrabrenje. Prilikom različitih oblika informiranja, pozivaju druge mlade ljude koji su se već uključili da podijele svoja iskustva s onima koji ga nemaju ili će ga tek steći.

 

„Najveća dobrobit je u tome što se mladi, osim u naše međunarodne aktivnosti, uključuju i u razne aktivnosti koje provodimo u Centru za mlade prijavljujući se za volontiranje kroz našu bazu u volonterskom centru te općenito postaju više zainteresirani i aktivni u svojoj lokalnoj zajednici“, Katarina Tonžetić, Udruga Carpe Diem

„Najveća dobrobit je u tome što se mladi, osim u naše međunarodne aktivnosti, uključuju i u razne aktivnosti koje provodimo u Centru za mlade prijavljujući se za volontiranje kroz našu bazu u volonterskom centru te općenito postaju više zainteresirani i aktivni u svojoj lokalnoj zajednici“, Katarina Tonžetić, Udruga Carpe Diem

 

Svaki novi projekt je prilika za rast i stjecanje novih iskustava, poznanstava i znanja

 

„Mladi nisu svjesni mogućnosti koje im se nude, pogotovo zato što Daruvar, pa tako i Bjelovarsko-bilogorska županija, pripadaju ruralnom području Republike Hrvatske te je uvriježeno mišljenje da se mogućnosti međunarodne mobilnosti nude većinom ili samo u Zagrebu i većim urbanim sredinama. Svojim radom trudimo se razbiti tu predrasudu te informirati mlade da bez obzira što su s područja Bjelovarsko-bilogorske županije imaju čitav niz mogućnosti i prilika koje mogu iskoristiti, jednako kao i mladi u Zagrebu i većim gradovima. Kada postanu svjesni mogućnosti i prilika međunarodne razmjene koje im se nude većina mladih odluči iskoristiti priliku za putovanjem, upoznavanjem novih stvari te učenjem novih znanja i vještina“, osvrnuo se Dubravko Šopar.

 

Volonteri udruge Carpe Diem na Festivalu volonterstva gdje su promovirali kampanju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Volonteri udruge Carpe Diem na Festivalu volonterstva gdje su promovirali kampanju "Time to move" za koju su izradili i video

 

 

Volonteri udruge Impress u sklopu „Time to move“ kampanje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Volonteri udruge Impress u sklopu „Time to move“ kampanje

 

 

I za kraj…ljubavna priča

 

„Ima mnogo priča koje bih mogla podijeliti, ali uvijek su mi najdraže one ljubavne. Evo, već par godina u Slavonskom Brodu živi Semih Cufular. U našu organizaciju je došao iz Turske kao EVS volonter na godinu dana, a tijekom svoje EVS službe u Europskom domu Slavonski Brod zaljubio se u djevojku iz Hrvatske. Nakon isteka godine dana, zbog ljubavi je odlučio ostati u Hrvatskoj, posao je pronašao u jednoj IT tvrtci i počeo učiti hrvatski. U međuvremenu su se njih dvoje i oženili, a ja sam im bila kuma na vjenčanju“, otkrila sam je Iva Sedlić.

 

Našim sugovornicama zahvaljujemo na njihovom vremenu i ugodnoj suradnji!

Pozivamo te da pogledaš kartu Eurodesk mogućnosti i Eurodesk multiplikatora i pronađeš svoju priliku :)

datum objave: 04.10.2021.