Europass nudi pomoć za izdavanje univerzalnih digitalnih diploma

Europass digitalna vjerodajnica je alat Europske komisije za digitalizaciju certifikata o stečenom formalnom i neformalnom obrazovanju pojedinaca. Riječ je o dokumentu koji je unificiran za područje cijele Europe, ima jednaku pravnu vrijednost kao certifikati u papirnatom obliku, a ustanovama će omogućavati besplatno izdavanje potvrde o stečenim kvalifikacijama, poput diploma, svjedodžbi, certifikata...Dobra strana digitalnih vjerodajnica ogleda se u činjenici da ih se ne može krivotvoriti. Europass vjerodajnica je jedna od mogućnosti u okviru Europass platforme na kojoj pojedinci mogu otvoriti profil i dijeliti ga s poslodavcima prilikom traženja posla u nekoj od zemalja jednako kao i prilikom potrage za edukacijom u Hrvatskoj ili inozemstvu. Dobivenu digitalnu vjerodajnicu, kao potvrdu prethodno usvojenog znanja također je moguće dodati u vlastiti Europass profil.

 

Europass vjerodajnice vizual

 

Sveučilište u Splitu prvo u EU izdalo Europass digitalnu potvrdu

 

Sveučilište u Splitu napravilo je iskorak na razini Europske unije u primjeni ovog alata postavši prva ustanova u Europi koja je u siječnju 2021. uspješno izdala čak 437 digitalnih potvrda o sudjelovanju sudionicima online međunarodne konferencije Week of Innovative Regions in Europe - WIRE 2020, održane u organizaciji Ekonomskog fakulteta u Splitu. Potvrde su izdane u više vrsta ovisno o ulozi sudionika na konferenciji. Rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić ističe da je cijeli projekt digitalne europske diplome krenuo upravo od njih. "U današnje vrijeme digitalizacije jasno je da i mi o tome ozbiljno razmišljamo, odnosno da smo već startali".

"Digitalne vjerodajnice su me oduševile jer su vrlo lake za korištenje i možemo ih preuzeti u pdf formatu ili u formatu slike i kao takve ih lako postaviti na poslovne mreže ili ih upariti s našim Europass životopisom. Također me oduševilo što su točno nabrojane kompetencije stečene po radionicama, a i te same kompetencije su u skladu s međunarodno standardnim kvalifikacijama obrazovanja i kao takve su priznate u cijeloj Europskoj uniji", kaže studentica Ekonomskog fakulteta u Splitu Ana-Marija Ivčević. Digitalizacija potvrda poslodavcima pomaže dobiti bolju sliku o studentima uz manje papirologije, ističe Dean Marušić iz tvrtke Ericsson Nikola Tesla.

 

Hrvatski Europass centar na međunarodnom online panelu predstavio digitalne vjerodajnice

 

Nacionalni Europass centar Agencije za mobilnost i programe EU održao je u suradnji sa Sveučilištem u Splitu i Europskom komisijom online panel "EUROPASS DIGITAL CREDENTIAL TO FUTURE-PROOF YOUR POTENTIAL“ 10. svibnja 2021. Međunarodni panel su uživo pratili pojedinci iz Hrvatske, Finske, Austrije, Francuske, Grčke, Španjolske i drugih zemalja. Ako ste propustili događaj uživo, pogledajte snimku.

 

Mia Trcol, nacionalni Europass centar

Mia Trcol, koordinatorica Europass centra Hrvatska

 

"S obzirom na potencijal ove digitalne potvrde, želja nam je da ona što prije zaživi u Hrvatskoj. Vjerujemo da je izdavanje digitalnih diploma izgledno u budućnosti, a Europassov sustav nam se čini najboljim za tu svrhu. Ovim događajem htjeli smo osvijestiti donositelje odluka, obrazovne ustanove i širu javnost da taj sustav postoji, nudi mogućnost za izdavanje digitalnih diploma i ima velik potencijal za dodatni razvoj u budućnosti", zaključila je Mia Trcol iz nacionalnog Europassovog centra Agencije za mobilnost i programe EU.

 

Dodatno, 20. svibnja 2021. održat će se interaktivna web radionica o implementaciji Europass digitalnih vjerodajnica na kojoj će biti predstavljeni tehnički detalji ovog izuzetno korisnog alata za digitalnu transformaciju obrazovanja.

datum objave: 11.05.2021.