Godišnji susret sudionika programa Europske snage solidarnosti i organizacija s Oznakom kvalitete

Dana 21. i 22. svibnja uz potrebne epidemiološke mjere u hotelu Chillout u Zagrebu održan je Godišnji susret za sudionike programa Europske snage solidarnosti kojima je projekt završio u protekloj godini, u organizaciji Agencije za mobilnost i programe EU nadležne za provedbu programa u Hrvatskoj.

 

Tijekom susreta sudionici su imali priliku raspravljati o svojim aktivnostima i evaluirati stečeno iskustvo, što će predstavnicima nacionalne agencije poslužiti kao povratna informacija o realiziranim projektima, organizacijama i općim dojmovima o aktivnostima u sklopu programa.

 

Poseban se naglasak stavlja na rezultate i učinak projekata na same sudionike, na znanje i kompetencije koje su stekli i mogućnost njihove primjene u budućnosti. Sudionici su se osvrnuli na svoje iskustvo volontiranja, stažiranja ili zaposlenja, dobili priliku podijeliti ga s organizacijama i razmotriti daljnje mogućnosti u sklopu programa.

 

Godišnji susret sudionika programa Europske snage solidarnosti i organizacija s Oznakom kvalitete - Slika 1

 

Volonterka Nika Glavač obećaje da svoje volontersko iskustvo neće zaboraviti zahvaljujući divnim ljudima koje je upoznala i naglašava po njenom mišljenju najvažniji dio, a to je novi osjećaj samopouzdanja: „Izlazak iz „zone sigurnosti“, potpuno samostalna odluka ipak se prijaviti na projekt, organizirati svoje putovanje i na kraju shvaćanje da sam sposobna snaći se i sve odraditi sama.“

 

„Najvažnija stvar za mlade osobe što aktivnosti programa Europske snage solidarnosti mogu ponuditi je osobni razvoj“, s Nikom se složila i volonterka Petra Habulin i dodala da se razvoj često događa nesvjesno, ali se kasnije itekako osjeti „To je nešto što bi u budućnosti tu osobu trebalo izdvajati od ostalih u važnim trenucima - primjerice, na natječaju za radno mjesto“.

 

Zaključile su kako osim osobnog i profesionalnog razvoja, mladi kroz volonterske projekte imaju priliku pozitivno utjecati na zajednicu u kojoj žive i razviti osjećaj solidarnosti za cijeli život, što je ključno za uspješno funkcioniranje društva.

 

Godišnji susret sudionika programa Europske snage solidarnosti i organizacija s Oznakom kvalitete - Slika 2

 

Paralelno se odvijao i Godišnji susret organizacija s Oznakom kvalitete na kojem je sudjelovao po jedan predstavnik akreditiranih organizacija i organizacija s Oznakom kvalitete iz Republike Hrvatske. Cilj susreta bilo je upoznavanje drugih organizacija, dijeljenje iskustava i međusobno učenje.

 

„Imamo veliki broj volontera, a dijelu njih koji se ohrabrio sudjelovati u aktivnostima i u ovo vrijeme pandemije koronavirusa program Europske snage solidarnosti otvorio je vidike. Do nedavno smo bili usmjereni samo na svoju sredinu, a program nam je ukazao na mogućnosti suradnje s organizacijama i ljudima i izvan naše države“ podijelio je s nama Edi Perić iz Splitskog skautskog zbora i dodao kako su volonteri koji su došli u njihovu organizaciju donijeli i novu motivaciju. Zaključuje kako su zahvaljujući njima shvatili da imaju dodatnih mogućnosti za širenje volonterstva i jačanje pozitivnog utjecaja na zajednicu, a to im je dodatni poticaj na daljnju suradnju i nove projektne aktivnosti.

 

Vanja Roca iz Udruge Argonauta kaže da svaki novi volonter udruzi donosi svježe ideje, divnu atmosferu i rezultate i zato bi svaku udrugu i organizaciju potaknula da se uključi u program. Za mlade osobe, pak, Europske snage solidarnosti donose priliku da se pripreme za budućnost: „Program je prilika mladima da prije ulaska u svijet odraslih isprobaju nešto novo, otkriju svoje kapacitete i upoznaju sami sebe i na taj način budu spremniji i mudriji za samostalno donošenje odluka“.

 

Godišnji susret sudionika programa Europske snage solidarnosti i organizacija s Oznakom kvalitete - Slika 3

„Ovakav tip događaja prilika je da se povežemo s osobama koje nas razumiju“, Vanja Roca, udruga Argonauta

 

Na zajedničkoj sesiji drugog dana održavanja Godišnjeg susreta, sudionici programa Europske snage solidarnosti i predstavnici organizacija s Oznakom kvalitete imali su priliku međusobno razmijeniti iskustva, bolje se povezati za buduće suradnje i zajednički rad na podizanju kvalitete u projektima programa Europske snage solidarnosti.  

 

Zamolili smo nekoliko sudionika ovog susreta da pošalju poruku za kraj mladima i onima koji rade s mladima i ohrabre ih za nova iskustva u njihovim životima i radu.

 

„Uvijek postoji određena podrška, drugi volonteri i mentori koji će se potruditi stvoriti sigurno okruženje u kojem možeš učiti i napredovati. Nikad nećeš biti sam/sama“, rekla je Petra Habulin, volonterka.

 

Volonterka Nika Glavaš je poručila mladima da se prijave na mogućnosti koje se nude, jer će rezultat uvijek biti samo dobra i pozitivna iskustva: „Ulaskom u aktivnosti programa Europske snage solidarnosti putovanje ne završava dolaskom doma – otvaraju vam se nove mogućnosti što znači da jedna prilika sa sobom uvijek donosi sljedeću“.

 

„Svaka nova osoba mijenja atmosferu, donosi nešto novo i sa svojim kompetencijama ispunjava postojeće nedostatke što donosi napredak za cijelu organizaciju“ naglasila je Vanja Roca iz udruge Argonauta, a Edi Perić iz Splitskog skautskog zbora za kraj podsjeća i na motivaciju koja je često ključna za uključivanje mladih u život zajednice čiji su dio: „Puno mladih želi pomoći i doprinijeti svojoj zajednici, povezivati se i napredovati. Sve je pitanje motivacije, a kad se ona pronađe svaki problem je puno manji i lakše se ostvaruje ideja programa Europske snage solidarnosti – solidarnost među ljudima i njen utjecaj na pojedinca koji se i sam razvija u tom procesu“.

datum objave: 21.05.2021.