HOME / Novosti /
Inkluzija tema ovogodišnjeg Tematskog sastanka s korisnicima programa Erasmus+ i ESS

Inkluzija tema ovogodišnjeg Tematskog sastanka s korisnicima programa Erasmus+ i ESS

Socijalno uključivanje osoba s manje mogućnosti kroz programe Erasmus+ i Europske snage solidarnosti bila je tema ovogodišnjeg Tematskog sastanka korisnika tih programa. Godišnji sastanak pod nazivom "U potrazi za uključivanjem" održan je 14. studenoga 2019. u Zagrebu, a okupio je više od 110 sudionika iz cijele obrazovne vertikale od predškolskog odgoja do visokog obrazovanja te iz područja mladih.

 

Sudionici su imali priliku dobiti jasniju sliku o tome kako prepoznati osobe s manje mogućnosti, kako ih više uključiti u projekte, te što još mogu učiniti kako bi doprinijeli njihovom socijalnom uključivanju i kako uspješno realizirati projekt.

 

 

Osobe s manje mogućnosti su već uključene u projekte, ali ima prostora za napredak poručila je pomoćnica ravnateljice Agencije za mobilnost i programe EU Ljubica Petrović Baronica. "Mnogi pojedinci suočavaju se s preprekama na koje Programi pokušavaju odgovoriti različitim mjerama potpore. Prepreke mogu biti vezane uz invaliditet, mogućnosti u obrazovanju, ekonomski položaj, kulturnu različitost, zdravstvene poteškoće, socijalne i geografske prepreke. Osobe koje se suočavaju s navedenim preprekama u nepovoljnijem su položaju ili nemaju jednake mogućnosti kao njihovi vršnjaci. Neovisno o kojoj prepreci je riječ, Programi su otvoreni za sudjelovanje svima i omogućuju korištenje potrebne potpore kako bi se svima olakšao pristup obrazovanju, osposobljavanju ili mogućnostima u području mladih ili sporta.", rekla je Petrović Baronica.

 

Budući da su na sastanku sudjelovali korisnici programa iz različitih područja, bila je to također prilika za razmjenu iskustava i umrežavanje. Osim toga, mogli su upoznati iznimne pojedince koji su svojim pričama i iskustvom objasnili važnost inkluzije, među kojima je i iskusni Erasmusovac, bivši paraolimpijac Mihovil Španja.

 

 

Dodijeljene su nagrade za najinkluzivniji projekt programa Erasmus+. Prvu nagradu je osvojio Centar za istraživanje, edukaciju i primjenu novih znanja UP2DATE iz Zagreba za priču 22-godišnjeg studenta oštećenog vida Antonija Vickovića koji je  sudjelujući u mobilnosti prošao put od sudionika do voditelja grupe te zaključio da je danas sasvim drugačiji čovjek maksimalno se osamostalivši.

 

 

Drugu nagradu je osvojila Osnovna škola Josipa Matoša iz Vukovara za projekt Čarobni san čiji je cilj razvoj terapije uz pomoć životinja za učenike s teškoćama u razvoju. Treća nagrada dodijeljena je Srednjoj školi Ban Josip Jelačić iz Zaprešića za projekt „Rasti i razmišljaj“ za kvalitetnu podršku djeci s teškoćama u razvoju.

 

Preuzmite prezentaciju U potrazi za uključivanjem.

datum objave: 14.11.2019.