Jeste li već prijavili svoje događanje za Dane Erasmusa?

Dani Erasmusa - prigodna proslava programa Erasmus+ ove godine će se održati od 15. do 17. listopada. Organizatorima su predložene teme koje odražavaju novonastalu situaciju s pandemijom, kao i mogućnost da se sama manifestacija održi u online izdanju ili uz mjere fizičkog distanciranja na otvorenom.

Naglasak je na aktualnim temama poput učenja na daljinu, ekologije, zdravlja i solidarnosti. Odabir navedenih tema nije preduvjet za sudjelovanje, a mogu se uključiti svi oni koji žele promovirati Erasmus+. Ipak, zbog preventivnih mjera suzbijanja zaraze koronavirusom naglasak bi trebao biti na online događanjima, koja također pridonose i zaštiti okoliša.

Naslovnica Vodiča za organiziranje zelenih događanja

Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) poziva sve organizacije, ustanove, udruge, mreže i inicijative, bivše i sadašnje korisnike koji žele sudjelovati u obilježavanju Dana Erasmusa da osmisle, organiziraju i prijave događaj koji na što jasniji način prikazuje sav pozitivan utjecaj, posebnosti, koristi i prednosti Erasmusa.

Planirani događaji u povodu Dana Erasmusa prijavljuju se na službenoj stranici manifestacije. Više o hrvatskom dijelu programa te dodatne informacije o postupku prijave, preporuke za komunikacijsku strategiju događaja i hrvatske verzije vizuala možete pronaći na mrežnim stranicama agencije.

Za sve one koji su u povodu Dana Erasmusa odlučili organizirati događaj sa svrhom podizanja ekološke svijesti donosimo Kratki vodič s korisnim savjetima i idejama za organiziranje zelenih događanja u sedam koraka.

Organizatorima Erasmus+ događanja savjetuje se da ih planiraju na održiv odnosno ekološki način. Već kod samog planiranja takvih događanja trebalo bi voditi računa o njihovu utjecaju na okoliš. Stručnjaci za organizaciju zelenih događanja savjetuju, primjerice, korištenje velikih pakiranja pića, vodu iz slavine, sezonsku i hranu lokalne proizvodnje iz ekološkog uzgoja, catering s ekocertifikatima, čišćenje ekološkim sredstvima i ekološko zbrinjavanje otpada.

Također je važno da događanje bude sa što manje papira odnosno da se ne koriste tiskani materijali koji nisu nužni (pozivnice i slično), a poželjno je i da konferencijske vrećice budu proizvedene od recikliranih materijala.

datum objave: 10.09.2020.