Na Danima Erasmusa doznajte kako Erasmus+ promiče uključivost

U proslavu Dana Erasmusa u Hrvatskoj do sada se uključilo oko 70 korisnika programa Erasmus+ kako bi predstavili svoja iskustva i motivirali i druge da se uključe u program. Na mapu događanja svoje su aktivnosti upisale osnovne i srednje škole, vrtići, ustanove za obrazovanje odraslih, organizacije koje rade s mladima i drugi. Mnogi događaji ove će se godine održati u fizičkom obliku, primjerice radionice s djecom, predavanja i izložbe. Jedna od najčešćih tema je socijalna uključivost, koja je prepoznata kao jedna od temeljnih vrijednosti programa Erasmus+. No, zastupljene su i druge teme poput ekologije.

 

Ekonomska i turistička škola Daruvar održat će seriju radionica na temu uključivosti pod nazivom "It has to start with me". U prvom dijelu fokusirat će se na prepoznavanje stereotipa, predrasuda, diskriminacije, etiketiranja, različitosti i tolerancije, a potom će uslijediti radionice kojima je svrha osvijestiti sličnosti i različitosti među nama koje nas definiraju, kako se postaviti prema stereotipima, a na kraju će učenici izraditi kreativne postere o naučenome. 

 

Dječji vrtić Rijeka provest će radionice s djecom u dobi od 3 do 7 godina. Aktivnostima će istraživati povezanost umjetničkih aktivnosti sa znanstvenom pismenošću, prirodne materijale, prirodne pojave, proučavati ih i dizajnirati alat za istraživanje pojava. U radionice će biti uključene i dvije grupe djece s manje mogućnosti.

 

Udruga Lumen organizira radionice kao završnu aktivnosti u okviru projekta  razmjene mladih mPowerArt. Sudionici projekta će zajedno sa srednjoškolcima, lokalnim umjetnicima i volonterima surađivati u street art radionicima, a radovi će biti na temu uključivosti. Tom prigodom će predstaviti program Erasmus+ i njegove mogućnosti za mlade.

 

U Srednjoj školi u Maruševcu učenicima će predstaviti novi Erasmus+ projekt te ih pokušati dodatno motivirati za prijavu, odgovarati na njihova pitanja i nedoumice te im predstaviti prethodna Erasmus iskustva, a sve u neformalnom okruženju uz kavu.

 

Lokalna akcijska grupa Valis Colapis koja okuplja 14 ruralnih gradova i općina Karlovačke i Zagrebačke županije iskoristit će online platforme kako bi predstavila Erasmus iskustva i projekte za mlade. Projektom 

"Look Behind the Veil!" žele poboljšati osposobljenost osoba koje rade s mladima u području socijalne uključivosti, a međunarodni dvogodišnji projekt "Cities of YOUth" potiče uključivanje mladih u razvoj turističke infrastrukture.  

 

Podupiremo sve koji se žele uključiti u proslavu Erasmus dana, a događaje je potrebno upisati na međunarodnu mapu događanja.

 

#Erasmusdays #Erasmusdays2021

 

Na Danima Erasmusa doznajte kako Erasmus+ promiče uključivost - Slika 1

datum objave: 05.10.2021.