Na europskoj razini predstavljeni najinovativni odgojitelji i učitelji u EU

Europska nagrada za inovativno poučavanje/European Innovative Teaching Award (EITA) nova je inicijativa koja nagrađuje izvanredne projekte i nastavne prakse u okviru programa Erasmus+ te kojom se dodjeljuju priznanja odgojno-obrazovnim djelatnicima za izniman doprinos struci. Nagrada EITA promiče vrijednosti europske suradnje u području odgoja i obrazovanja te uspostavu europskog prostora obrazovanja. Europska svečana dodjela nagrade održana je u online formatu u srijedu, 20. listopada u organizaciji Europske komisije, a koja je okupila dobitnike diljem Europe. Mariya Gabriel, povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade  čestitala je dobitnicima na zasluženom priznanju zbog uvođenja inovativnih praksi u svoj rad:„Čestitam na uspješnom svladavanju svih promjena koje su nas zatekle."

 

Mariya Gabriel

 

"Inovacija znači hrabrost, stoga čestitka na hrabrosti s pogledom ka budućnosti“, poručila je slovenska ministrica obrazovanja Simona Kustec. Nagrada EITA se dodjeljuje od ove godine, a dobitnici iz Hrvatske su: Dječji vrtić Matije Gupca u Zagrebu, vukovarska Osnovna škola Josipa Matoša, Gimnazija Dr. Ivana Kranjčeva u Đurđevcu i zagrebačka Škola za medicinske sestre u Vrapču. Ana Huzjak, profesorica nagrađene škole Gimnazije Dr. Ivana Kranjčeva iz Đurđevca javila se uživo prilikom svečane dodjele te kratko prokomentirala uspješnu provedbu Erasmus+ projekta IMAGINE. 

 

Ana Huzjak screenshot

 

“U gotovo svim svojim provedbenim aktivnostima koristili smo digitalne alate, konkretno za kreiranje digitalnih postera na temu promocije ljudskih prava, kod kreiranja online kvizova i anketa te pripreme prezentacija. Ono što se učenicima najviše svidjelo je stvaranje videa i gluma pred kamerama.” Prvu EITA svečanu dodjelu nagrada, zatvorila je Themis Christophidou, glavna direktorica Glavne uprave za obrazovanje i kulturu Europske komisije (DG EAC) pohvalila je kako je istaknula   nevjerojatan posao koji je rezultirao sa čak 104 inovativne prakse na europskoj razini koje su pomogle da se učenici bolje nose s promjenama uzrokovanima COVID-19 pandemijom. Naglasila je da je ova nagrada primjer praktičnih rješenja koja trebaju biti podijeljena i korištena dalje u praksi.

 

Sve najbitnije informacije o nagradi možete potražiti na mrežnoj stranici Europske komisije

 

Ukoliko ste propustili, možete pogledati snimku dodjele Europske nagrade za inovativno poučavanje.

datum objave: 20.10.2021.