Najuspješniji u primjeni ECVET-a: Upoznajte Srednju školu Arboretum Opeka iz Varaždinske županije

Budući da su najuspješnije primijenili ECVET – Europski kreditni sustav u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju - Srednja škola Arboretum Opeka iz Varaždinske županije osvojila je prvo mjesto na natječaju Agencije za mobilnost i programe Europske unije za izbor projekta s najuspješnijom primjenom ECVET-a.

 

Bio je to izvrstan povod da pobliže predstavimo pobjedničku školu koja glasi kao jedna od najopremljenijih u Hrvatskoj.

Srednja škola Arboretum Opeka neprestano radi na unapređivanju nastavnog programa, stoga ne čudi da su krenuli i s primjenom ECVET-a. Riječ je o europskom alatu za priznavanje i potvrđivanje ishoda učenja koji učenicima strukovnih škola osigurava da im znanja, vještine i kompetencije stečene tijekom međunarodnih mobilnosti po povratku u Hrvatsku budu priznati kao sastavni dio kvalifikacije za koju se obrazuju u matičnoj ustanovi. Za promociju ovog alata u Hrvatskoj zadužena je Radna skupina stručnjaka za ECVET čijim radom koordinira Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU).

SŠ Arboretum Opeka

SŠ Arboretum Opeka - jedna od najzelenijih škola u Hrvatskoj

 

Ovogodišnja pobjednica Srednja škola Arboretum Opeka iz Marčana jedna je od najopremljenijih škola u Hrvatskoj za izvođenje praktične nastave iz poljoprivredne, veterinarske struke te kuharstva, a prilagođena je i za odvijanje nastave i za učenike s teškoćama u razvoju. Osnovana je davne 1958. godine kao vrtlarska škola upravo zbog blizine poznatog arboretuma koji i danas ljepotom i bogatstvom biljnih vrsta oduševljava posjetitelje, a ujedno služi i kao učionica na otvorenome budućim cvjećarima  i vrtlarima.

Mala, ali perspektivna škola

Škola danas broji tridesetak nastavnika i približno 300 učenika koji pohađaju programe veterinarske, poljoprivredne, šumarske, agroturističke i kulinarske struke. Nastava se provodi u moderno opremljenim praktikumima i staklenicima te na otvorenom u rasadnicima  stajama i na njivama.

Osim toga imaju i suvremenu sportsku dvoranu, moderno opremljenu informatičku učionicu, laboratorij za kemiju, mikrobiologiju i pedologiju te lijepo uređenu školsku knjižnicu koja je kao reprezentativni dio škole često i mjesto za različita kulturno-poslovna događanja. U školi djeluje i učenička zadruga „Arboretum Opeka“ čije  Povrćarsko-voćarska i Aranžerska sekcija nastupaju na izložbama, sajmovima te popularnom varaždinskom Špancirfestu. Uz brojne izvannastavne aktivnosti rado se uključuju i humanitarne akcije.

kolaž fotografija SŠ Arboretum Opeka: njiva, rasadnik, kuhinja
Odlični uvjeti za praktični rad učenika

Usklađeni s potrebama lokalne sredine i tržišta rada

Budući da su svjesni važnosti cjeloživotnog učenja, u školi Arboretum Opeka provode i programe za obrazovanje odraslih. Ističu, naime, da cjeloživotno učenje pomaže osobnom rastu i razvoju pojedinaca te pridonosi boljoj društvenoj uključenosti i zapošljivosti.

Koliko su agilni u usklađivanju obrazovanja s tržištem rada te potrebama svoje lokalne sredine govori i činjenica da su svojedobno u nastavni program uveli agroturistički smjer, kojim su ujedinili poljoprivrednu proizvodnju s ugostiteljstvom i turizmom. Na taj su način osposobljeni kadrovi za vođenje obiteljskih turističko-poljoprivrednih gospodarstava na kojima se po načelima ekološke poljoprivrede proizvodi i nudi hrana s vlastitog gospodarstva te promovira ekoturizam koji ima potencijala da postane najperspektivnija vrsta turizma u Hrvatskoj.
 
S Erasmusom za bolje sutra

U program Erasmus+ škola je uključena od njegovih samih početaka te su 2014. u sklopu prvog odobrenog projekta „Nove kompetencije uzgoja i primjene ukrasnog bilja“ organizirane mobilnosti nastavnika. Ukupno su dosad u ulozi koordinatora zaključili četiri projekta, dok su još dva u provedbi, čime ukupan broj sudionika uključenih u mobilnosti (učenika i nastavnika) prelazi 200. Krenuli su s poljoprivrednim zanimanjima, a kasnije su organizirane mobilnosti i za kuhare, veterinarske tehničare te pomoćna zanimanja (vrtlar i kuhar-slastičar). Bogato iskustvo i kvalitetna provedba prepoznata je 2019. kad je školi dodijeljena Povelja za mobilnosti u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju kao priznanje dugoročnoj predanosti i strateškom pristupu uključivanja međunarodne mobilnosti u aktivnosti organizacije nositelja.

 

Projekt „Znanjem za bolje sutra“ odobren je na natječaju 2019., a primjenu ECVET-a kao alata za priznavanje učeničkih znanja stečenih u inozemstvu inicirala je projektna koordinatorica Marina Šmidlehner.

 

Sudjelovala sam na nekoliko radionica o mogućnostima primjene ECVET-a u organizaciji Agencije za mobilnost i programe Europske unije te sam stečena znanja prenijela zainteresiranim nastavnicima iz naše škole. Školski projektni tim identificirao je potrebe učenika, dok su strukovni nastavnici definirali ciljeve i ishode učenja tijekom međunarodne mobilnosti. Nakon što je program prakse usuglašen s partnerima iz Slovenije, Njemačke, Poljske i Nizozemske, za sudionike mobilnosti osigurana je jezična, kulturološka, logistička, pedagoška i stručna priprema kako bi se učenicima olakšalo snalaženje u novom okruženju“, izjavila je Marina Šmidlehner.

 

Fotografija sa stručne prakse iz veterinarske ambulante u Njemačkoj
Vrijedno iskustvo stručne prakse u njemačkoj veterinarskoj ambulanti

Stručna praksa u inozemstvu – dragocjeno iskustvo

 

Učenici su tijekom prakse u inozemstvu imali kontinuiranu podršku mentora u ustanovi primatelju, nastavnika u pratnji te kontaktnih osoba u matičnoj ustanovi, a ocjenjivanje učeničkih postignuća su, sukladno ranije usuglašenim kriterijima, proveli mentori u inozemstvu. Stručnu praksu učenika matična škola priznala je kao dio obavezne stručne prakse/praktične nastave koja je propisana kurikulumom te je evidentirana u e-dnevniku.

Jedna od sudionica 10-dnevne prakse u Frankfurtu bila je i bivša učenica ove škole Veronika Težak, koja ističe kako je riječ o iskustvu koje bi svakome preporučila.

 

Dio prakse obavljali smo u klinici za male životinje, a dio na farmi konja. Imala sam odličnog mentora od kojeg sam naučila stvari s kojima se u našoj školi nisam imala prilike susresti. Najviše me veselilo sudjelovanje na operacijama, a ugodno iznenadila stručnost i točnost u pristupu poslu. Puno sam naučila tijekom ove mobilnosti, a činjenica da su mi stečena znanja i praktične vještine po povratku u Hrvatsku priznati kao sastavni dio kvalifikacije svakako će mi pomoći u daljnjem obrazovanju i prilikom zapošljavanja“, istaknula je Veronika Težak, koja je završila obrazovanje za veterinarskog tehničara i 2020. godine upisala fakultet.


ECVET: odlični rezultati u Hrvatskoj

Hrvatska Radna skupina stručnjaka aktivna je od 2012., a sačinjavaju je predstavnici resornih ministarstava i agencija te nastavnici strukovnih škola s bogatim iskustvom u provedbi međunarodnih mobilnosti. U navedenom razdoblju članovi skupine održali su stotinjak individualnih savjetovanja te 45 radionica na kojima je sudjelovalo oko 1300 sudionika, a ukupno se za primjenu ovog europskog alata za priznavanje i potvrđivanje ishoda učenja odlučilo više od 70 strukovnih škola iz Republike Hrvatske.

 

Drago nam je što su naši korisnici iz područja strukovnog obrazovanja i osposobljavanja prepoznali važnost transparentnog priznavanja ishoda učenja neovisno o kontekstu u kojem su stečeni. Riječ je o jednoj od ključnih odrednica programa Erasmus+ čija je svrha lakše priznavanje i bolje razumijevanje stečenih znanja i kvalifikacija u europskom obrazovnom prostoru, a primjena je dodatno olakšana izmjenama Zakona o strukovnom obrazovanju koji omogućava da učenik dio kvalifikacije stekne tijekom boravka u inozemstvu. Primjena ECVET-a pruža dodanu vrijednost međunarodnim projektima naših korisnika te jača kapacitete i podiže vidljivost strukovnih škola, dok učenicima istovremeno omogućuje bolju zapošljivost i veću prepoznatljivost na tržištu rada“, ocijenila je Branka Radonić Choudhury, voditeljica Odjela za strukovno obrazovanje i osposobljavanje u AMPEU.

 

datum objave: 23.12.2020.