HOME / Novosti /
Nova publikacija mreže Eurydice – Ljestvica mobilnosti: Popratno izvješće o visokom obrazovanju - 2018./2019.

Nova publikacija mreže Eurydice – Ljestvica mobilnosti: Popratno izvješće o visokom obrazovanju - 2018./2019.

Nova publikacija mreže Eurydice podupire Ljestvicu mobilnosti razvijenu od strane Europske komisije, a koja se oslanja na Preporuku Vijeća „Mladi u pokretu“ – promicanje mobilnosti mladih u svrhu učenja iz 2011. godine. Svrha Ljestvice mobilnosti je pružiti okvir za mjerenje napretka koje su napravile europske države u promoviranju i micanju prepreka mobilnosti u svrhu učenja. Zastupljeno je područje visokog obrazovanja i inicijalnog strukovnog obrazovanja i osposobljavanja za koje je pokazatelje razvio Cedefop.

 

Izvještaj je objavljen tri godine nakon prvog izvještaja te pruža uvid u ažurirane podatke koji stoje u pozadini šest sastavljenih pokazatelja o informiranju i usmjeravanju, jezičnoj pripremi, prenosivosti stipendija i zajmova, potpori za mobilnost studenata slabijeg socioekonomskog statusa, priznavanju ishoda učenja i automatskom priznavanju kvalifikacija. Informacije su dostupne za akademsku godinu 2018./2019. te pokrivaju 28 država članica Europske unije, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Švicarsku, Island, Lihtenštajn, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Norvešku, Srbiju i Tursku.

 

Svi pokazatelji objavljeni su i na online platformi te korisnicima na kartama pruža jednostavniji pregled politika vezano uz mobilnost u svrhu učenja u Europi.

 

datum objave: 03.02.2020.