HOME / Novosti /
Objavljeno istraživanje o cjeloživotnom profesionalnom usmjeravanju: politike i prakse u EU

Objavljeno istraživanje o cjeloživotnom profesionalnom usmjeravanju: politike i prakse u EU

Europska komisija objavila je rezultate istraživanja o trendovima, izazovima i mogućnostima u području cjeloživotnog profesionalnog usmjeravanja u Europskoj uniji.

 

Cilj istraživanja bio je pružiti pregled politika i praksi u području cjeloživotnog profesionalnog usmjeravanja u Europskoj uniji te razmotriti mogućnosti za daljnji razvoj. Analizom sustava profesionalnog usmjeravanja u različitim zemljama željelo se pružiti uvid u važne nove trendove, pristupe, kao i inovativne prakse i alate kojima se praktičari služe širom Europe.

 

Rezultati istraživanja koristit će se u planiranju preporuka Europske komisije u području cjeloživotnog profesionalnog usmjeravanja nakon 2020.

S obzirom na dinamično tržište rada koje zahtijeva nova znanja i vještine, istraživači su istaknuli važnost profesionalizacije i unaprijeđenja kvalitete usluga cjeloživotnog obrazovanja i profesionalnog usmjeravanja koji bi trebali biti dostupniji građanima. Također je istaknuto kako je neophodno iskoristiti potencijal suvremenih tehnologija i njihove primjene u cjeloživotnom obrazovanju i usmjeravanju te uskladiti potrebe tržišta rada s programima cjeloživotnog obrazovanja. Sukladno tome, Europska komisija bi trebala u suradnji s državama članicama poduprijeti ulaganja i razvoj usluga e-usmjeravanja.

Cjeloživotno profesionalno usmjeravanje i obrazovanje trebalo bi uskladiti i s Europskim zelenim planom koji bi trebao pomoći u postizanju održivog gospodarstva Europske unije. Naime, realizacija Zelenog plana zahtijevat će promjenu industrije, a sukladno tome dogodit će se i zelena transformacija radnih mjesta u ekonomskim sektorima. Tijekom tog razdoblja cjeloživotno profesionalno usmjeravanje i učenje trebali bi odigrati ključnu ulogu u pružanju podrške građanima i radnicima za stjecanje vještina i znanja za nova radna mjesta.

 

U provedbi istraživanja Europska komisija surađivala je sa stručnjacima sa Sveučilišta Warwick, UK i Sveučilišta Jyväskylä, Finska, a na poveznici potražite cjelokupno istraživanje na engleskom jeziku: „Lifelong guidance policy and practice in the EU: trends, challenges and opportunities“.

datum objave: 07.05.2020.