Održan Obzor Europa informativni dan iz područja Marie Skłodowska – Curie aktivnosti za razmjenu osoblja

Agencija za mobilnost i programe EU održala je 12. listopada 2021. godine Obzor Europa informativni dan iz područja Marie Skłodowska – Curie aktivnosti za razmjenu osoblja. Cilj nacionalnog informativnog dana, kojem je prisustvovalo 73 sudionika, bio je upoznati potencijalne prijavitelje projekata s novim pravilima natječaja te mogućnostima za istraživače, voditelje projektnih i istraživačkih timova, tehničko i administrativno osoblje koje pruža potporu aktivnostima istraživanja i inovacija u javnom i privatnom sektoru.

 

MSCA vizual

 

Natječaj za MSCA razmjenu osoblja u 2021. godini predstavio je gospodin Amir Spahić, projektni savjetnik iz Izvršne agencije za istraživanje, Europske komisije, a iskustva u prijavi i sudjelovanju MSCA RISE aktivnostima u sklopu programa Obzor 2020. predstavila je prof. dr.sc. Marina Dabić te doktorandica Tena Obradović Posinković s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Nacionalne osobe za kontakt za Marie Skłodowska-Curie aktivnosti i Zajednički istraživački centar, Sandra Vidović i Ivan Makovec, predstavili su glavne koncepte Obzor Europa programa, korisne savjete za uspješnu projektnu prijavu i pronalazak partnera te nacionalni sustav podrške i aktivnosti planirane u 2021. godini. Informativni dan zaključen je prezentacijom mjera za jačanje nacionalnog sudjelovanja u programima EU Zorane Barišić, nacionalne koordinatorice nacionalnih osoba za kontakt iz Ministarstva znanosti i obrazovanja. Također, u interaktivnim sesijama s pitanjima i odgovorima, sudionici su dobili odgovore na mnoštvo zanimljivih pitanja koja su zaprimljena putem aplikacije Slido.

Dostupne su prezentacije.

Natječaj za MSCA razmjenu osoblja odnosi se na konzorcijske projekte koji se provode putem kratkoročne međunarodne, međusektorske i interdisciplinarne razmjene osoblja u području istraživanja i inovacija. Jedan od ciljeva provedbe je prijenos znanja i vještina te povećavanje istraživačkih i inovacijskih kapaciteta organizacija. Natječaj je namijenjen akademskim i neakademskim organizacijama iz cijelog svijeta te predstavnicima industrijskog i poslovnog sektora. Podsjećamo, natječaj je otvoren je 7. listopada 2021. te je u njegovu okviru predviđeno 72,5 milijuna eura bespovratnih sredstava. Više informacija o natječaju dostupno je na portalu Europske komisije Funding & tender opportunities.

Za detaljnije informacije o pravilima natječaja, pisanja projektnog prijedloga slobodno se obratite MSCA nacionalnim osobama za kontakt na mail sandra.vidovic@mobilnost.hr te ivan.makovec@mobilnost.hr.
 

datum objave: 14.10.2021.