Počela škola na daljinu: donosimo raspored online nastave

Od ponedjeljka, 16. ožujka 2020., zbog epidemije koronavirusa u Hrvatskoj je prekinuta redovita, a pokrenuta online nastava. Virtualne učionice prvo su otvorene u Istarskoj županiji, a od srijede se virtualna nastava održava i u ostatku Hrvatske. No, u školu na daljinu su uključene i televizije – na Trećem programu HRT-a od 8 sati nastava se održava za učenike od 1. do 4. razreda osnovnih škola, a učenici viših razreda osnovne škole (5., 6., 7. i 8. razred) te srednjoškolci online nastavne sadržaje mogu pratiti i putem Sportske televizije.

 

U program nastave na daljinu priključila se i RTL Hrvatska. Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s RTL-om započinje emitiranje nastave za srednjoškolce na programu RTL2. Tako će od ponedjeljka 23. ožujka 2020. učenici svih razreda srednje škole, uključujući i maturante, moći pratiti nastavu na RTL2 u vremenu od 8 do 12 sati. Raspored sati, kao i same videolekcije, bit će dostupni i online na internetskoj stranici Ministarstva i na RTLPlayu. Ova preraspodjela sadržaja dogovorena je kako bi se veći fokus stavio na maturante.

 

Na stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) objavljen je raspored nastave na daljinu. Učenici razredne nastave (od 1. do 4. razreda osnovne škole) nastavu mogu pratiti prema dogovorenom rasporedu putem Trećeg programa HRT-a od 8 do 19 sati.

Počela škola na daljinu: donosimo raspored online nastave - Slika 1

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja su najavili da će isporučivati osnovni raspored sati za cijelu Hrvatsku za sve nastavnike koji nemaju spremna online predavanja. Ako nastavnik ima gotova svoja predavanja, njegovi učenici ne moraju pratiti sadržaj koji je isporučio MZO, nego predmetni nastavnik u virtualnom razredu isporučuje sadržaj i aktivnost.

MZO je pozvao sve nastavnike da snimaju sadržaje te da svoja uspješna video predavanja u trajanju od 15 minuta dostave na kurikulum@mzo.hr kako bi se i drugima omogućilo njihovo korištenje. Potrebno je preko 300 video lekcija tjedno.

Brojne lekcije za učenike koje su već postavljene na YouTube možete pogledati na kanalu “Škola za život“ i preko mrežne stranice: https://skolazazivot.hr/video-lekcije/


Pravila ponašanja u virtualnim učionicama trebaju biti kao i u školi. "Ako netko od učenika objavi neprimjereni sadržaj, može dobiti ukor kao da je u razredu", istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i apelirala na roditelje da ih na to upozore. 

Na poveznicama niže možete pronaći rasporede nastavnih sati za izvođenje nastave na daljinu, kao i rasporede emitiranja obrazovnih sadržaja putem televizijskih programa.
O S N O V N A    Š K O L A - predmetna nastava
 


ponedjeljak,
1. lipnja

 

utorak,
2. lipnja

srijeda,
3. lipnja 

četvrtak,
4. lipnja

petak,
5. lipnja


5. razred
 

5. razred

5. razred

5. razred

5. razred


6. razred
 

6. razred

6. razred

6. razred

6. razred


7. razred
 

7. razred

7. razred

7. razred

7. razred


8. razred
 

8. razred

8. razred

8. razred

8. razred

 


S R E D N J A    Š K O L A
 


ponedjeljak,
1. lipnja

 

utorak,
2. lipnja 

srijeda,
3. lipnja

četvrtak,
4. lipnja

petak,
5. lipnja


1. razred
 

1. razred

1. razred

1. razred

1. razred


2. razred
 

2. razred

2. razred

2. razred

2. razred


3. razred
 

3. razred

3. razred

3. razred

3. razredNa stranici www.carnet.hr/udaljenoucenje škole će pronaći pregled CARNET-ovih rješenja i usluga dostupnih svima s korisničkim računom @skole.hr te upute za njihovo korištenje. Dodatne informacije i pomoć u korištenju usluga korisnici mogu dobiti na Carnet-ovu Helpdesku, putem telefonskog broja 01/6661 555 ili e-adrese helpdesk@carnet.hr  

OSNOVNA ŠKOLA - razredna nastava:

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom na 3. programu provodi nastavu na daljinu za učenike razredne nastave prema kurikulumima i nastavnim programima svaki dan, od ponedjeljka 16. ožujka, u sljedećim terminima u programu pod nazivom Škola na Trećem:

 


Razred
 

Termin

Reprizno emitiranje


1. razred
 

počinje u 8.00 sati

počinje u 14.00 sati


2. razred
 

počinje u 9.00 sati

počinje u 15.00 sati


3. razred
 

počinje u 10.00 sati

počinje u 16.00 sati


4. razred
 

počinje u 11.00 sati

počinje u 17.00 sati

 

Mnogi su se pitali kako će izgledati virtualna nastava tjelesnog, a ona bi mogla postati još atraktvinija nego je bila do sada. HRT je otkrio da će sate tog predmeta za učenike razredne nastave održavati naši vrhunski sportaši.

 
"Imamo nevjerojatnu sreću da su nam se odazvali vrhunski hrvatski sportaši koji će vježbati s učenicima. Radi se o svjetskim, europskim prvacima, osvajačima olimpijskih medalja. Među njima su Borna Ćorić, Ana Konjuh, Stjepan Božić, Valent Sinković, Marijo Možnik…", otkrio je Dario Novak s Kineziološkog fakulteta u Zagrebu.

Snimke emitiranog nastavnog programa možete pronaći na HRTi.

Radni materijali uz Školu na Trećem dostupni su na mrežnim stranicama Škole za život - https://skolazazivot.hr/materijali/

U suradnji s Hrvatskim društvom prevoditelja znakovnog jezika za gluhe, osigurano je praćenje Škole na Trećem za učenike s oštećenjem sluha putem Facebook stranice Hrvatskog društva prevoditelja znakovnog jezika.

Prevođenje će se odvijati uživo (LIVE opcija na Facebooku) i u realnom vremenu, a sadržaji će biti dostupni i nakon što program završi.

OSNOVNA ŠKOLA - predmetna nastava:

Od ponedjeljka 16. ožujka učenici viših razreda osnovne škole (5., 6., 7. i 8. razred) prate nastavne sadržaje u obliku videolekcija, online i putem Sportske televizije u vremenu od 8 do 14 sati.

SREDNJA ŠKOLA

Od ponedjeljka 23. ožujka učenici srednjih škola (od 1. do 4. razreda) imaju mogućnost pratiti nastavne sadržaje u obliku videolekcija i online i putem RTL2 programa u vremenu od 8 do 12 sati.

Od subote 28. ožujka učenici završnih razreda srednjih škola imaju mogućnost pratiti pripreme za polaganje ispita državne mature u obliku videolekcija putem Mature na RTL2 programu u vremenu od 09.30 do 11.30 sati.

Nastava na daljinu na jeziku i pismu nacionalnih manjina

Odgoj i obrazovanje pripadnika nacionalnih manjina sastavni je dio cjelokupnoga sustava odgoja i obrazovanja te se nastava na daljinu u školskim ustanovama koje provode odgoj i obrazovanje na jeziku i pismu nacionalnih manjina održava od samoga početka uvođenja ovakvoga vida nastave, uz pomoć različitih izvora i uporabom digitalnih materijala, izradom te dijeljenjem između učitelja i nastavnika neovisno o kojemu modelu obrazovanja je riječ. 

Materijale za izvođenje nastave na daljinu na jeziku i pismu nacionalnih manjina možete pronaći ovdje.Poveznice na temu nastave na daljinu:

Škola na daljinu: Najčešća pitanja i odgovori
 

 

MZO - dopis visokim učilištima povodom prekida nastave

 

Transkript obraćanja ministrice Divjak ravnateljima, 14.03.2020.

Odluka o pravu učenika na pomoćnika u nastavi za vrijeme izvođenja škole na daljinu

Korisne informacije o školi na daljinu doznajte na Carnet-ovim mrežnim stranicama

datum objave: 16.03.2020.