Raznovrsni događaji za mlade u okviru Europskog tjedna mladih

Tijekom Europskog tjedna mladih od 24. do 30. svibnja 2021. u više od 30 zemalja održano je 809 događaja s više od 130.000 sudionika. Riječ je o manifestaciji koja se održava svake dvije godine, a na događanjima se mladima prenose informacije o mogućnostima koje im se nude u okviru EU programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti. Uz slogan "Naša budućnost u našim rukama" u Hrvatskoj je ove godine održano 40 raznovrsnih događanja, dijelom online, a dijelom u fizičkom obliku. Organizirali su ih Eurodeskovi multiplikatori (organizacije koje provode projekte za mlade u svojim lokalnim sredinama) i drugi korisnici programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti. Prezentacije, webinari, izložbe, igre i kvizovi, informiranje mladih putem info štandova- samo su dio aktivnosti koje su održane u gradovima diljem Hrvatske tijekom EU tjedna mladih.

 

Europe Direct iz Slavonskog Broda pridružili su se organiziranjem natječaja za videopitanja na temu budućnosti u EU, demokracije, zaštite okoliša i slično u okviru kojega su mladi postavljali svoja pitanja. Na Sveučilištu u Slavonskom Brodu je održan Erasmus+ Info dan.

 

Raznovrsni događaji za mlade u okviru Europskog tjedna mladih - Slika 1

 

Udruga mladih Varaždinski underground klub pripremila je i predstavila mini videopriču o tome kako živjeti održivije. Udruga Carpe diem iz Karlovca organizirala je online nagradni kviz na temu poznavanja Europske unije, a preko Facebook live događaja Traveller's cafe mladi su iznijeli svoja iskustva sudjelovala u programu Europske snage solidarnosti. Centar tehničke kulture Rijeka održao je online radionicu o izradi personalizirane mendale i online predavanje o tehnologijama budućnosti. Info centar za mlade Zadar je održao webinar "Pripreme za studij – zašto započeti već u trećem razredu?" na kojem su predstavili mogućnosti studiranja u inozemstvu. Udruga Y.P.G.D. Vukovar premijerno je prikazala film "NEnasilje" kreiran je u sklopu istoimenog projekta Mirovne grupe mladih Dunav kojem je cilj povećati kod mladih osjećaj važnosti vršnjačke pomoći i suradnje u cilju prevencije vršnjačkog i općenitog nasilja među mladima.

 

Ovim i brojnim drugim aktivnostima u okviru Europskog tjedna mladih svrha je potaknuti mlade na vlastito osnaživanje i razvoj, stjecanje vještina, učenje, nova iskustva, ali i aktivnije uključivanje u društvene procese, stvaranje uključivijeg i ekološki održivog društva.

 

Programi Europske snage solidarnosti i Erasmus+ nude brojne mogućnosti za mlade

U okviru programa Europske snage solidarnosti mladi u dobi od 18 do 30 godina mogu se uključiti u projekte volontiranja te pokrenuti solidarne aktivnosti i inicijative u lokalnoj zajednici kroz projekte solidarnosti. Mladi mogu volontirati u zemlji i inozemstvu u razdoblju od dva tjedna do 12 mjeseci što im omogućuje da doprinose društvu i rade za opće dobro te iskazuju solidarnost s ljudima u nepovoljnijem položaju, a istovremeno stječu neprocjenjivo iskustvo i razvijaju svoje vještine.

Savez izviđača Hrvatske jedan je o takvih sudionika, koji je za projekt solidarnosti Budi moja voda okupio 62 volontera iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine i uključio ih u akciju zalijevanja 75.000 borovih mladica posađenih na opožarenim područjima Dalmacije tijekom akcije Boranka. Iskustva još nekih sudionika programa ESS pogledajte u video prilogu.

 

Raznovrsni događaji za mlade u okviru Europskog tjedna mladih - Slika 2

 

U sklopu programa Erasmus+ mladima u dobi od 13 do 30 godina omogućeno je stjecanje neformalnog učenja u Europi i izvan nje, odnosno razvoj osobnih i profesionalnih vještina te povećavanje zapošljivosti kroz suradnju i umrežavanje. Istovremeno, organizacije koje djeluju u području mladih i rade s mladima potiče se na razvoj kvalitete rada. U program Erasmus+ mladi mogu se uključiti i neformalne skupine mladih te ostale organizacije zainteresirane za pitanja mladih. 

Eurodesk mladima nudi besplatno savjetovanje i informacije o mogućnostima koje im se nude u okviru programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti - volontiranje, stipendije, stručne prakse, razmjene mladih, osposobljavanja i druge prilike za kraći li duži boravak u inozemstvu. Eurodesk je europska informacijska mreža u koju je Hrvatska uključena zadnjih 10 godina. Nacionalni Eurodesk centar djeluje pri Agenciji za mobilnost i programe EU, a surađuje s 15 udruga mladih ili za mlade koje u ime Eurodeska informiraju mlade na lokalnoj razini diljem Hrvatske.

datum objave: 31.05.2021.