HOME / Novosti /
Stručnjaci otkrili koje će se vještine budućnosti učiti u školama

Stručnjaci otkrili koje će se vještine budućnosti učiti u školama

Zagreb, 30. rujna 2019. - Pod nazivom „Karijerno obrazovanje učenika u smjeru usvajanja vještina budućnosti“ održan je 6. Info dan mreža i inicijativa Europske unije koji je u prostoru Zagrebačkog inovacijskog centra – ZICER okupio praktičare iz područja obrazovanja kako bi međusobno podijelili iskustva, znanje i savjete o tome kako naše učenike i škole pripremiti za vještine budućnosti.

U okviru Info dana predstavilo se sedam inicijativa i mreža koje djeluju u sklopu Agencije za mobilnost i programe Europske unije

„Jedan od glavnih ciljeva 6. Info dana mreža i incijativa jest ukazati na važnost cjeloživotnog profesionalnog usmjeravanja s posebnim naglaskom na važnost pripreme učenika za usvajanje vještina budućnosti, te umrežavanje i povezivanje različitih dionika iz područja obrazovanja. Ovakav tip suradnje i razmjene iskustva dobar je put prema ostvarenju krajnjeg cilja svih nas, a to je potpora učenicima da informirano i zrelo donesu važne životne odluke o budućem obrazovanju i zaposlenju. Na taj način će biti spremni za zanimanja budućnosti i konkurentni na tržištu rada“, kazala je u svom uvodnom govoru mr.sc. Antonija Gladović, ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU (AMPEU).

Kako će tehnološki napredak u budućnosti još snažnije oblikovati našu svakodnevicu poželjne će biti vještine kao što su: kreativnost i inovativnost, emocionalna inteligencija, komunikacijske i međukulturalne vještine, različitost i mobilnost, upravljanje te odgovornost, istaknuto je na Info danu u organizaciji AMPEU.

Istraživanje koje je proveo Institut za razvoj tržišta rada pokazalo je s kojim problemima se suočavaju poslodavci danas u Hrvatskoj te prema kojim kriterijima biraju buduće radnike. „Nedostatak radnog iskustva i stručne prakse te nemotiviranost kandidata za radno mjesto za koje su se prijavili neki su od najučestalijih problema. Uz adekvatno obrazovanje i iskustvo, upravo je motiviranost za posao, jedan od važnih kriterija prema kojima današnji poslodavci biraju svoje buduće djelatnike“, poručio je Antonio Matković iz Instituta za razvoj tržišta rada.


"Model posla za cijeli život zamijenjen je karijerom na više radnih mjesta i cjeloživotnim učenjem", poručila je Antonija Gladović, ravnateljica AMPEU-a

Marija Zovko Kordić, voditeljica talenata i razvoja u A1 Hrvatska, potvrdila je kako uz STEM vještine koje su najtraženije u telekomunikacijskoj branši, u A1 prilikom odabira budućih zaposlenika sve više pažnju posvećuju osobinama ličnosti kandidata, poput, timskog rada, spremnosti za usvajanje novih znanja i vještina, preuzimanja odgovornosti, inovativnosti...

Ovaj događaj, ujedno je bio i idealna prilika za dodjelu Youthpass nagrade tvorcu najkreativnijeg slogana s asocijacijama na mlade, vještine i učenje. Putovanje na Europsko događanje mladih u Strasbourg 2020. godine osvojio je Matija Konječić iz Hrvatske sa sloganom: "Youth pass(es) by, but knowledge and experiences stay for life! Make yourself a timetraveler throughout Erasmus+ galaxy and enjoy in numerous projects!".

Marija Zovko Kordić, voditeljica talenata i razvoja u A1 Hrvatska

“Današnji ubrzani tehnološki razvoj zamijenio je model “posla za cijeli život” karijerom na nekoliko radnih mjesta i cjeloživotnim učenjem te usavršavanjem. Profesionalno usmjeravanje može, bez obzira na dob i stupanj obrazovanja, ukazati ljudima na mogućnosti učenja koje vode do novih vještina potrebnih na tržištu rada ili povećati samozaposlenost I poduzetništvo”, zaključila je ravnateljica Antonija Gladović.

U okviru Info dana predstavilo se sedam inicijativa i mreža koje djeluju u sklopu Agencije za mobilnost i programe Europske unije, a koje se dotiču teme profesionalnog usmjeravanja učenika i mobilnosti u svrhu obrazovanja - Euroguidance, Eurodesk, Europass, eTwinning, ECVET, Eurydice i Youthpass.

datum objave: 30.09.2019.