Udruga Alfa Albona: Svake godine nastojimo nadmašiti sami sebe

Labinska udruga Alfa Albona jedna je od 15 multiplikatora odnosno suradnika hrvatske mreže informacijskog servisa za mlade Eurodeska. Drugu godinu zaredom udruga je dobitnica velikog Eurodeskovog priznanja – njihov projekt „Escape Van“, koji su organizirali u Labinu tijekom kampanje Time to Move u listopadu 2019., nagrađen je u kategoriji najkreativnije informativne aktivnosti. Prošle je godine pobijedila u kategoriji najboljeg projekta Eurodesk mreže.

 

 

Aktivnost Escape Van ili “Breaking the Barriers”, kao dio jednomjesečne Eurodeskove kampanje „Time to Move“ u listopadu 2019. godine, osmišljena je kao varijacija na popularnu igru escape room, u ovom slučaju u unutrašnjosti kombija.

O tome koliko im znači ovo priznanje, što ih inspirira i kako uspijevaju održati visoku razinu kvalitete svojih projekata razgovarali smo s predstavnicom udruge Anjom Šumberac.

 

Vaša udruga i njeni članovi su svestrani, marljivi i kreativni. To definitivno dodatno potvrđuje ova, druga po redu Eurodeskova nagrada, i to nagrada za najkreativniju informativnu aktivnost. Koliko aktivnih članova vaša udruga okuplja i kako izgleda vaš tipični tjedan?

 

U našoj udruzi nema nekog “tipičnog” tjedna. Uvijek nešto smišljamo, planiramo, kreiramo, projektiramo. Postoje periodi koji su turbulentniji i oni koji su manje turbulentni. U proljeće počinje biti aktivnije kako kreću pripreme ljetnog kampa koji održavamo već dugi niz godina. Ljeto je svakako najturbulentnije, ali s druge strane i najzanimljivije jer cijeli svoj ured zapravo selimo u kamp nedaleko Labina. Ondje uspješno spajamo ugodno s korisnim – poslovnu i privatnu sferu, a usred pauza od posla nađemo malo vremena za sebe. Jedan od turbulentnijih mjeseci je svakako listopad, odnosno kampanja Time to Move u kojoj nastojimo svake godine nadmašiti sami sebe, kako kreativnošću i inovativnošću, tako i brojem održanih aktivnosti - 2019. godine imali smo ih čak 13!

 

Udruga broji devet članova, ali naše aktivnosti okupljaju velik broj volontera – lokalnih i internacionalnih – koji nam svake godine pomažu u realizaciji i osmišljavanju velikog broja aktivnosti i projekata.

 

Koliko često koristite mogućnosti koje se pružaju mladim osobama i osobama koje rade s mladima u sklopu programa međunarodne mobilnosti? Koje ste dobrobiti takvih mogućnosti osjetili u vašem radu?

 

Neprestano potičemo mlade da koriste mogućnosti koje im se pružaju, a motivirati ih nastojimo na razne načine i kroz razne aktivnosti. Zapravo, sve svoje aktivnosti i projekte osmišljavamo na taj način, da mladi ljudi dobiju inspiraciju i motivaciju te krenu koristiti prilike koje im se pružaju. Također, smatramo da najviše znanja polazi iz vlastitog iskustva pa se i mi osobno nastojimo, kad god za to postoji mogućnost, osposobljavati, upijati nova znanja i ideje, upoznavati nove ljude i stvarati nove kontakte diljem Europe. Sve ovo navedeno zapravo su dobrobiti takvih mogućnosti – konstantna inspiracija i nepresušnost ideja dolazi upravo iz razmjene iskustva s osobama koje rade s mladima iz Hrvatske i iz drugih zemalja, volonterima, sudionicima raznih mogućnosti za mlade.

 

Opišite nam ukratko nagrađenu aktivnost. Zbog čega se, po vašem mišljenju, upravo ona istaknula među ostalim prijavljenim aktivnostima?

 

Kada smišljamo nove ideje ponajprije krećemo od sebe i naše lokalne zajednice – što bi se svidjelo našim sugrađanima i što još nisu imali prilike iskusiti. Ponekad je to vrlo teško i izazovno jer djelujemo već punih devet godina u zajednici koja broji tek 11.000 stanovnika.

 

Ideja za Escape Van je nastala „brainstormanjem“ – nekoliko nas isprobalo je popularni escape room i svidio nam se koncept. Budući da smo htjeli biti malo interaktivniji, nametnula se ideja smještanja mjesta radnje unutar kombija koji je pritom još i u pokretu. Sa cijelom aktivnosti htjeli smo ići korak naprijed te osim informiranja mladih o mogućnostima koje im se pružaju, osvijestiti ih i o gorućem problemu današnjice – migrantima, migrantskoj krizi te ljudskim pravima – odatle i naziv Breaking the Barriers.

 

Za vrijeme radnje odabrali smo 31. listopada iz dva razloga: Noć vještica da događaj učini malo mističnijim te kraj mjeseca kao završetak kampanje Time to Move. Unutrašnjost kombija uredili smo u migrantskom štihu i na nekoliko mjesta postavili zadatke/zagonetke. Odgonetanje jednog zadatka vodilo je na drugi i tako dalje. Konačno rješenje dalo im je broj kojim su otvorili lokot i oslobodili se iz kombija. Timovi su zapravo predstavljali migrante koji su zajedničkim snagama i suradnjom morali naći rješenje kako bi došli do slobode.

 

Ova se aktivnost istaknula među ostalima iz nekoliko razloga – inovativna je, posebice u našoj lokalnoj zajednici, zanimljiva je i prilagođena svim uzrastima, u njoj mogu sudjelovati i djeca i mladi i odrasli, interaktivna je jer spaja zabavu, timski rad i suradnju te primjenu znanja, ali i na indirektan način progovara o aktualnim temama današnjice.

 

Koliko vama kao udruzi i osobno, kao organizatorima aktivnosti i pokretačima pozitivnih promjena u vašoj zajednici, znači ovo priznanje?

 

Ovo priznanje za nas znači mnogo i predstavlja nam motivaciju za nastavak uspješnog rada. Prvo „priznanje“ bili su nam pozitivni komentari, pohvale i oduševljenje sudionika igre, a zaokružili smo ga priznanjem struke u obliku Eurodesk nagrade.

 

Prilikom stvaranja svih aktivnosti i projekata ponajprije osluškujemo dionike – što bi im moglo biti zanimljivo, uzbudljivo i prihvatljivo, a potom pratimo i njihove reakcije na provedene aktivnosti. Naravno, točka na i svakako je prepoznavanje našeg rada od strane struke što potvrđuje da dobro odrađujemo svoj posao i daje nam vjetar u leđa za daljnje izazove.

 

Što biste poručili udrugama koje se bave radom s mladima, ali im nedostaje motivacije ili hrabrosti?

 

Ovaj naš posao zapravo je istraživački posao – konstantno smo u potrazi za novim idejama, inspiracijama, inovativnošću, onim „nečim“ čime ćemo motivirati mlade i potaknuti ih na djelovanje. Stoga, zapravo, ovdje nema mjesta za manjak motivacije ili hrabrosti. Ponekad je neka ideja uspješna, ponekad manje uspješna, ali upravo je to ono što nas potiče da stvaramo i smišljamo dalje, šire, da nadograđujemo vlastite ideje i ne posustajemo.

datum objave: 07.05.2020.