Udvostručen broj odgojno-obrazovnih ustanova s oznakom eTwinning škole

Na natječaju za treću generaciju eTwinning škola 2020.- 2021. odabrano je 86 odgojno-obrazovnih ustanova iz Republike Hrvatske

 

Oznaku eTwinning škole u Republici Hrvatskoj dobilo je 86 predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola koje su se istaknule kvalitetom integracije informacijsko-komunikacijskih tehnologija i međunarodne suradnje u svoj redovan rad te time dinamična, kreativna i inovativna zajednica eTwinning škola u trećoj generaciji bilježi dvostruko više odgojno-obrazovnih ustanova u odnosu na prošlogodišnjih 39.

 

U ožujku 2020. godine zaključen je treći natječaj za eTwinning škole te je 2.139 odgojno-obrazovnih ustanova iz 44 eTwinning i eTwinning Plus zemalja članica dobilo oznaku eTwinning škole. Radi se o oznaci koju dodjeljuje Središnja služba za podršku eTwinningu u Bruxellesu. U razdoblju od studenoga 2019. godine do veljače 2020. godine, za oznaku eTwinning škole prijavilo se ukupno 86 ustanova iz Republike Hrvatske od kojih 57 odgojno-obrazovnih ustanova prvi put dok je 29 ustanova iz prve generacije obnovilo status eTwinning škole. Po broju nagrađenih ustanova Hrvatska je u top 10 zemalja, na 6. mjestu. Na prvome je mjestu Turska s 950 eTwinning škola.

 

eTwinning je zajednica škola u Europi. eTwinning nudi platformu za odgojno-obrazovne djelatnike (učitelje, ravnatelje, knjižničare, itd.), koji rade u školama i dječjim vrtićima europskih država sudionica eTwinninga. Putem ove platforme članovi mogu komunicirati, surađivati, razvijati projekte, razmjenjivati znanja i iskustva te postati dijelom najzanimljivije obrazovne zajednice u Europi. S više od 6214 projekata, 13168 nastavnika i 2234 odgojno-obrazovnih ustanova, te s ukupno 125 (39 iz generacije 2019.-2020. i 86 iz generacije 2020.-2021.) ustanova koje nose oznaku eTwinning škole, eTwinning zajednica u Republici Hrvatskoj nastavlja s trendom najbržeg rasta interesa za eTwinning u zajednici 44 zemlje koje sudjeluju u ovoj inicijativi.

 

Kako bi zadovoljile formalne uvjete natječaja, ustanove su morale biti prisutne na portalu eTwinning najmanje dvije godine s najmanje dvoje djelatnika registriranih na portalu te je barem jednom eTwinning projektu u kojem su sudjelovali trebala biti dodijeljena nacionalna oznaka kvalitete. Oznaka eTwinning škole vrijedi do kraja 2021. godine. eTwinning škole prepoznate su kao centri izvrsnosti u odgoju i obrazovanju, ali i lokalnoj zajednici, kao ustanove koje promiču digitalne prakse, e-sigurnost, inovativne i kreativne pedagoške pristupe, stalni profesionalni razvoj i obrazovanje zaposlenih te suradnju u nastavi između učitelja i učenika.

 

Sa svojim brojnim mogućnostima i funkcionalnostima eTwinning brojni korisnici uspješno koriste pri provedbi svojih Erasmus+ projekata. U Pozivu na podnošenje prijedloga 2020. u okviru programa Erasmus+ za projekte školskih partnerstava (KA229) naglašeno je kombiniranje fizičkih mobilnosti i virtualne suradnje te su oznaka eTwinning škole te suradnja putem platforme eTwinning važni elementi za vrednovanje u predmetnim projektnim prijavama (video). 

 

Udvostručen broj odgojno-obrazovnih ustanova s oznakom eTwinning škole - Slika 1

datum objave: 20.03.2020.