HOME / Novosti /
Veliki uspjeh Sveučilišta u Rijeci: punopravno članstvo saveza YUFE

Veliki uspjeh Sveučilišta u Rijeci: punopravno članstvo saveza YUFE

Sveučilište u Rijeci (UNIRI) postalo je punopravnim članom Mreže mladih sveučilišta za budućnost Europe (Young Universities for the Future of Europe - YUFE), koja se temelji na suradnji između visokoobrazovnih institucija, javnog i privatnog sektora te građana diljem Europe. Punopravno članstvo od velikog je značaja za riječko Sveučilište i sve njegove studente, istraživače i zaposlenike koji će sada imati pristup brojnijim oblicima mobilnosti, studija, istraživanja i razvoja.

 

Nakon pridruživanja inicijativi YUFE u prosincu 2018. i sudjelovanja u projektu YUFE kao pridruženi partner od lipnja 2019., Sveučilište u Rijeci postalo je početkom srpnja 2020. punopravnim članom konzorcija YUFE. Status punopravnog člana dodijelila mu je Europska komisija na službeni zahtjev saveza YUFE, pa Sveučilište u Rijeci sada ima isti status kao i partnerska sveučilišta iz Belgije, Cipra, Engleske, Finske, Njemačke, Italije, Nizozemske, Poljske i Španjolske.

 

Savez YUFE predstavlja veliko strateško partnerstvo uspostavljeno između deset mladih sveučilišta iz deset europskih zemalja, koja su se udružila s četirima pridruženim partnerima s temeljnim kompetencijama u području zapošljavanja i inkluzivnosti. YUFE želi napraviti radikalnu promjenu u europskom visokom obrazovanju, predstavljajući se kao vodeći model mladog, neelitističkog, otvorenog i uključivog europskog sveučilišta usmjerenog na studente. YUFE je jedinstveni ekosustav koji povezuje sveučilišta sa zajednicama, a temeljit će se na suradnji visokoobrazovnih institucija, javnog i privatnog sektora te građana diljem Europe.

Predstavnici Sveučilišta u Rijeci istaknuli su kako sad preuzimaju još veću odgovornost u stvaranju prvog europskog sveučilišta budućnosti otvorenog svim domaćim i stranima studentima svih profila.

 

Više o uspjehu riječkog Sveučilišta, kao i prigodne izjave predsjednika Saveza, rektora Sveučilišta u Maastrichtu prod. dr. Martina Paula te rektorice Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježane Prijić-Samaržija, možete pročitati na mrežnim stranicama Sveučilišta u Rijeci, kojem ovom prigodom čestitamo!

 

datum objave: 06.07.2020.