Veliki uspjeh zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje

Na natječaju za Erasmus Mundus Joint Master Degrees (EMJMD) prvi je put odabran projekt u kojem sudjeluje jedno hrvatsko visoko učilište u svojstvu punopravnog partnera. Riječ je o Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu koji sudjeluje u projektu združenog diplomskog studija “Sustainable Ship and Shipping 4.0” vrijednom 3,527.000 eura. Koordinator projekta je talijansko Sveučilište u Napulju Federico II, a Sveučilište u Zagrebu i španjolsko Sveučilište u Coruni glavni su projektni partneri.

Vizualni identitet Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu

 

Uz njih  su u projektne aktivnosti uključeni i pridruženi partneri nekolicine sveučilišta u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi te Australiji, kao i 28 različitih industrijskih partnera iz sedam zemalja.

 

Stogodišnje iskustvo u obrazovanju inženjera brodogradnje prati digitalne trendove

 

„Erasmus Mundus Joint Master Degree „Sustainable Ship and Shipping 4.0“ zamišljen je kao dodatni diplomski studij u trajanju od tri semestra te je prvenstveno namijenjen završenim studentima različitih tehničkih studija (brodogradnje, strojarstva, zrakoplovstva, elektrotehnike, građevine, primijenjene matematike/fizike…) iz cijelog svijeta koji žele ostvariti dodatne kompetencije u području brodogradnje osvježene novinama iz Industrije 4.0., otkriva nam koordinator projekta dr.sc. Jerolim Andrić, voditelj Katedre za gradnju plovnih objekata na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje (FSB).

 

Izvanredni profesor dr. sc. Andrić ističe kako je jedna od važnih motivacija za prijavu ovog projekta razvoj novih kompetencija studenata kroz uvođenje kolegija koji povezuju brodogradnju kao tradicionalnu struku i nove digitalne tehnologije.

 

Druga važna motivacija je povećanje vidljivosti Zavoda za brodogradnju, FSB-a i Sveučilišta u Zagrebu na međunarodnoj razini. Zavod za brodogradnju i pomorsku tehniku ima snažne kompetencije i stogodišnje iskustvo u obrazovanju inženjera brodogradnje koje želi dodatno razviti i ponuditi stranim studentima kroz suvremen i atraktivan studij. Ovaj projekt je samo jedan od koraka u internacionalizaciji i daljnjem razvoju studija brodogradnje na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, zaključio je dr.sc. Andrić.

 

Postignuće zagrebačkog FBS-a velika je stvar za hrvatsko visoko obrazovanje

 

Ovo je velika stvar za Hrvatsku. Naime, Erasmus Mundus združeni diplomski studiji (EMJMD) najkompetitivnija je aktivnost programa Erasmus+ i najzahtjevnija za provedbu. Od 2014. svake je godine nekoliko naših visokih učilišta sudjelovalo u prijavama za EMJMD, ali bez uspjeha. Zapravo visoka učilišta iz novih zemalja članica EU općenito imaju slabiju uspješnost u prijavama za ovu aktivnost. Zato se kroz ovaj program želi povećati atraktivnost Europskog prostora visokog obrazovanja i učiniti Europu atraktivnom destinacijom za studij.

 

Prestižni studijski program za najuspješnije studente iz cijelog svijeta

 

Poziv za Erasmus Mundus Joint Master Degrees objavljuje se jedanput godišnje unutar Općeg Erasmus+ poziva (KA1), te se odabranim programima dodjeljuje prestižni Erasmus Mundus label i financijska potpora za provedbu studija (koji mora biti gotov i spreman za izvođenje u trenutku prijave) te stipendije za studente i gostujuće nastavnike. Stipendije se dodjeljuju studentima iz cijelog svijeta i pretežno su namijenjene studentima iz trećih zemalja. EMJMD ima visoku selektivnost i cilja na najuspješnije studente iz cijelog svijeta. Naime, svega nekoliko hrvatskih studenata godišnje dobije stipendiju.

datum objave: 20.07.2020.