Veterinarski fakultet u Zagrebu već 10 godina uspješno vodi prestižnu međunarodnu mrežu

Na upravo završenom natječaju za CEEPUS mreže, mreža VetNEST, čijim radom upravlja Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu našla se na 3. mjestu rang ljestvice od ukupno 115 prijavljenih mreža. Sjajan rezultat bio nam je povod da popričamo s CEEPUS VetNEST koordinatorom Veterinarskog fakulteta, doc. dr. sc. Zoranom Vrbancem i saznamo kako sudjelovanje u CEEPUS mreži utječe na rad jednog fakulteta, njegove zaposlenike i studente.

 

Veterinarski fakultet u Zagrebu već 10 godina uspješno vodi prestižnu međunarodnu mrežu - Slika 1

CEEPUS VetNEST koordinator Veterinarskog fakulteta, doc. dr. sc. Zoran Vrbanac i pas Borat

 

Prije svega, čestitamo na postignutom uspjehu CEEPUS mreže VetNEST na natječaju za CEEPUS mreže u akademskoj godini 2021./2022. Veterinarski fakultet upravlja mrežom VetNEST već dugi niz godina. Kako je započela ta suradnja?

Zahvaljujem na čestitkama. Suradnja je započela kroz VetNEST  mrežu. Prvih nekoliko godina koordinator CEEPUS programa VetNESTa bila je Austrija, a od ak. god. 2010/2011 Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. 

 

Koje su glavne aktivnosti mreže VetNEST te zašto je suradnja ustanova iz Srednje i Istočne Europe u području veterine važna za obrazovne ustanove koje u njoj sudjeluju?

VetNEST je mreža Veterinarskih fakulteta/Sveučilišta osnovana 1993. godine, u kojoj danas u sklopu CEEPUS programa sudjeluje 12 zemalja Srednje i Istočne Europe - Poljska, Češka, Slovačka, Austrija, Slovenija, Mađarska, Hrvatska, BiH, Srbija, Sjeverna Makedonija, Albanija i Kosovo*. Obrazovne ustanove imaju dugogodišnju povijesnu i stratešku suradnju koja je i dovela do formiranja mreže. Kroz CEEPUS program ostvarujemo aktivnosti poput mobilnosti studenata, nastavnika te što je posebno važno ljetnih škola.

 

Kakav je utjecaj sudjelovanje u CEEPUS mreži imalo na Veterinarski fakultet? Kako mrežu koriste studenti VEF-a a kako Vaši kolege nastavnici?

Međunarodna suradnja je od velike važnosti za Veterinarski fakultet, studentima dodiplomske i poslijediplomske nastave omogućila je usavršavanje i stjecanje novih iskustava. Nastavnici kroz mobilnosti ciljano prenose svoja znanja i vještine iz područja svoje specijalizacije.

 

Zbog čega strani studenti i nastavnici vrlo često biraju mobilnost na VEF-u, pored svih drugih ustanova koje sudjeluju u mreži?

Veterinarski fakultet osim opremljenosti klinika i zavoda te specijalista raznih disciplina, također nudi i cjeloviti kurikulum na engleskom jeziku. Vjerujem da su to sve dovoljni razlozi za veliki broj dolaznih mobilnosti na našu instituciju. Također, nemojmo zanemariti i iskustva studenata te reklamu u tom smislu za buduće dolazne stipendiste.

 

Koliko je zahtjevno biti koordinator jedne CEEPUS mreže? Koji su glavni izazovi a koje prednosti i zanimljivosti koje želite istaknuti?

Koordinacija mreže je odgovoran i zahtjevan posao, no moram priznati da VetNEST mreža ima dugu tradiciju izvrsne međuinstitucijske suradnje, pa je time moj posao znatno lakši. Koordinacijski sastanci održavaju se nekoliko puta godišnje, često smo u kontaktu, mnogi smo postali i prijatelji tijekom godina. Glavni izazov su rokovi, naravno, obzirom da je većina koordinatora u nastavničkom zvanju te poslove vezane uz mreže obavlja kao dodatnu aktivnost. Svaki je naš susret zanimljiv, a putovanja su jednostavna jer smo na relativno malom, bliskom prostoru. Nažalost, u zadnje vrijeme se nismo mogli viđati pa su neki članovi mreže podsjetili na prethodna druženja velikom galerijom fotografija radi koje smo se poželjeli sresti ponovo čim prije.

 

Veterinarski fakultet u Zagrebu već 10 godina uspješno vodi prestižnu međunarodnu mrežu - Slika 2

Sastanak CEEPUS mreže VetNEST u Ohridu

 

S kojim izazovima se susrećete u proteklih godinu dana, otkako je počela epidemija Covid-19 virusa? Nalazite li način da unatoč restrikcijama nastavite dugogodišnju suradnju s partnerima iz mreže?

Moram istaknuti da sam kao koordinator iznimno ponosan na to kako smo se kao mreža vrlo spremno i odgovorno snašli u novonastaloj situaciji. Tijekom prvog lockdowna bili smo na vezi čak i tijekom noćnih sati. Otkazani letovi, ukinute autobusne linije, zatvoreni studentski restorani - svega je bilo, no svi studenti su bili zbrinuti i sretno se vratili kućama.

 

Trudili smo se prilagoditi situaciji, u prilog tome govori i brojka od skoro 60% ostvarenih ukupnih mobilnosti mreže.

 

Zašto je po Vašem mišljenju za studente i nastavnike važno sudjelovanje u mobilnosti u bilo kojem programu?

Mobilnost na mnogo razina otvara nove vidike i spoznaje, od upoznavanja nove sredine, kulture i običaja, pristupa nastavi, organizaciji prihvatne ustanove, upoznavanja kolega i dijeljene iskustava. Preporučio bih svima koji razmišljaju o iskustvu mobilnosti u nekom programu da realiziraju istu.

 

CEEPUS (Srednjoeuropski program razmjene za sveučilišne studije) regionalni je program mobilnosti u visokom školstvu. Cilj CEEPUS-a je unaprjeđenje suradnje u području visokog obrazovanja i vezane znanstvene djelatnosti, s naglaskom na međusveučilišnu suradnju i mobilnost. Hrvatska sudjeluje u CEEPUS-u od 1995. godine te je na brojnim visokim učilištima u Hrvatskoj prepoznat kao dobro uspostavljen, jednostavan i koristan instrument za razvoj međusveučilišne suradnje u regiji srednje i istočne Europe. Uz Hrvatsku u programu tradicionalno sudjeluju sljedeće države: Albanija, Austrija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Češka, Mađarska, Makedonija, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Srbija, Kosovo i Moldavija.

 

Okosnicu programa čine tematske CEEPUS mreže, partnerstva srodnih visokih učilišta iz zemalja sudionica. U idućoj akademskoj godini hrvatska visoka učilišta sudjelovat će u 74 CEEPUS mreža, a u njih osam hrvatska visoka učilišta imaju ulogu glavnog koordinatora. Tijekom svibnja otvara se natječaj za prijavu mrežnih mobilnosti u idućoj akademskoj godini.

 

Pogledajte popis ustanova koje sudjeluju u radu mreža.

datum objave: 15.04.2021.