Volontiranje mladih: Komisija želi saznati stav javnosti o mobilnosti mladih volontera

Europska komisija je pokrenula javno savjetovanje o mobilnosti mladih volontera diljem Europske unije. Konzultacije će u 12 tjedana (28. travnja 2021. - 21. srpnja 2021.) prikupiti stavove građana i identificirati nove izazove i mogućnosti u području volontiranja mladih. Mariya Gabriel, europska povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, rekla je:

 

„Solidarnost je ključna vrijednost Unije. Svake godine tisuće mladih volontera provode ga u praksi prekograničnim aktivnostima koje ih osnažuju novim sposobnostima, istovremeno gradeći inkluzivnu Europu. Mladim ljudima dužni smo osigurati da je okvir europske politike u optimalnom obliku za daljnje poboljšanje kvalitete njihovog volontiranja i uklanjanje preostalih prepreka prekograničnoj mobilnosti. To je svrha ove nove inicijative, koja istodobno podržava otpornost i oporavak naših europskih društava."

 

Ovo savjetovanje pridonijet će reviziji preporuke Vijeća iz 2008. godine o mobilnosti mladih volontera, kako bi se prilagodilo društvu koje se neprestano razvija. Ova inicijativa omogućit će mladim ljudima u Europi da u potpunosti iskoriste mogućnosti novog programa Europske snage solidarnosti i sudjeluju u optimalnim uvjetima u prekograničnim aktivnostima solidarnosti koje organiziraju nacionalne vlasti ili privatna tijela. Uzet će u obzir zdravstvene izazove, poput pandemije COVID-19, kao i digitalizaciju, socijalnu uključenost, međugeneracijsku solidarnost i klimatske promjene. Savjetovanje će se temeljiti na konkretnim prijedlozima stručne skupine, kao i na studiji o uklanjanju zapreka prekograničnim aktivnostima solidarnosti. I stručna skupina i studija pružaju preliminarne dokaze i uvide u prepreke, izazove, potrebe i mogućnosti u prekograničnom krajoliku solidarnosti.

 

Javno savjetovanje i više informacija dostupni su na službenim internetskim stranicama Europske unije i Europske komisije.

datum objave: 09.06.2021.