Bilateralni program akademske mobilnosti

Želiš li provesti semestar, godinu ili završiti cjelokupan preddiplomski, diplomski ili doktorski studij u inozemstvu?

U okviru Bilateralnog programa akademske mobilnosti, koji se temelji na međudržavnim sporazumima između Republike Hrvatske i ostalih država svijeta (popis zemalja koje periodički najtečaje za stipendije namijenjene hrvatskim državljanima objavljuju potraži na www.mobilnost.hr), postoje različite mogućnosti za međunarodnu mobilnost prema odredbama potpisanih sporazuma.

 

Tako je moguće provesti 1 ili 2 semestra u inozemstvu ili pak završiti cjelokupan preddiplomski studij, diplomski studij ili doktorski studij u inozemstvu. Stipendije u okviru Bilateralnog programa akademske mobilnosti pokrivaju životne troškove, a iznosi se razlikuju od države do države. Odlaznim stipendistima pokriveni su troškovi putovanja.

Koji je prvi korak?

Potraži inozemno visoko učilište koje nudi studijske programe koji te zanimaju, te provjeri ima li Republika Hrvatska s tom državom potpisan bilateralni sporazum. Zatim prouči natječaje i vrste stipendija koje se nude za tu državu. Imaj na umu da se stipendije, uvjeti i način prijave razlikuju od sporazuma do sporazuma - da bi bio s time upoznat/a, prati www.mobilnost.hr ili www.mzos.hr.

Ustanove na kojima možeš potražiti studijske programe pronađi na:

 

Kada i kako se primaju prijave?

Za svaku državu raspisuje se zaseban natječaj sa zasebnim pravilima i u različito vrijeme, većinom početkom kalendarske godine za sljedeću kalendarsku godinu,  stoga je potrebno pratiti mrežne stranice www.mobilnost.hr i www.mzos.hr. Stipendije, uvjeti i način prijave razlikuju se prema zemljama – prijave se podnose ili Agenciji za mobilnost i programe Europske unije ili nekoj drugoj instituciji koja je navedena u tekstu samog natječaja.