EU programi Erasmus+ i Europske snage solidarnosti u Hrvatskoj postigli uspjeh i pozitivno utjecali na društvo

U okviru EU programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti od 2014. do 2020. u Hrvatskoj je provedeno više od 2800 projekata vrijednosti oko 1,16 milijardi kuna u kojima je sudjelovalo gotovo 60 000 sudionika. Uspješna provedba ovih programa završava krajem ove godine te se u prvim mjesecima 2021. očekuje objava natječaja za nove aktivnosti u programskom razdoblju od 2021. do 2027. godine.

Rezultati su predstavljeni na online konferenciji Zajedno smo jači 16. prosinca 2020. koju je uživo pratilo gotovo 400 sudionika. Korisnici programa predstavili su svoje projekte i iskustva stečena sudjelovanjem u programima kako bi inspirirali i potaknuli na uključivanje i potencijalne buduće korisnike.

 

"Naši korisnici su u ovih sedam godina uz podršku Agencije za mobilnost i programe EU proveli sjajne projekte i zahvaljujući tome možemo reći da su Erasmus+ i Europske snage solidarnosti pozitivno utjecali na brojne pojedince, ali i društvo u cjelini", rekla je ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU mr. sc. Antonija Gladović.

 

Ravnateljica AMPEU Antonija Gladović

 

Erasmus+ je najveći program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport čija je provedba počela 2014. godine. Tijekom sedmogodišnjeg razdoblja u Hrvatskoj je ugovoreno 2620 Erasmus+ projekata za čije je sufinanciranje Hrvatska na raspolaganju imala 1,14 milijardi kuna bespovratnih sredstava te je ugovorila nevjerojatnih 99%. U projektima je sudjelovalo više od 57 tisuća građana svih generacija. Svoje su projekte mogle prijavljivati ustanove predškolskog odgoja i obrazovanja, osnovne i srednje škole, učenički domovi, visokoškolske ustanove, pučka učilišta, muzeji, knjižnice, organizacije koje rade s mladima i mnogi drugi.

 

"Program Erasmus+ omogućio je raznim pojedincima nova znanja, vještine i iskustva, proširio njihove vidike i obogatio im živote - bilo da je riječ o djetetu koje je već u vrtiću učilo o programiranju ili o učeniku koji je imao priliku savladati lekciju iz povijesti uz pomoć iskustvenog učenja ili otići na stručnu praksu  u inozemnu tvrtku. Njihovi su nastavnici pak imali mogućnost usavršiti svoje metode poučavanja, upoznati digitalne alate, umrežiti se s kolegama iz drugih zemalja i razmjenjivati primjere dobre prakse te putovati. Studenti koji su se uključili u Erasmus+ mogli su dio studija provesti na nekoj visokoškolskoj ustanovi u drugoj zemlji, usavršiti jezične vještine i iskusiti samostalan život. Mladi su se mogli uključiti u volonterske projekte i tako steći vrijedne vještine, a polaznici ustanova za obrazovanje odraslih dobili su priliku za ulazak u svijet cjeloživotnog obrazovanja. Kroz program Erasmus+ ustanove su razmjenjivale primjere dobre prakse s inozemnim ustanovama, pronalazile nove načine poučavanja i modernizirale obrazovne programe. Sve su to samo primjeri brojnih i raznovrsnih  mogućnosti  programa Erasmus+, ali naznačuju u kojoj mjeri program Erasmus+ utječe na internacionalizaciju sustava obrazovanja i osposobljavanja i područja mladih u Republici Hrvatskoj", poručila je ravnateljica mr. sc. Antonija Gladović.

 

Program Europske snage solidarnosti provodi se od 2018. godine kako bi se mladima omogućilo sudjelovanje u projektima volontiranja, stažiranja i zaposlenja u Hrvatskoj i inozemstvu. Od kraja 2018. do 2020. odobrena su 183 projekta kojima je dodijeljeno oko 28 milijuna kuna, a u program je uključeno 2534 sudionika. Program Europske snage solidarnosti osnažuje mlade za buduće izazove i potiče ih na pokretanje pozitivnih promjena u društvu. Njegov uspjeh odražava se u činjenici da zanimanje mladih za uključivanje u volonterske projekt ne opada unatoč pandemiji.

 

EU programi Erasmus+ i Europske snage solidarnosti u Hrvatskoj postigli uspjeh i pozitivno utjecali na društvo - Slika 2

 

Konferencija je ujedno bila i središnji događaj kampanje #ZajednoSmoJači koju je AMPEU pokrenula u proljeće ove godine kako bi odala priznanje svim korisnicima koji su znanja i vještine stjecane kroz programe Erasmus+ i Europske snage solidarnosti iskoristili za opće dobro u doba krize.

 

"Pandemija koronavirusa prekinula je ili usporila mnoge procese u našim privatnim i poslovnim životima pa tako i provedbu projekata i mobilnosti. Unatoč svemu, programi idu dalje – tamo gdje je moguće provode se u fizičkom formatu, a za situacije u kojima za to još ne postoje uvjeti moguće su virtualne mobilnosti ili kombinirane mobilnosti u kojima se dio aktivnost provodi u virtualnom formatu, a dio u fizičkom. Ističem da smo se prilagodili novoj situaciji i našim korisnicima pomažemo da i oni u novim okolnostima uz nove formate i potporu i dalje grade svoje uspješne priče i nastavljaju suradnju s kolegama iz Europe", rekla je ravnateljica mr. sc. Antonija Gladović.

 

Tijekom konferencije proglašeni su i dobitnici nagrada za najuključivije projekte programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti provedene od 2017. do 2020. godine. Nagrade dodjeljuje AMPEU treću godinu zaredom kako bi naglasila važnost uključivanja osoba s manje mogućnosti u projekte. Od 16 sjajnih projekata koji su prijavljeni na natječaj za dodjelu nagrade odabrana su 3 najbolja projekta.

 

EU programi Erasmus+ i Europske snage solidarnosti u Hrvatskoj postigli uspjeh i pozitivno utjecali na društvo - Slika 3

 

Prvu nagradu osvojio je Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu za Erasmus+ projekt INNOSID “Innovative Solutions based on Emerging Technologies for Improving Social Inclusion of People with Disabilities” proveden u okviru Strateškog partnerstva u području visokog obrazovanja. Druga nagrada pripala je Centru za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj za volonterski projekt u okviru Europskih snaga solidarnosti "Unstoppable with you". Treću nagradu dobio je zagrebački Muzej suvremene umjetnosti za Erasmus+ projekt mobilnost osoblja u obrazovanju odraslih "Drugačiji ili jednaki".

 

Na kraju konferencije je održan nagradni kviz znanja i vještine koji je posebno za ovu prigodu osmislila poznata TV lovkinja Morana Zibar. Sudionici su online odgovarali na pitanja o programima Erasmus+ i Europske snage solidarnosti i iz opće kulture. Najviše bodova osvojila je gđa Jelena Šarić Posavec koja je osvojila električni romobil.

 

EU programi Erasmus+ i Europske snage solidarnosti u Hrvatskoj postigli uspjeh i pozitivno utjecali na društvo - Slika 4

 

Snimka konferencije dostupna je na Facebook stranici Agencije za mobilnost i programe EU.

 

EU programi Erasmus+ i Europske snage solidarnosti u Hrvatskoj postigli uspjeh i pozitivno utjecali na društvo - Slika 5

datum objave: 16.12.2020.