HOME / Novosti /
Najnovije informacije u kontekstu mjera protiv koronavirusa

Najnovije informacije u kontekstu mjera protiv koronavirusa

U kontekstu popuštanja mjera zaštite od koronavirusa u Republici Hrvatskoj Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) u svibnju 2020. godine zatražila je od nadležnih tijela informaciju o mogućnosti nastavka mobilnosti u okviru EU programa.

 

Uz obavezno pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, nadležne službe predlažu da se za korisnike (državljane Europskog gospodarskog prostora) koji bi tijekom ljeta došli u Hrvatsku primijene slični uvjeti kao i za osobe koje u našu zemlju dolaze zbog posla. To znači da strani sudionici pri dolasku u Hrvatsku trebaju posjedovati dokumentaciju kojom dokazuju razlog posjeta (a to je organizirana mobilnost u sklopu programa) uz informaciju o mjestu odnosno adresi na kojoj će boraviti te kontaktnom broju telefona i razdoblju boravka s datumom planiranog izlaska iz Republike Hrvatske.

 

S tim u vezi dokumentacija kojom se dokazuje razlog posjeta može biti, primjerice e-mail kojim organizacija/ustanova kao prijavitelj projekta potvrđuje korisničkoj organizaciji/sudioniku dolazak na mobilnost u sklopu projekta (naziv i broj) uz navođenje datuma početka i kraja mobilnosti te mjesto odnosno adresu gdje će se mobilnost održati.  

Osobe koje ulaze u Hrvatsku bez obveze samoizolacije, dužne su se u prva dva tjedna boravka u Hrvatskoj pridržavati sljedećih mjera:

 

  • Tijekom prvih 14 dana od ulaska u Republiku Hrvatsku izlasci iz smještaja o graničavaju se samo na nužne: obavljanje posla ako se radi o poslovnom razlogu ulaska u Republiku Hrvatsku, obavljanje nužnih aktivnosti uz kontinuirano pojačano provođenje higijenskih mjera.
  • Tijekom nužnih izlazaka iz smještaja preporučuje se koristiti masku ili prekrivalo za nos i usta, održavati fizički razmak od drugih osoba (minimalno 1,5 metar) te provoditi higijenu ruku.
  • Ruke što češće prati toplom vodom i sapunom i/ili koristiti dezinfekcijsko sredstvo za ruke koje treba dobro utrljati u dlanove. Izbjegavati dodirivanje lica, usta, nosa i očiju.
  • Izbjegavati korištenje javnog prijevoza. U prijevoznom sredstvu poželjno je da je osoba sama ili isključivo s osobama koje dijele zajednički smještaj.
  • Treba dosljedno izbjegavati grupiranja i okupljanja
  • Tijekom poslovnih sastanaka treba susretati što manji broj osoba, osigurati fizički razmak od 1,5 metra uz dostupnost dezinfekcijskih sredstava te izbjegavati nepotrebne sastanke.
  • Usluge plaćanja obavljaju se bezgotovinskim kartičnim plaćanjem ili on-line uslugama.
  • Svako jutro potrebno je izmjeriti tjelesnu temperaturu, ukoliko je viša od 37,2°C, potrebno je mjerenje ponoviti nakon 10 minuta, te ako je temperatura ponovno viša od 37,2°C potrebno je ostati kod kuće/u smještaju i javiti se liječniku u turističkoj ili COVID-19 ambulanti, odnosno teritorijalno nadležnom epidemiologu.
  • U slučaju pojave simptoma akutne respiratorne infekcije (kašalj, grlobolja, povišena tjelesna temperatura, kratak dah/otežano disanje ili gubitak osjeta njuha) potrebno je ostati kod kuće/u smještaju i javiti se liječniku u turističkoj ili COVID-19 ambulanti, odnosno teritorijalno nadležnom epidemiologu.
  • U slučaju nagle pojave teških, po život ugrožavajućih simptoma osoba se javlja nadležnoj hitnoj medicinskoj službi na broj 194.

Odgovore na pitanja oko prelaska granice Republike Hrvatske možete pronaći na službenoj stranici Ministarstva unutarnjih poslova pod kategorijom UZG COVID na glavnoj izborničkoj traci.

Pitanja oko ispunjavanja online obrasca EnterCroatia možete poslati na e-mail adresu: entercroatia@mint.hr

 

EnterCroatia online obrazac omogućuje posjetiteljima da unesu sve potrebne podatke kako bi se olakšao proces prelaska granice.

Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) redovito će obavještavati korisnike o novim uputama i preporukama nadležnih institucija o situaciji s koronavirusom putem svojih službenih mrežnih stranica i stranica na društvenim mrežama.

Predlažemo vam da redovito pratite najnovije informacije i preporuke nadležnih službi o situaciji s koronavirusom na mrežnim stranicama Stožer civilne zaštite RH i Koronavirus.hr Najnovije epidemiološke mjere možete pratiti na mrežnoj stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.


Također, predlažemo da pratite internetsku platformu Re-open EU koju je pokrenula Europska komisija kako bi građanima pružila informacije potrebne za sigurno planiranje odmora i putovanja u bilo koju svrhu uz vođenje maksimalne brige o zdravlju i sigurnosti.

ODLAZNE MOBILNOSTI

Ako idete na put u inozemstvo savjetujemo da pročitate članak sa službene stranice Vlade RH, koronavirus.hr pod nazivom: Idete na put? Sve informacije na jednom mjestu.

 

UTJECAJ COVIDA-19 NA SUDIONIKE MOBILNOSTI I VISOKA UČILIŠTA

Europska komisija provela je dva istraživanja u svrhu prikupljanja mišljenja sudionika mobilnosti i visokih učilišta o tome kako je epidemija koronavirusa utjecala na uobičajeni tijek njihovih projekata i aktivnosti.

Rezultati istraživanja Europske sveučilišne inicijative (na engleskom) su pokazali kako je krizna situacija izazvana koronavirusom ukazala na hitnu potrebu dublje suradnje institucija u području visokog obrazovanja, istraživanja i inovacija.

Rezultati istraživanja sudionika mobilnosti u programima Erasmus+ i Europske snage solidarnosti (na engleskom) pokazali su da se zbog situacije s Covidom 19 više od 80.000 sudionika mobilnosti vratilo kući, dok ih je 27.000 ostalo u inozemstvu.

 

 

Povezane objave i korisne informacije potražite na poveznicama:


         

     - Primjena instituta više sile – neophodni administrativni koraci

     - Često postavljana pitanja

 

     - Odgovori na najčešća pitanja studenata povezana sa situacijom uzrokovanom pandemijom koronavirusa

datum objave: 30.07.2020.