HOME / Novosti /
Postupanje za korisnike programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti u slučaju više sile u kontekstu izbijanja koronavirusa

Postupanje za korisnike programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti u slučaju više sile u kontekstu izbijanja koronavirusa

Primjena instituta više sile – neophodni administrativni koraci

Često postavljana pitanja

 

Primjena instituta više sile – neophodni administrativni koraci

 

Viša sila pravni je institut opisan u Općim uvjetima Sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava za korisnike programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti.

 

(Stranka suočena s višom silom mora bez odlaganja dostaviti službenu obavijest drugoj stranci o prirodi, vjerojatnom trajanju i mogućim posljedicama više sile. Stranke moraju poduzeti potrebne mjere kako bi ograničile štetu zbog više sile. Moraju poduzeti sve što je u njihovoj moći kako bi što prije nastavile s provedbom aktivnosti. Ne smatra se da stranka suočena s višom silom krši svoje obveze iz Sporazuma ako je u ispunjavanju tih obveza sprječava viša sila.)

 

 1. Informaciju o nastaloj izvanrednoj situaciji koja potencijalno spada pod višu silu javite putem elektroničke pošte svom projektnom savjetniku koji će Vas povratno izvijestiti o odluci Agencije o priznavanju više sile te o daljnjim uputama za postupanje.
 2. Ako postoje troškovi nastali prije otkazane mobilnosti (npr. trošak aviokarte) ili tijekom prekinute mobilnosti (npr. unaprijed plaćeni najam stana) potrebno je zatražiti refundaciju. Molimo čuvajte svu korespondenciju o pokušaju ostvarivanja refundacije u projektnoj dokumentaciji! Takvu je korespondenciju potrebno imati u slučaju dodatnih provjera u fazi završnoga izvješća, no ne dostavlja se Agenciji unaprijed.
 3. Nakon potvrde slučaja više sile od strane Agencije, uputite Agenciji službeno očitovanje u obliku izjave o razlozima prekida mobilnosti, kao i svu popratnu dokumentaciju (računi, dokazi plaćanja, dokaz o pokušaju refundacije nastalog troška).
 4. Ako ste sklopili ugovor sa sudionikom mobilnosti, napravite raskid ugovora sa sudionikom zbog više sile.
 5. Ako je mobilnost djelomično održana, u alatu Mobility Tool+ ažurirajte trajanje prema datumima u Statement of Host Organisation. U slučaju da mobilnost nije održana, unesite trajanje od jednog dana. U oba slučaja upišite YES u polje ''Force Majeure?'' te navedite razlog više sile u polje ''Force Majeure Explanations''.
 6. Prilikom predaje završnog izvješća dostavite sve račune nastale za otkazane ili prekinute mobilnosti radi više sile za koje niste mogli ostvariti refundaciju. Ako na samom računu nije navedena potvrda o plaćanju, molimo dostaviti dodatno potvrdu o plaćanju u obliku izvoda. Također obvezno je dostaviti i službenu izjavu o nemogućnosti refundacije troškova ovjerenu od strane zakonskog predstavnika vaše ustanove (dovoljna je jedna izjava po projektu u kojoj će biti navedeni svi slučajevi više sile za koje nije bilo moguće ostvariti refundaciju troška od strane dobavljača).

 7. Svaki slučaj više sile razmatrat će se pojedinačno.

   

  Upute o postupanju prijave i evidencije mobilnosti s višom silom:  Upute za unos mobilnosti tretiranih kao viša sila u alatu Mobility Tool+

   

  Molimo slijedite upute Europske komisije pri unosu mobilnosti tretiranih kao viša sila u alatu Mobility Tool+:

   

  Erasmus+ KA1 i KA3

  Otkazane mobilnosti:

  • Unesite podatke o sudioniku i mobilnosti;
  • označite polje ''Force Majeure?'' kvačicom te obvezno navedite razlog više sile u polje ''Force Majeure Explanations'';
  • Unesite isti datum u „Start Date“ i „End Date“ => Trajanje = 1 dan;
  • aktiviranjem polja ''Force Majeure?'' omogućen je unos stvarnog troška u polja izračuna troškova puta i individualne potpore.

   

  Napomena: mobilnosti označene višom silom s istim datumom početka i kraja biti će isključene iz prikaza statističkih podataka.

   

  Prekinute mobilnosti / raniji povratak:

  • Unesite podatke o sudioniku i mobilnosti;
  • označite polje ''Force Majeure?'' kvačicom te obvezno navedite razlog više sile u polje ''Force Majeure Explanations'';
  • ako je mobilnost djelomično održana, u alatu Mobility Tool+ ažurirajte trajanje prema datumima iz izjave o sudjelovanju;
  • aktiviranjem polja ''Force Majeure?'' omogućen je unos stvarnog troška u polja izračuna troškova puta i individualne potpore.

   

  Detaljno pojašnjenje s prikazanim snimkama zaslona na linku: https://webgate.ec.europa.eu/fpfis/wikis/pages/viewpage.action?pageId=194407954

   

  Erasmus+ KA2

  Viša sila može se primijeniti u sljedećim budžetnim stavkama:

  • Transnacionalni projektni sastanci
  • Intelektualni rezultati
  • Događanja s multiplicirajućim učinkom

   

   • Za gore navedene budžetne stavke označite aktivnosti/detalje polja ''Force Majeure?'';
   • aktiviranjem polja ''Force Majeure?'' omogućen je unos stvarnog troška u polje „Total Grant“  (Trenutno još nije moguće. Biti će omogućeno uskoro u ažuriranoj verziji alata).

   

  • Aktivnosti učenja, podučavanja i osposobljavanja
   • Molimo slijedite upute za evidenciju KA1 mobilnosti opisane u tekstu pod Erasmus+ KA1 i KA3.

   

  Više na linku:  https://webgate.ec.europa.eu/fpfis/wikis/pages/viewpage.action?pageId=465571466

   

  Europske snage solidarnosti:

  Detaljno pojašnjenje s prikazanim snimkama zaslona na linku: https://webgate.ec.europa.eu/fpfis/wikis/pages/viewpage.action?pageId=397056540#ESCMT+AddParticipation-%22Forcemajeure%22drop-down.Force

 

Često postavljana pitanja

 

  1. Kakve mjere poduzimaju europske zemlje radi sprečavanja širenja zaraze koronavirusom među polaznicima odgojno-obrazovnih institucija i visokih učilišta?

 

Radi sprečavanja širenja zaraze koronavirusom diljem Europe se zatvaraju vrtići, škole i sveučilišta. Trenutačno su takve mjere poduzete u sljedećim državama:

Hrvatskoj od 13. ožujka 2020. na području Istarske županije ne rade vrtići, škole i fakulteti, a od 16.ožujka zatvorene su škole, vrtići i fakulteti u cijeloj državi. 

Virtualne učionice otvorene su u cijeloj Hrvatskoj, a u školu na daljinu su uključene i televizije – na Trećem programu HRT-a od 8 sati nastava se održava za učenike od 1. do 4. razreda osnovnih škola, a učenici viših razreda osnovne škole (5., 6., 7. i 8. razred) te srednjoškolci online nastavne sadržaje mogu pratiti i putem Sportske televizije.U program nastave na daljinu od 23.3.2020. priključila se i RTL Hrvatska emitiranjem nastave za srednjoškolce na programu RTL2. 


Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH odlučilo je da se do daljnjega odgađaju sva organizirana putovanja u inozemstvo u svim osnovnim i srednjim školama, visokim učilištima, ustanovama za predškolski odgoj, ustanovama za obrazovanje odraslih te javnim ustanovama u sustavu obrazovanja i znanosti.

Poljska je zatvorila škole, sveučilišta i druge obrazovne institucije na dva tjedna. Također se za javnost zatvaraju kulturne ustanove, uključujući kazališta, muzeje i kina.

U Španjolskoj je na snazi izvanredno stanje uslijed kojeg su do 12.travnja zatvoreni vrtići, škole, fakulteti, muzeji, kazališta, kina, stadioni, bazeni, knjižnice, teretane i druga mjesta za razonodu. Tijekom perioda suspenzije rada obrazovnih institucija sve nastavne aktivnosti provodit će se online.

 

Grčka je najmanje do 24. ožujka obustavila nastavu u cijeloj obrazovnoj vertikali, od vrtića preko škola do sveučilišta i ustanova za neformalno obrazovanje. Restriktivne mjere također će biti poduzete i u drugim područjima poput, sporta, zdravstva i pravosuđa.

 

Bugarska je od 9. ožujka obustavila održavanje javnih događanja na zatvorenom, a sve škole i sveučilišta i ostale obrazovno-odgojne institucije u gradovima u kojima je zabilježena zaraza koronavirusom ostat će zatvorene do 16. ožujka 2020. U međuvremenu je zatraženo zatvaranje svih škola, dječjih vrtića i sveučilišta u zemlji. Ministarstvo obrazovanja i znanosti zabranilo je sve dolazne i odlazne mobilnosti do daljnjeg.


Češkoj su od 11. ožujka na najmanje 2 tjedna do mjesec dana zatvorene odgojno-obrazovne institucije i sveučilišta. Školama i sveučilištima je preporučeno održavanje online nastave. 

 

Njemačkoj su škole zatvorene od 16. ožujka na dva tjedna.

 

Slovačkoj su zatvorene sve škole te zabranjeni izleti i ekskurzije učenika i studenta te sve dolazne mobilnosti.

Sloveniji je donesena odluka da se od ponedjeljka  16. ožujka na 14 dana zatvaraju sve odgojno-obrazovne i visokoškolske institucije.

 

Mađarskoj su zatvorene sve visokoškolske institucije. Do daljnjeg se odgađaju sve školske ekskurzije, kampovi i transnacionalne mobilnosti. Zabranjena su okupljanja na zatvorenom više od sto osoba i vanjska više od 500 osoba.

Malta je obustavila putnički promet s pet država: Italija, Švicarska, Njemačka, Francuska i Španjolska. Od petka, 13. ožujka, bit će zatvorene sve predškolske ustanove, škole i visokoškolske ustanove.

Belgija je otkazala sva putovanja djece i studenata izvan Belgije te zatvorila škole, kafiće, restorane i diskoteke do 3. travnja. Vlasti su dale naputke da se otkažu sve nogometne utakmice koje nisu na profesionalnoj razini.

Francuskoj će sve odgojno-obrazovne ustanove biti zatvorene od 16. ožujka do daljnjeg.


Austrija je objavila da zatvara nacionalne muzeje do kraja ožujka, a vrata je zatvorila i Nacionalna knjižnica. Ranije je odlučeno da se zatvore koncertne dvorane u Beču, poput Opere, Musikvereina i Konzerthausa.

Italija, kao najpogođenija epidemijom koronavirusa, od 9. ožujka 2020. uvela je  drakonske mjere kojima pokušava spriječiti daljnje širenje bolesti. Cijela zemlja je proglašena "zaštićenom zonom", a sukladno tome odgojno-obrazovne institucije i fakulteti ostaju zatvoreni do 3. travnja 2020. Stanovnici su pozvani da ostanu u kućama i odlaze samo na posao, u trgovinu ili kod liječnika. Trg svetog Petra u Vatikanu i istoimena bazilika zatvoreni su za turiste do 3. travnja.

 

Danska je na najmanje dva tjedna zatvorila sve škole, vrtiće i fakultete. Nove mjere uključuju i zabranu svih događanja na kojima se okuplja više od sto ljudi, a zaposleni u javnom sektoru čiji poslovi nisu primarni bit će poslani kućama. Vlada će urgirati da isto učini i privatni sektor, odnosno da zaposleni rade od kuće.

Irska je do 29. ožujka zbog epidemije koronavirusom otkazala nastavu u školama i na fakultetima te zatvorila vrtiće. Kulturne institucije će se zatvoriti. Pripremaju se mjere kojima se osigurava da svi koji uđu u Irsku kroz luke i zračne luke budu u potpunosti informirani i samoizoliraju se ako se pojave simptomi. Tamo gdje je to moguće, treba raditi od kuće. Javni prijevoz i dalje će raditi, a trgovine će ostati otvorene. Restorani, kafići i druge tvrtke mogu ostati otvoreni, ali trebaju razmotriti načine na koje mogu provoditi javnozdravstvene preporuke o socijalnoj distanci.

 

Norveška je odlučila zatvoriti sve predškolske ustanove, škole (osnovnu razinu te niže i srednje škole) i visokoškolske ustanove od 13. do 26. ožujka 2020. Javni zaposlenici se snažno potiču na rad od kuće. Otkazuju i planirane događaje i sva putovanja. Svaka osoba koja dođe iz inozemstva u Norvešku bit će pod karantenom u trajanju od dva tjedna, bez obzira na državljanstvo i na to ima li simptome koronavirusa ili ne.

 

Litvi su od 16. ožujka zatvorene sve predškolske, škole i visokoškolske ustanove.

Portugalu su sve škole zatvorene od 16. ožujka do 9. travnja 2020.

 

U Latviji su sve obrazovne ustanove zatvorene od 13. ožujka do 14. travnja 2020.

 

Predškolske ustanove, škole, sveučilišta i druge obrazovne ustanove ostaju otvorene u Švedskoj. Djeci, studentima i osoblju strogo je rečeno da ostanu kod kuće ako se pojave znakovi da se ne osjećaju dobro. Obrazovnim ustanovama omogućeno je organiziranje fleksibilnije nastave ili privremeno zatvaranje ustanova. Sveučilišta se potiču na upotrebu digitalnih alata u što većem broju.

 

U Estoniji će do 1. svibnja 2020. biti zatvorene odgojno-obrazovne ustanove.

 

U Luksemburgu će sve odgojno-obrazovne ustanove biti zatvorene dva tjedna od ponedjeljka, 16. ožujka.

 

Lihtenštajn od 13. ožujka do Uskrsa zatvara sve odgojno-obrazovne ustanove.

 

Velika Britanija zatvorila je sve škole i vrtiće. No, osim zatvaranja škola otkazana je i matura. Što se tiče visokoobrazovnih ustanova većina sveučilišta su prekinula predavanja u predavaonicama i prešla na online nastavu.

U Sjevernoj Makedoniji bit će zatvorene sve odgojno-obrazovne ustanove do 24. ožujka 2020.

 

Sve škole i fakulteti u Turskoj bit će zatvoreni dva tjedna počevši od 16. ožujka.

 

U Nizozemskoj su sve institucije u svim obrazovnim sektorima zatvorene do 6. travnja. 

 

Na Islandu se na četiri tjedna zatvaraju škole i sveučilišta, nastava se održava na daljinu od ponedjeljka, 16. ožujka 2020.

 

U Srbiji je na snazi potpuna obustava nastave u školama i na sveučilištima te zatvaranje vrtića.

 

 

  2. Prije putovanja koje nismo ostvarili u području pogođenom koronavirusom morali smo platiti smještaj. Nismo uspjeli ostvariti refundaciju spomenutog troška. Hoće li trošak unaprijed plaćenog smještaja biti refundiran od strane AMPEU?

 

 • Sačuvajte dokaz o pokušaju refundacije nastalog troška te račune za smještaj. AMPEU će ustanoviti iznos troška za smještaj na temelju računa te će kroz trošak individualne potpore pokušati nadoknaditi iznos približan stvarnom nastalom trošku u fazi analize završnog izvješća.

 

 3. Kupili smo avionsku kartu za putovanje u Portugal s povezanim letom preko Venecije. Možemo li otkazati putovanje i zatražiti refundaciju troška karte temeljem više sile?

 

 • Ako niste uspjeli promijeniti rutu leta i ostvariti refundaciju troška, AMPEU će priznati paušalni iznos troškova puta za relaciju putovanja prema pravilima Erasmus+/ESC programa u fazi analize završnog izvješća.

 

 4. U projektu su bile predviđene mobilnosti učenika i nastavnika u pratnji u Italiji u pokrajini zahvaćenoj koronavirusom. Mobilnosti su bile planirane od 16. do 29. 2. 2020. Zbog pojave virusa u Italiji, učenike smo ranije vratili kući: deveti dan od predviđenih 14. Molimo za upute o daljnjem postupanju.

 

 • Pokušajte tražiti refundaciju za dio nastalih troškova ako su u cijelosti plaćeni unaprijed, a nisu u cijelosti korišteni (npr. smještaj, prehrana). Nakon potvrde slučaja više sile od strane AMPEU, uputite AMPEU službeno očitovanje u obliku izjave o razlozima prekida mobilnosti, kao i svu popratnu dokumentaciju (računi, dokazi plaćanja, dokaz o pokušaju refundacije nastalog troška).

 

 5. U slučaju da provodimo KA107 projekt iz 2018. godine te da zbog trenutne situacije ne možemo ostvariti mobilnost u partnersku zemlju (npr. Kinu ili neku drugu zemlju koja se smatra pogođenim područjem), možemo li produljiti trajanje projekta i na taj način povećati mogućnost naknadnog ostvarenja mobilnosti?

 

 • Da, možete. Trajanje projekta može biti produljeno za 12 mjeseci te je u tom slučaju datum završetka takvih projekata 31. 7. 2021. godine. Ako odlučite odabrati takvu opciju, potrebno je javiti se Agenciji s molbom za izradu dodatka sporazumu, odnosno produljivanje projekta.

 

 6. Provodimo KA107 projekt iz 2018. godine. Je li moguće transferirati sredstva unutar istih omotnica, DCI Asia (Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, Cambodia, China, DPR Korea, India, Indonesia, Laos, Malaysia, Maldives, Mongolia, Myanmar, Nepal, Pakistan, Philippines, Sri Lanka, Thailand and Vietnam) i PI Industrialised Asia (Australia, Brunei, Hong Kong, Japan, (Republic of) Korea, Macao, New Zealand, Singapore, Taiwan)? Možemo li sredstva predviđena za mobilnosti s Kinom ili drugim pogođenim zemljama prenamijeniti za mobilnost u druge zemlje iste omotnice?

 

 • S ciljem maksimalne apsorpcije sredstava, Europska komisija dala je dopuštenje da se sredstva unutar omotnica DCI Asia i PI Industrialised Asia mogu transferirati na partnerske zemlje koje nisu proglašene područjem pogođenim koronavirusom. Međutim, transfer je moguć isključivo na partnerske zemlje za koje su, u okviru projekata iz 2018. godine, vašim ustanovama sporazumom već odobrena sredstva (definirano privitkom II sporazuma). U tom je slučaju potrebno javiti Agenciji e-mailom koje transfere planirate izvršiti, uz kratko obrazloženje.

  (Napomena: informacije na ovoj stranici redovito se ažuriraju)
datum objave: 24.03.2020.