HOME / Novosti /
Rad s mladima na lokalnoj razini – Europe Goes Local

Rad s mladima na lokalnoj razini – Europe Goes Local

U Mariji Bistrici je od 24. do 27. studenoga 2019. održan trening „Rad s mladima na lokalnoj razini” za 17 jedinica lokalne i regionalne samouprave. Trening je uvod u novu fazu projekta Europe Goes Local – trenutačno najvećega europskog projekta u području rada s mladima u kojemu kao jedna od 24 nacionalne agencije programa Erasmus+ sudjeluje i Agencija za mobilnost i programe Europske unije.

 

Glavni je cilj projekta s pomoću programa Erasmus+ podići kvalitetu rada s mladima na lokalnoj razini i osnažiti europske vrijednosti u lokalnom radu s mladima. U tome će veliku ulogu imati Europska povelja o lokalnom radu s mladima koja je jedan od glavnih rezultata prve faze projekta i zamišljena je kao referentan okvir za svakidašnji rad s mladima te kao poveznica politike i prakse u radu s njima. Projekt je postigao zapažene rezultate ne samo na europskoj razini nego i na nacionalnoj.

 

„Ponosni smo na rezultate prve faze projekta, na 11 jedinica lokalne samouprave čiji je rad pridonio nastajanju prvog dokumenta s konkretnim sadržajem koji će služiti i ovoj novoj generaciji. Vjerujemo da će vam ti rezultati biti poticajni za vlastiti rad i uključenost u ovaj projekt, a nadamo se da će se vaš interes prenijeti i na vaše kolege i suradnike te da će to pozitivno djelovati na rad s mladima i njihov položaj u našem društvu”, rekla je sudionicima na početku treninga mr. sc. Antonija Gladović, ravnateljica Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

Voditeljica projekta Aleksandra Švast naglasila je da će „u nastavku ovog projekta u središtu pozornosti biti stvaranje praktičnih uputa za primjenu smjernica iz Povelje u praksi”, a potpora Agencije na nacionalnoj razini projekta iskazat će se „organiziranjem nacionalnih osposobljavanja, osiguranjem stručne potpore mentora uključenim jedinicama lokalne i regionalne samouprave tijekom trajanja projekta te poticanjem na međunarodna umrežavanja i suradnju”.

 

 

Tijekom četiri dana osposobljavanja 17 jedinica lokalne i regionalne samouprave imalo je priliku usvojiti temeljne pojmove o radu s mladima, saznati više o sudjelovanju mladih u životu lokalne zajednice i nadahnuti se uspješnim primjerima. Kao temelj za daljnji rad u projektnim aktivnostima, jedinice lokalne i regionalne samouprave izradile su individualne planove za stvaranje poticajnog okružja za rad s mladima u vlastitim zajednicama unutar kojih su smislile nekoliko važnih strateških aktivnosti. Te će aktivnosti provesti u svojim zajednicama u sljedećih godinu dana. U provođenju tih planova potpora će im biti njihovi mentori, članovi hrvatske nacionalne delegacije stručnjaka u radu s mladima.

 

U drugom ciklusu projekta Europe Goes Local sudjeluju gradovi Čazma, Zabok, Samobor, Ozalj, Poreč, Dubrovnik, Stari Grad, Pazin, Kastav, Slunj, Otočac, Split i Osijek, općine Nuštar, Medulin i Hum na Sutli te Krapinsko-zagorska županija.

Na kraju treninga nekoliko nam je sudionika otkrilo svoje dojmove.

„Jako sam zahvalna u svoje i u ime Grada Ozlja što smo dobili priliku biti dio ovog projekta. Područje rada s mladima veoma je važno za svaku jedinicu lokalne samouprave. Stoga smo dosad nastojali približiti se mladima na razne načine, uključivati ih u aktivan život zajednice, ali sve je to bilo spontano. Očekujem da će nam ovaj projekt pomoći u stjecanju konkretnih znanja, vještina i alata kako bi taj rad bio kvalitetan i za dobrobit mladih i zajednice”, rekla je gradonačelnica Ozlja Gordana Lipšinić.

 

 

Predstavnica Grada Kastva Mirna Rubeša trening je opisala kao „intenzivan, edukativan, pozitivan, interaktivan i inspirativan” te dodala: „Najvažnije je to što sve što smo naučili od mentora i primjere dobre prakse koje su nam ponudili ostali sudionici odmah možemo primijeniti u svakidašnjem radu. Mi sada trebamo biti što bolji pronositelji nove kulture rada s mladima i informacije učiniti vidljivima. Proces učenja o mladima i za mlade ne staje, a imamo i potporu mentora iz nacionalne delegacije kojima smo neizmjerno zahvalni.”

 

Aleksandra Lera (Udruga ZUM), članica nacionalne delegacije, izjavila je: „Okupljanje na ovome prvom treningu jedna je od ključnih sastavnica projekta jer je stvoreno pozitivno ozračje i uspostavljena suradnja s jedinicama lokalne samouprave koje su od početka uključene u cijeli proces. Motiviranost predstavnica i predstavnika jedinica lokalne i regionalne samouprave da pridonesu radu s mladima u svojim zajednicama potiče i nas mentore da neprestanim usavršavanjem budemo potpora njihovu nastojanju za pokretanjem pozitivnih promjena.”

 

Članovi nacionalne delegacije, koordinatori nacionalnih aktivnosti i mentori jesu i Marko Kovačić (Institut za društvena istraživanja u Zagrebu), Maja Uršić Staraj (Udruga Delta), Matej Matić (Udruga mladih „Mladi u EU-u”), Hrvoje Kovač (Grad Lepoglava), Hrvoje Novak (Krapinsko-zagorska županija), Mario Žuliček (Udruga gradova), Branimira Penić (Udruga Carpe diem) i Bojan Marjanović (Hrvatsko debatno društvo).

 

Svim korisnicima i partnerima u projektu želimo uspješnu suradnju te pozitivan učinak u radu s mladima u zajednicama uključenih jedinica lokalne i regionalne samouprave!

 

datum objave: 03.12.2019.