Važna obavijest korisnicima programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti zbog izbijanja koronavirusa

U kontekstu izbijanja koronavirusa u Kini Glavna uprava za obrazovanje, mlade, sport i kulturu Europske komisije savjetuje svima  koji sudjeluju u programima Erasmus+ i Europske snage solidarnosti, a trenutačno su na području pogođenom zarazom ili planiraju dolazak ili odlazak s takvih područja, da zatraže pomoć od veleposlanstava, konzulata ili počasnih konzulata svoje države u toj zemlji. Također je važno redovito pratiti informacije i preporuke svojih nacionalnih vlasti i Svjetske zdravstvene organizacije. 


Važna obavijest korisnicima programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti zbog izbijanja koronavirusa - Slika 1

Važno je pratiti informacije i preporuke zdravstvenih vlasti o koronavirusu

U slučaju hrvatskih organizacija i pojedinaca koje planiraju putovanje u Kinu savjetuje se da prate najnovije informacije Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji u ovom trenutku preporučuju izbjegavanje putovanja u Hubei pokrajinu, a za ostale kineske pokrajine preporučuju izbjegavanje putovanja koja nisu nužna.

 

Preporuke za putnike u Kinu, koje je izdao Hrvatski zavod za javno zdravstvo, nalaze se na ovoj poveznici: https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/preporuke-za-putnike-u-kinu-letci/.

 

U situacijama poput ove s koronavirusom valja istaknuti kako nacionalne agencije za Erasmus+ i Europske snage solidarnosti mogu primijeniti klauzulu „više sile“ na aktivnosti koji se odvijaju u Kini ili drugim pogođenim područjima, kao i dolazne mobilnosti iz tih područja, sukladno obrascu sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava između nacionalnih agencija i korisnika, programskom vodiču i drugim ugovornim dokumentima.

 

Nacionalne agencije tako mogu otkazati, odgoditi ili premjestiti aktivnosti planirane u takvim regijama na najfleksibilniji način, bez obzira na odredbe iz općeg pravnog okvira koji se primjenjuje na Erasmus + i ESS. S obzirom na iznimne okolnosti, ista se načela mogu također primjeniti na bilo kakvu dolaznu mobilnost iz pogođenih područja. Troškovi nastali zbog tih okolnosti bit će prihvaćeni kao iznimni troškovi, koje treba navesti u izvještajnom obrascu.

Hrvatsko predsjedništvo aktiviralo Integrirani politički odgovor na krizu

Hrvatska kao predsjedateljica Vijećem Europske unije ima posebnu ulogu u koordinaciji aktivnosti u vezi s koronavirusom. Naime, hrvatsko predsjedništvo je 28. siječnja odlučilo aktivirati alat Integriranog političkog odgovora na krizu (IPCR), koji je sastavni dio paketa Vijeća EU-a s alatima za odgovor na krize. Mehanizam podržava brzo i koordinirano donošenje odluka na političkoj razini u slučaju krize te pruža konkretne alate za pojednostavljivanje razmjene informacija, olakšavanje suradnje i koordiniranje kriznih reakcija na političkoj razini.

Komisija kroz Obzor 2020. izdvaja 10 milijuna eura za istraživanje koronavirusa

Za podršku istaživanju koronavirusa Europska komisija izdvojit će 10 milijuna eura iz programa za istraživanje i inovacije Obzor 2020. Komsija je objavila hitni poziv za iskazivanje interesa za istraživačke projekte koji će unaprijediti razumijevanje koronavirusa i pridonijeti efikasnijem kliničkom tretmanu pacijenata zaraženih tim virusom, kao i poboljšati spremnost javnozdravstvenih sustava za brzu reakciju na ovakve zdravstvene prijetnje.

Očekuje se da će financijska sredstva biti dostatna za dva do četiri istraživačka projekta. Rok za prijavu projekata je 12. veljače 2020. godine, a ugovori o grantovima bit će potpisani vrlo brzo kako bi se omogućilo da se s istraživačkim radom krene što je prije moguće. Komisija također blisko surađuje sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i drugim međunarodnim akterima kako bi osigurala efikasan i koordiniran odgovor na epidemiju koronavirusa.

Simptomi koronavirusa i preventivne mjere

Podsjetimo, oboljeli od koronavirusa imaju simptome povišene temperature, otežanog disanja te im je dijagnosticirana virusna pneumonija. Novi slučajevi oboljelih pojavili su se u raznim dijelovima NR Kine, ali i u svijetu, uglavnom kod osoba koje su nedavno posjetile Wuhan ili bile u kontaktu s takvim osobama.

Potvrđena je mogućnost prijenosa zaraze ovim virusom s osobe na osobu.

Grad Wuhan i većina pokrajine Hubei u svojevrsnoj su karanteni i prometnoj izolaciji te ih se ne može napustiti bez posebnih dozvola i potom dvotjedne karantene na odredištu. Stoga se preporučuje izbjegavanje putovanja u pokrajinu Hubei i grad Wuhan, ali i odgoda svih putovanja koja nisu nužna.

Diljem NR Kine uvedene su preventivne mjere kako bi se spriječilo daljnje širenje virusa (ograničavanje prometa, otkazivanje događaja, zatvaranje raznih turističkih atrakcija…).

datum objave: 03.02.2020.