Virtualna mobilnost donijela nam je neprocjenjivo iskustvo

Zbog izbijanja pandemije koronavirusa 2020. godinu pamtit ćemo po prilagodbi novom načinu života. Nova je situacija utjecala na međunarodna putovanja i klasične mobilnosti te stvorila potrebu za prilagođavanjem programa studentske razmjene. Korisnicima su sada na raspolaganju i virtualna mobilnost, kombinirana („blended“) mobilnost i hibridna mobilnost. Detaljnije o njima pročitajte u našoj objavi Erasmus ide dalje – korisnicima na raspolaganju različite vrste mobilnosti.

 

Iako je iskustvo života i studiranja u drugoj zemlji uz mogućnost upoznavanja njegove kulture i krajolika jedan od najzanimljivijih čimbenika studentske razmjene, ne treba zanemariti sve ostale prednosti i posebnosti koje donose ostale vrste mobilnosti. Za sve one koji se pitaju kako one izgledaju u praksi zamolili smo tri studentice da s nama podijele svoje virtualno Erasmus iskustvo. Studentice Rebeka, Leonarda i Marinela ovo su proljeće imale priliku iskusiti novi oblik mobilnosti, a u sva je tri slučaja u pitanju bila kombinirana mobilnost. One su na svoje mobilnosti krenule u ljetnom semestru akademske godine 2019./2020., dakle zatekle su se u drugim državama u vrijeme početka širenja koronavirusa.

 

Rebeka Dajak, studentica portugalskog jezika i književnosti, bila je pet mjeseci na razmjeni u Lisabonu na Faculdade de Ciencias Sociais e Humanas u sklopu Sveučilišta NOVA de Lisboa. Prvi dio mobilnosti bio je klasičan, fizički je prisustvovala nastavi, dok je svoju razmjenu završila prateći nastavu online iz studentskog smještaja u Lisabonu.

 

Leonarda Vučić, studentica biotehnologije Sveučilišta u Rijeci, dva je mjeseca provela u Madridu na Universidad Europea de Madrid, nakon čega se vratila u Hrvatsku i nastavak odslušala iz svog doma.

 

Studentica Učiteljskog fakulteta u Rijeci Marinela Andrić gotovo je dva mjeseca provela na razmjeni na Sveučilištu Artevelde u Ghentu, a ostatak nastave je pratila online nakon što se vratila u Hrvatsku.

 

Erasmus je prilika koja se ne propušta

 

Naše su tri sugovornice za prilike koje se nude studentima u sklopu programa Erasmus+ doznale već na samom početku studiranja. „Na fakultetu sam saznala za udrugu Erasmus Student Network i program Erasmus+ i odmah sam znala da ću se prijaviti, jer se takva prilika ne propušta. Najviše me motivirala činjenica da ću živjeti u drugoj zemlji i imati mogućnost slobodnije putovati po Europi“, podijelila je s nama Marinela, koja kaže kako joj situacija uzrokovana pandemijom koronavirusa nije pokvarila iskustvo jer je 45 dana koje je provela u Ghentu bilo izvanredno, prepuno pozitivnih iskustava i novih prijateljstava s ljudima iz cijelog svijeta.

 

Virtualna mobilnost donijela nam je neprocjenjivo iskustvo - Slika 1

"Situacija uzrokovana pandemijom koronavirusa nije mi pokvarila iskustvo jer je 45 dana provedenih u Ghentu bilo izvanredno, prepuno pozitivnih iskustava i novih prijateljstava", Marinela Andrić

 

Rebeka je željela svoje obrazovanje upotpuniti međunarodnim iskustvom. „Budući da studiram portugalski jezik i književnost, bilo mi je važno imati priliku osobno upoznati portugalsku kulturu, razgovarati s izvornim govornicima, ali i upoznati druge internacionalne studente i izaći iz svoje zone komfora“, rekla je Rebeka.

 

Razmjena u Madridu Leonardi je donijela sjajnu priliku da studira na privatnom fakultetu koje je poznato po opširnom i zanimljivom obrazovnom programu, visokoj opremljenosti i ponudi sportskih aktivnosti za studente. Dodatan izazov, ali i poticaj bila je veličina fakulteta i grada u koji se preselila. „Odjednom sam se osjećala malo u velikom gradu, što je za mene značilo da ću još više snage uložiti kako bih se istaknula među kolegama i izgradila odnos s profesorima. Morala sam se više potruditi i biti aktivnija na nastavi i izvan nje, što je odlična vježba i za razdoblje koje dolazi iza studiranja“, rekla je Leonarda. No, dodaje da nikad nisi sam, bez obzira gdje odeš, ako se otvoriš za nova iskustva i prijateljstva, uvijek će tu biti netko tko će se poistovjetiti s tobom i biti uz tebe. "Bitno je potruditi se i dati priliku i sebi i drugima“, zaključuje Leonarda.

 

Novo iskustvo donijelo je novi set vještina

 

Pitali smo ih koje bi vještine istaknule kao najviše potrebne u razdoblju prelaska iz fizičke u virtualnu mobilnost, kao i u čitavoj situaciji u kojoj su se našle izvan svoje zemlje u tom trenutku. Leonardi je prelazak u virtualnu mobilnost na početku donio manje organizacijske probleme dok se nije prilagodila novom načinu praćenja rasporeda online nastave i svakodnevnih povezanih zadataka, ali konačan rezultat je kompletno novi set znanja u korištenju računala i raznih internetskih alata, novi pristup praćenju nastave i polaganju ispita, rješavanju zadataka kao i iskustvo rada u grupi na drugi način.

 

„Fleksibilnost, no svakako i komunikacijske vještine. Svim promjenama se trebalo prilagoditi brzo i efikasno te biti fleksibilan kod dogovora oko organizacije i metode nastave. Također, iako su predavanja bila online, imali smo priliku komunicirati međusobno stoga sam razvila jezične vještine i usavršila jezik“, kaže Rebeka i dodaje kako će budućim potencijalnim poslodavcima studiranje u interkulturalnoj atmosferi koje Erasmus+ studenti steknu tijekom mobilnosti zasigurno biti od iznimne važnosti. 

 

Virtualna mobilnost donijela nam je neprocjenjivo iskustvo - Slika 2

„Još sam više otvorena za nova iskustva, sposobna sam iz svakog događaja izvući nešto pozitivno, a vjerujem da sam u ovom trenutku i snalažljivija no što sam bila“, Rebeka Dajak

 

Virtualna mobilnost donosi neprocjenjivo iskustvo, kaže nam Leonarda.  Ističe da promjena okoline (pa čak i u virtualnom obliku) služi kao odličan test vlastitog znanja što u konačnici gotovo sigurno znači veće samopouzdanje – s potpuno novim kolegama i promjenom načina rada i učenja shvatiš da je tvoje znanje vrijedno, kao i vještina snalaženja u novim uvjetima.

 

Uspostavljanje komunikacije i izgradnja odnosa

 

S obzirom na to da se i u sklopu virtualne mobilnosti i održavanja nastave u online obliku studentima često zadaju projekti za rad u grupi, naše su sugovornice sa svojim novim kolegama uspjele uspostaviti komunikaciju i izgraditi odnose. Kažu da ih je rad u grupi natjerao da komunicirajući sudjeluju svojim specifičnim znanjima i vještinama.

 

Virtualna mobilnost donijela nam je neprocjenjivo iskustvo - Slika 3

„Osim što sam zahvaljujući online grupnom radu intenzivnije surađivala s kolegama, pomogao mi je shvatiti da znanje koje sam usvojila na svom matičnom fakultetu u Rijeci doista ima težinu, a moj doprinos zajedničkom projektu čini razliku. To mi zaista puno znači“, Leonarda Vučić

 

Marinela ističe kako je važno raditi stvari koje nam se čine veoma izazovne i prelaze naša prijašnja iskustva, jer „upravo tada najviše rastemo na emocionalnoj i socijalnoj razini, a hrabrost slamanja vlastitih granica radi osobnog napretka kao i želja za učenjem vještine su koje neće proći neprimijećeno ni kod jednog budućeg poslodavca!“.

 

I za kraj poručuje:

 

„Prilika uvijek postoji, a s obzirom na trenutnu situaciju mogućih izlika je i više nego prije. Na nama je da odaberemo čemu od navedenog ćemo pridati svoju pažnju. Kada nešto zaista želiš, nema stvari koja te može spriječiti u tvome naumu, samo trebaš pronaći dovoljno važan razlog!“

 

Rebeka dodaje da nije upoznala osobu koja odlazak na Erasmus ne smatra najboljom odlukom u životu.

 

datum objave: 23.09.2020.