Erasmus+: Erasmus Mundus združeni diplomski studiji

O čemu je riječ

Programe združenih diplomskih studija (Joint Master Degrees - JMD) provodi međunarodni konzorcij ustanova visokog obrazovanja i – ako je primjenjivo – drugi partneri u području obrazovanja i izvan njega, koji imaju specifičnu stručnost ili interes u području studija ili poslovne domene obuhvaćene zajedničkim programom.

Koliko program traje

Združeni diplomski studij - JMD odgovara integriranom međunarodnom studijskom programu visoke razine kojim se stječe 60, 90 ili 120 ECTS bodova. Takvi programi odlikuju se kvalitetom i inovativnošću te studentima omogućuju veću zapošljivost.

Gdje se održava nastava u okviru Erasmus Mundus združenih diplomskih studija

Nastava se održava u najmanje dvjema državama koje sudjeluju u Programu i predstavljene su u konzorciju, no dio nastave može se održavati i u partnerskoj državi.

Financijska potpora

Europska komisija će do 2020. godine pružiti financijsku potporu za oko 350 novih združenih diplomskih studija i oko 30 000 stipendija. Konzorcij u sastavu od najmanje tri visoka učilišta može podnijeti projektnu prijavu za financiranje novog združenog diplomskog studija, odnosno troškove izvođenja studija i stipendije za studente i gostujuće predavače. Okvirno po generaciji stipendije će se dodijeliti za između 13 i 20 studenata i četiri gostujuća predavača. 

Gdje se može prijaviti

Ustanova prijavitelj (u ime konzorcija) u okviru godišnjeg Erasmus+ poziva podnosi prijavu Izvršnoj agenciji za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu Europske komisije (EACEA).

 

Za dodjelu stipendija studenti ili gostujući predavači prijavljuju se konzorciju koji izvodi studij na godišnji natječaj koji se obično objavljuju između listopada i siječnja za sljedeću akademsku godinu.

 

Više informacija o katalogu dostupnih studija dostupno je na poveznici, a o načinu prijave ovdje

Katalog dostupnih studija

Katalog postojećih studija dostupan je na sljedećoj poveznici.

 

Dio starih Erasmus Mundus doktorskih studija i dalje objavljuje natječaje za upis i stipendije.

Natječajna dokumentacija
Dodatne informacije
Doktorski studiji

Doktorskim kandidatima i istraživačima nude se mnoge prilike u okviru programa Aktivnosti Marie Sklodowska Curie.

 

Osim toga, dio starih Erasmus Mundus doktorskih studija i dalje objavljuje natječaje za upis i dodjelu stipendija. Uvjeti sudjelovanja jednaki su uvjetima za združene diplomske studije.

 

Doktorski kandidati ili znanstvenici trebali bi od konzorcija koji provodi združene doktorske programe zatražiti dodatne informacije o programima i postupcima prijave