Više od 430 sudionika pratilo četiri nacionalna info dana programa Obzor Europa

Više od 430 sudionika pratilo je četiri nacionalna informativna dana programa Obzor Europa koje je od 12. listopada do 9. studenog 2021. uspješno  organizirala Agencija za mobilnost i programe EU u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja. 

 

Obzor Europa Okvirni je program Europske unije za istraživanje i inovacije te jedan od ključnih instrumenata Unije za jačanje europskog istraživačkog prostora, osnaživanje europske konkurentnosti, usmjeravanje i ubrzavanje digitalne i zelene tranzicije, europskog oporavka, pripravnosti i otpornosti. 

 

Obzor Europa vizual

 

Središnje teme održanih informativnih dana obuhvatile su, između ostalog, predstavljanje aktivnosti za razmjenu osoblja unutar područja Marie Skłodowska – Curie na kojem je sudjelovalo više od 70 sudionika. 

U okviru info dana „Zajednički istraživački centar: Mogućnosti za hrvatske istraživače i organizacije“ sudjelovalo je ukupno 130 istraživača, znanstvenih organizacija, poduzeća i start-up tvrtki.

Informativni dani za područje Širenje sudjelovanja i Europski istraživački prostor te područje Klima, energija i mobilnost obuhvatili su predstavljanje radnih programa 2021. – 2022., nacionalni sustav podrške i mjere za jačanje nacionalnog sudjelovanja u programima EU-a, usluge koje pružaju nacionalne osobe za kontakt te iskustva prijavitelja iz prethodnih natječaja i/ili iskustva evaluatora.

  

Na informativnom danu za područje Širenje sudjelovanja i Europski istraživački prostor sudjelovalo je 116 sudionika, a na info danu područja Klime, energije i mobilnosti preko 110 sudionika. 
 
Pozivamo i dalje zainteresirane prijavitelje iz Republike Hrvatske da iskoriste priliku i sudjeluju na nadolazećim informativnim danima. Cijenjene istraživačice i istraživače te administrativne djelatnike uključene u pripremu i provedbu projekata također pozivamo da se registriraju u Bazu Obzor Europa Agencije za mobilnost i programe Europske unije koju nacionalne osobe za kontakt koriste u svrhu slanja relevantnih informacija i najava registriranim korisnicima. 

 

Termini, registracija i ostale informacije o održanim i nadolazećim događanjima dostupni su na hrvatskom portalu Obzor Europa, u rubrici Novosti. 

 

 Popis nacionalnih informativnih dana programa Obzor Europa 

 

12. listopada 2021. 

Aktivnosti Marie Skłodowska-Curie – MSCA razmjena osoblja 

26. listopada 2021. 

Zajednički istraživački centar (JRC) 

28. listopada 2021.* 

Širenje sudjelovanja i Europski istraživački prostor 

9. studenoga 2021. 

Klima, energija i mobilnost 

16. studenoga 2021.* 

Hrana, biogospodarstvo, prirodni resursi, poljoprivreda i okoliš 

23. studenoga 2021. 

Zdravlje 

25. studenoga 2021. 

Kultura, kreativnost i uključivo društvo 

25. studenoga 2021. 

Digitalizacija, industrija i svemir 

studeni 2021. 

Europsko istraživačko vijeće (ERC) 

studeni/prosinac 2021. 

COST (European Cooperation in Science & Technology) 

prosinac-veljača 2021.* 

Prijava na natječaje programa Obzor Europa - Pravna i financijska pitanja 

siječanj 2022. 

Istraživačke infrastrukture 

*Termini označeni asteriskom su najavni i podložni promjeni. 

 

 

datum objave: 12.11.2021.