Erasmus+ ambasadori

Erasmus+ ambasadori

U 2016. godini Agencija za mobilnost i programe Europske unije pokrenula je mrežu Erasmus+ ambasadora u području obrazovanja i osposobljavanja čija je uloga promidžba programa Erasmus+ te pružanje podrške prijaviteljima i korisnicima Ključnih aktivnosti 1 i 2 u obliku prezentacija, radionica i predstavljanja primjera dobre prakse.

 

Matične ustanove Erasmus+ ambasadora su odgojno-obrazovne ustanove s dugogodišnjim iskustvom u provedbi Erasmus+ projekata te je stoga njihova suradnja s Agencijom od iznimne važnosti jer našim prijaviteljima i korisnicima mogu pružiti konkretne i praktične savjete te predstaviti prokušane primjere uspješnih razvoja projektnih prijava i provedbe projekata. Erasmus+ ambasadori iskusni su djelatnici koji su razvijali i provodili Erasmus+ projekte u različitim svojstvima – ravnatelji, odgojitelji, učitelji i nastavnici, stručni suradnici i računovođe.

 

Slijedom vrlo uspješne suradnje s prvom generacijom Erasmus+ ambasadora (OŠ Pantovčak, 2016.-2017.), Agencija je u 2018. godini proširila mrežu ambasadora u području odgoja i općeg obrazovanja na četiri iskusne ustanove čiji će angažman trajati u razdoblju od 2018. do 2020. godine.

Rani i predškolski odgoj

U području ranoga i predškolskog odgoja za matičnu ustanovu Erasmus+ ambasadora odabran je Dječji vrtić Petar Pan.

 

Dječji vrtić Petar Pan iz Zagreba iskusan je korisnik Programa za cjeloživotno učenje i programa Erasmus+. Dosad je proveo nekoliko KA1 i KA2 projekata, usmjerenih na razvoj informacijsko-komunikacijskih i emocionalnih kompetencija i učenje na otvorenom, te razvio niz kvalitetnih intelektualnih i projektnih rezultata.

 

Erasmus+ ambasadori - Slika 1

 

KA1 projekti:

 

KA2 projekti:

Osnovnoškolski odgoj i obrazovanje

U području osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja za matične ustanove  Erasmus+ ambasadora odabrane su Osnovna škola Pantovčak i Osnovna škola Ludina.

 

Osnovna škola Pantovčak iz Zagreba dugogodišnji je korisnik programa Erasmus+. Dosad je provela nekoliko KA1 i KA2 projekata, od kojih se ponajviše istaknuo KA2 projekt „Pollution! Find a STEM solution!“, koji je Opća uprava za obrazovanje i kulturu Europske komisije odabralo kao primjer uspješne priče u sklopu programa Erasmus+ na europskoj razini. Osim projekata u okviru programa Erasmus+, Osnovna škola Pantovčak provela je i niz uspješnih eTwinning projekata.

 

Erasmus+ ambasadori - Slika 2

 

KA1 projekt:

  • CREATIVITY LABs – Learn, create and benefit

 

KA2 projekti:

 

Osnovna škola Ludina iz Velike Ludine iskusan je korisnik programa Erasmus+ i inicijative eTwinning te je dosad provela niz kvalitetnih KA1 i KA2 projekata usmjerenih na razvoj poduzetničkih, jezičnih i digitalnih vještina, u koje su uspješno uključili većinu djelatnika i učenika škole.

 

Erasmus+ ambasadori - Slika 3

 

KA1 projekti:

  • Zelena učionica budućnosti

 

KA2 projekt:

Srednjoškolski odgoj i obrazovanje

U području srednjoškolskog odgoja i obrazovanja za matičnu ustanovu Erasmus+ ambasadora odabrana je Srednja škola Hvar.

 

Srednja škola Hvar iz Hvara dosad je provela nekoliko uspješnih KA2 projekata usmjerenih na razvoj čitalačkih kompetencija, razvoj ekološke osviještenosti kod učenika te problem ranog napuštanja školovanja. Škola je Erasmus+ projekte vrlo uspješno povezala s lokalnom zajednicom.

 

Erasmus+ ambasadori - Slika 4

 

KA2 projekti:

  • Je, tu, nous, Citoyens Mediterranéens
  • Sustainability as a resource
  • Reading in English for Amusement and Dialogue in Europe
  • New methodologies to avoid early school leaving