Konferencija Zajedno smo jači

Online konferencija 'Zajedno smo jači' u povodu završetka programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti

Online konferencija "Zajedno smo jači", posvećena završetku programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti, održana je 16. prosinca 2020. te su tijekom konferencije predstavljeni rezultati i utjecaj tih programa od 2014. do 2020. godine. Konferenciju je uživo pratilo gotovo 400 sudionika. 

 

Tijekom sedmogodišnjeg razdoblja u Hrvatskoj je ugovoreno 2620 Erasmus+ projekata za čije je sufinanciranje Hrvatska na raspolaganju imala 1,14 milijardi kuna bespovratnih sredstava te je ugovorila 99%. U projektima je sudjelovalo više od 57 tisuća građana svih generacija. 

U okviru programa Europske snage solidarnosti od kraja 2018. do 2020. odobrena su 183 projekta kojima je dodijeljeno oko 28 milijuna kuna, a u program je uključeno 2534 sudionika.

 

"Naši korisnici su u ovih sedam godina uz podršku Agencije za mobilnost i programe EU proveli sjajne projekte i zahvaljujući tome možemo reći da su Erasmus+ i Europske snage solidarnosti pozitivno utjecali na brojne pojedince, ali i društvo u cjelini", rekla je ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU  mr. sc. Antonija Gladović.

 

Osim predstavljanja rezultata, korisnici programa su predstavili svoje projekte i iskustva stečena sudjelovanjem u programima kako bi inspirirali i potaknuli na uključivanje i potencijalne buduće korisnike. Sudionici su imali priliku postavljati pitanja te sudjelovati u nagradnom kvizu koji je za ovu prigodu osmislila poznata TV lovkinja Morana Zibar. 

 

Pročitajte izvještaj s konferencije.

Pogledajte snimku konferencije.

 

U nastavku pročitajte predstavljanje govornika na konferenciji:

Morana Zibar: moderatorica konferencije

Morana Zibar

Moje ime je Morana Zibar, možda me znate kao opaku lovkinju iz HTV-ova kviza Potjera, ali inače nisam takva. Inače sam profesorica hrvatskog i engleskog, a radim kao samostalna prevoditeljica i piskaralo. Hobije kao što su gastronomija, putovanja ili kvizovi povremeno pretvaram u posao, a volim i komunikaciju svake vrste. Žalim što Erasmusa nije bilo kad sam ja studirala, jer sam uvjerena da bih se već nekako uklopila. Veselim se izazovu moderiranja ove zanimljive konferencije.

Andreja Sedlar: ERASMUSOVCI OD MALIH NOGU | Erasmus+ u području odgoja i općeg obrazovanja

Konferencija Zajedno smo jači - Slika 2

Moje ime je Andreja Sedlar, magistra sam ranog i predškolskog odgoja i radim u Dječjem vrtiću Varaždin. Zapravo, odgojna skupina kojoj pripadam su „Leptirići“. Sigurno spadam među najstarije Erasmusovce, ali su zato moji Leptirići među najmlađima! Erasmus sam otkrila 2013. godine i ostajem u njemu doživotno! Moja Erasmus putovanja su mi donijela ne samo priliku učenja na atraktivnim destinacijama, već i pomogla stvaranju prijateljstava. Erasmus mi je otvorio potpuno nove profesionalne vidike, osigurao nove profesionalne uloge i ponosna sam na svoju podržavajuću Erasmus zajednicu.

Gordana Mofardin: STRUKOVNJACI U AKCIJI | Erasmus+ u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju

Konferencija Zajedno smo jači - Slika 3Zovem se Gordana Mofardin i u Tehničkoj školi Pula zaposlena sam kao nastavnica hrvatskog jezika i etike. U školi radim osam godina, a 12 godina radila sam kao lektor i novinar u regionalnom listu Glas Istre. Upravo mi je taj rad pomogao da se vrlo dobro snađem kao koordinator Erasmusovog projekta 3D for Vet. Mogu naglasiti da mi je ovaj projekt otvorio neke nove vidike te da sam kroz projekt stekla nova iskustva, vještine, upoznala nove ljude i kulture. Kao nastavniku mi je izuzetno zanimljivo bilo upoznati načine školovanja u zemljama partnerima, a svoje znanje mogu nakon svega koristiti i u svom radu. U školi sam zadužena za  koordiniranje projekata na školskoj, županijskoj i državnoj razini i iskreno se nadam da će ovakvih projekata biti još, jer mogu samo još jednom ponoviti da je to bilo prekrasno iskustvo za mene, ali i moje učenike.

 

Daniela Drandić: ERASMUSOVO CJELOŽIVOTNO ĐAČKO DOBA | Erasmus+ u obrazovanju odraslih

Konferencija Zajedno smo jači - Slika 4

Daniela Drandić voditeljica je programa Reproduktivna prava u udruzi Roda od 2011. godine, od kada neumorno radi na poboljšanju uvjeta u rodilištima u Hrvatskoj,  ali i na podizanju kvalitete edukacija za trudnice i njihove obitelji. Prvi je put sudjelovala u Erasmus+ projektu (koji je napisala i vodila) 2017. godine, i od tada nagovara kolegice iz Hrvatske i cijele Europe da ozbiljno razmisle o ovom programu koji nije, kao što mnogi misle, "samo za studente", nego pruža velike i važne mogućnosti za obrazovanje odraslih, umrežavanje i rast organizacija.

Rebeka Dajak: STUDIRANJE BEZ GRANICA UZ POGLED PREKO VIZIRA | Erasmus+ u visokom obrazovanju

Konferencija Zajedno smo jači - Slika 5

Zovem se Rebeka Dajak, apsolventica sam portugalskog jezika i književnosti i pedagogije te sam ove godine napokon imala priliku proživjeti semestar života. Iako neuobičajeno doba za putovanje, pokazalo se izvrsnim za usvajanje neočekivanih vještina i znanja, Lisabon mi je svojom pozitivnom energijom uspio pružiti nezamjenjivo iskustvo u kojem ću zauvijek nositi predivna sjećanja na ljude, mjesta, hranu i cijelu kulturu, i to ne samo portugalsku. 

Odvažite se i zakoračite u avanturu zvanu Erasmus jer do sada nisam upoznala osobu koja nije rekla da mu je odlazak na Erasmus najbolja odluka u životu!

Matej Matić: NA MLADIMA ERASMUS OSTAJE | Erasmus+ na području mladih

Konferencija Zajedno smo jači - Slika 6

 

Zovem se Matej Matić, završio sam studij Međunarodnih odnosa i kooperacije na Sveučilištu u Macerati (IT). Prvi kontakt s programom Erasmus bio je tijekom studentskih dana kada sam se priključio lokalnoj sekciji ESN-a Italia, a potom sam i sam sudjelovao na studentskoj razmjeni u trajanju od dva semestra u Poljskoj. Po povratku u Hrvatsku počeo sam volontirati u udruzi mladih "Mladi u EU" u kojoj sam trenutno zaposlen već 4 godine. U udruzi sam zadužen za međunarodnu suradnju, prijavu i provedbu projekata Erasmus+ i projekata financiranih programom Europske snage solidarnosti, te sam zadužen za informiranje mladih u sklopu Eurodesk mreže.

Ramona Rafajec i Tihana Pandl: EUROPSKE SNAGE SOLIDARNOSTI | Erasmusov mlađi brat

Konferencija Zajedno smo jači - Slika 7

Moje ime je Ramona Rafajec, završila sam prvostupnički studij sociologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a potom se dodatno educirala za pisanje i provedbu nacionalnih i EU projekata, za rad s mladima, volonterima i ranjivim skupinama. Polazila sam razne treninge neformalnog i informalnog obrazovanja, treninge za edukatore u području ljudskih prava, osnovni seminar medijacije, te sam završila edukaciju za certificiranu mindfulness trenericu.

Unutar EVS i ESS programa, od 2016. godine uključena sam kao supervizorica i koordinatorica dugoročnih individualnih volonterskih projekata i od ove godine u projekt zaposlenja.

 

 

Konferencija Zajedno smo jači - Slika 8

Tihana Pandl, magistra sociologije i prvostupnica komunikologije. Zaposlena u NGO sektoru od 2013. godine i od samih početaka uključena u rad s mladima smanjenih mogućnosti.

Dodatno se educirala za područje međunarodnih ljudskih potencijala i projektni menadžement. Erasmus plus iskustveno je prošla i sama sudjelujući i organizirajući treninge, razmjene mladih.

Volonterski programi su naš Centar unaprijedili, proširili horizonte, ideje, usluge, opseg korisnika i iskustvo svih članova tima te mladih sudionika. Sretna sam što mogu biti dio ovako velike priče.