Preporuke korisnicima programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti u kontekstu izbijanja koronavirusa

(Napomena: informacije na ovoj stranici redovito se ažuriraju)

Nove upute za rad predškolskih i osnovnih škola do 4. razreda

21. svibnja 2020.Ministarstvo znanosti i obrazovanja  objavilo je obavijest o novim uputama HZJZ-a vezano uz organizaciju rada predškolskih ustanova i škola (1.-4. razred) od 25. svibnja.

 

Između niza novih uvjeta izdvajamo sljedeće:

 

  1. Broj učenika u učionicama povećava se na 15-20 (ranije je maksimalan broj bio 9 učenika);
  2. Roditelji ne moraju potpisivati nikakve izjave o preuzimanju odgovornosti;
  3. U školu mogu dolaziti sva djeca bez obzira na radni status roditelja.

 

Više informacija dostupno je na poveznici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Promjene u prelasku preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske 

11. svibnja 2020. - Odlukom o izmjenama i dopuni Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza RH od 9. svibnja 2020. hrvatskim je državljanima omogućen dolazak/povratak u RH bez obaveze provođenja mjere samoizolacije, a uz poštovanje općih i posebnih epidemioloških mjera.

 

Starije objave

Sukladno preporuci Europske komisije, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u kontekstu izbijanja koronavirusa, Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) savjetuje svim korisnicima programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti da otkažu ili odgode sva putovanja ili dolazne aktivnosti.

 

Klauzula „više sile“ priznat će se svim korisnicima, domaćim i stranim sudionicima koji predoče odgovarajuću preporuku/uputu nadležnog tijela iz svoje matične države. Troškovi nastali zbog tih okolnosti bit će prihvaćeni, a treba ih navesti u izvještajnom obrascu.

 

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske kontinuirano prati daljnji razvoj situacije te u skladu s tim poduzima odgovarajuće mjere i izdaje preporuke koje možete pratiti na mrežnoj stranici: https://civilna-zastita.gov.hr


Također, na poveznici Ministarstva znanosti i obrazovanja možete pronaći sve ključne informacije iz obrazovne vertikale u kontekstu koronavirusa. Kako bi suzbila širenje dezinformacija o koronavirusu u Hrvatskoj Vlada RH je otvorila posebnu internetsku stranicu koronavirus.hr, gdje se mogu pronaći sve bitne informacije na tu temu.

Izuzetno je važno redovito pratiti informacije i preporuke Ministarstva europskih i vanjskih poslovaMinistarstva zdravstvaHrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Svjetske zdravstvene organizacije.

 

Agencija za mobilnost i programe Europske unije redovito će obavještavati korisnike o novim uputama i preporukama nadležnih institucija o situaciji s koronavirusom putem mrežnih stranica i stranica na društvenim mrežama.

 

Molimo sve organizacije korisnike programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti da naprave reviziju svih planiranih projektnih aktivnosti te u dogovoru s projektnim partnerima odgode ili po potrebi otkažu sve dolazne i odlazne mobilnosti.

 

 

Povezane objave potražite na poveznicama:


         

     - Primjena instituta više sile – neophodni administrativni koraci

     - Često postavljana pitanja

 

     - Odgovori na najčešća pitanja studenata povezana sa situacijom uzrokovanom pandemijom koronavirusa

 

 

 

 

 

 

 

 

datum objave: 28.03.2020.