Obrazovanje odraslih

Udruga Roditelji u akciji – RODA: Obrazovanje odraslih za pozitivnu trudnoću, porod i babinje

Udruga Roditelji u akciji – RODA, zajedno s partnerskim organizacijama Aperio iz Češke i Indo Anai iz Slovenije, od 2017. godine provodi projekt na iznimno relevantnu temu u Republici Hrvatskoj – obrazovanje odraslih za pozitivnu trudnoću, porod i babinje. Projekt je postigao kvalitetne i inovativne rezultate od kojih svakako valja istaknuti edukativnu mobilnu aplikaciju s interaktivnim sadržajem za trudnice Expecting, svojevrsni vodič kroz trudnoću, porod i poroditeljstvo. Više informacija o aplikaciji kao i poveznicu za preuzimanje možete pronaći na stranici aplikacije. U sklopu projekta provodila se edukacija voditeljica trudničkih tečajeva, a izdana je i knjiga o trudnoći, porodu i babinju. Projekt je okupio i velik broj sudionika na diseminacijskim događajima i ima potencijal za širi učinak  i širenje rezultata u području obrazovanja odraslih u Hrvatskoj.

 

U članku možete pročitati razgovor s Danielom Drandić, koordinatoricom projekta u udruzi RODA, o projektu, programu Erasmus+ i onome što bi poručila sadašnjim i potencijalnim korisnicima programa.

 

Broj projekta: 2017-1-HR01-KA204-035388

Pučko otvoreno učilište Zagreb: Digitalni Dunav

Dugoročni je cilj partnera uključenih u projekt mobilnosti Digitalni Dunav (Digital Danube) poticanje sudjelovanja starijih osoba u društvenim aktivnostima Podunavlja kroz razvoj i provedbu ciljanih obrazovnih programa i struktura u području učenja i digitalne pismenosti. Pučko otvoreno učilište Zagreb ostvarilo je 10 mobilnosti stručnjaka u obrazovanju odraslih u Sloveniji i Bugarskoj. Time su poboljšane redovite aktivnosti korisnika kroz jačanje kapaciteta nastavnika stjecanjem znanja o raznim obrazovnim programima i novim nastavnim metodama u obrazovanju odraslih osoba.

 

Rezultati projekta uključuju poboljšane kulturne, tehnološke i nastavne kompetencije, kao i vještine potrebne za razvoj obrazovnih programa koji će omogućiti uzajamno učenje u malim grupama i online autonomno učenje. Sudionici su također stekli dodatne didaktičke i jezične kompetencije i vještine u području obrazovnog menadžmenta. Dodatno, partnerske organizacije osnovale su mrežu Dunav-Networkers za Europu (DANET) s ciljem promicanja obrazovanja starijih osoba i njihovog društvenog sudjelovanja u međugeneracijskom kontekstu u Podunavlju koja može poslužiti kao jamstvo održivosti projekta.

 

Projekt je prepoznat kao vrlo važan za područje obrazovanja odraslih, a rezultati projekta mogu poslužiti kao dobar okvir za daljnu međunarodnu suradnju kroz planiranje Ključne aktivnosti 2 - strateško partnerstvo u obrazovanju odraslih. Naime, projektne su aktivnosti ojačale suradnju uključenih organizacija te razmjenu primjera dobre prakse među sudionicima, što može dodatno koristiti u njihovom razvoju i primjeni inovativnih praksi u obrazovanju starijih polaznika.

 

Broj projekta: 2014-1-HR01-KA104-000131

Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet: Osnaživanje CARNetovih zaposlenika u području društvenih medija, obrazovanju odraslih i vođenju

Projekt Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet: Osnaživanje CARNetovih zaposlenika u području društvenih medija, obrazovanju odraslih i vođenju izravno je povezan s CARNetovim projektom „e-Škole“ koji se financira iz fondova EU i traje od 2016. do 2023. godine, a svrha mu je unaprijediti  hrvatski školski sustav. Kako bi osigurao što bolju provedbu toga velikog projekta CARNet je radio na razvoju novih kompetencija svojih zaposlenika. Glavne aktivnosti projekta bile su dvije mobilnosti na treninzima s ciljem izgradnje njihovih kompetencija u području vodstva te dijeljenje i širenje stečenog znanja nakon treninga.

 

Kompetencije stečene kroz projekt mobilnosti u programu Erasmus+ izravno će pridonijeti boljoj provedbi projekta „e-Škole“ s obzirom na to da su osobe koje su sudjelovale na edukacijama članovi projektnog tima „e-Škole“.

 

Broj projekta: 2014-1-HR01-KA104-000164

Udruga Drugo more: Rijeke mogućnosti

U ovom se partnerstvu okupilo deset europskih organizacija s ciljem razmjene znanja o organizaciji kulturnih aktivnosti na javnim mjestima radi privlačenja publike u nove sredine, posebno na urbane riječne obale u cijeloj Europi. Tijekom dvogodišnjeg projekta "Rijeke mogućnosti" partneri su organizirali pet seminara i pet radionica. Svaki je partner bio domaćin sastanka ili radionice otvorenih za lokalnu zajednicu tijekom kulturnih manifestacija, festivala i konferencija.

 

Aktivnosti ovog projekta jasno povezanog s obrazovanjem odraslih ponajprije su bile usmjerene na jačanje suradnje među uključenim organizacijama u cilju razmjene prakse i iskustva u vezi s odgovarajućim temama. Kompetencije sudionika su obogaćene primjenom metodologija s područja sociologije, marketinga, civilnog društva, javnog prostora/urbanizma, zaštite okoliša i održivog razvoja, a tu je i plan za izradu i širenje novih modela neformalnog umjetničkog obrazovanja.

 

Broj projekta: 2013-1-AT1-GRU06-09888 9