Prof. dr. sc. Jonjić: ERC vam osigurava nove suradnike, znanstvenu opremu i materijal nova istraživanja

Na online Informativnom danu Europskog istraživačkog vijeća (ERC) 2. prosinca 2020. godine o tome kako ERC-ovi projekti pomiču granice znanja i istraživanja svoje iskustvo ispričat će i jedan od vodećih hrvatskih imunologa prof. dr. sc. Stipan Jonjić, profesor na Medicinskom fakultetu u Rijeci te voditelj Znanstvenog centra izvrsnosti za virusnu imunologiju i cjepiva. Oni koji ga poznaju kažu da je riječ o čovjeku neiscrpne radne energije, potpuno posvećenom znanosti.

Profesor Jonjić je autor više od 200 znanstvenih radova, od kojih 184 u vodećim svjetskim znanstvenim časopisima. Prvi je hrvatski znanstvenik koji je dobio dva projekta Europskog istraživačkog vijeća (ERC). Član je Leopoldine, njemačke nacionalne akademije znanosti, i Europske akademije za mikrobiologiju.

 

„Sama odluka da se netko prijavi na ERC natječaj podrazumijeva da je taj znanstvenik i do tada težio univerzalnim vrijednostima znanosti što se ogleda u vrhunskim publikacijama, projektima i drugim znanstvenim postignućima. Naravno, ERC projekt traži ideju za istraživanje oko koje se zapravo ''vrti'' cijeli projekt. Pri tome ne smijemo biti niti preskromni, ali niti uveličavati značaj ideje, već istu pokušati ojačati kroz neke preliminarne rezultate, kao i relevantne podatke iz literature“, ističe profesor Jonjić.

 

Budućim prijaviteljima savjetuje također kako je za ERC projekt jako važno da i tehnologija bude suvremena jer se od rezultata istraživanja očekuje da budu, ne samo inovativni već i da budu proboj u neko novo područje istraživanja.

 

„Što se benefita tiče, sama činjenica da ste uspjeli dobiti ERC grant znači da dobro radite, što će biti prepoznato i u znanstvenoj zajednici. Međutim, glavna korist je što vam financiranje istraživanja osigurava nove suradnike, znanstvenu opremu i materijal potrebit za nova istraživanja te nastavno tome nove uspjehe“, zaključuje prof. Jonjić.

 

Projekti Europskog istraživačkog vijeća pomiču granice znanja i istraživanja o čemu će na Info danu 2. prosinca 2020. iz prve ruke, uz profesora Jonjića, posvjedočiti još četvero vodećih hrvatskih znanstvenika čije je projekte financirao, a to su prof. dr. sc. Vernesa Smolčić (Sveučilište u Zagrebu), doc dr. sc. Jadranka Šepić (Sveučilište u Splitu), prof. dr. sc. Iva Tolić (Institut Ruđer Bošković) i prof. dr. sc. Nenad Pavin (Sveučilište u Zagrebu).

 

Bit će to prilika za hrvatske znanstvenike i istraživače da upoznaju mogućnosti koje im nudi Europsko istraživačko vijeće – najuspješnija agencija za potporu vrhunskim istraživanjima u svijetu, čiji je budžet u sedmogodišnjem razdoblju (2014. -2020.) iznosio 13,1 milijardu eura.

 

Povezane vijesti:

Profesor Pavin: ERC otvara vrata suradnji s prestižnim svjetskim sveučilištima

 

Profesorica Smolčić: ERC mi je omogućio da se vratim u Hrvatsku baviti znanošću na najvišoj razini

 

Znanstvenica Šepić objašnjava zašto je važno prijavljivati projekte za ERC-ove grantove

 

Prof. dr.sc. Tolić: ERC pomaže ostanku talentiranih znanstvenika, ali i povratku vrhunskih znanstvenika u Hrvatsku

 

Europsko istraživačko vijeće poziva hrvatske znanstvenike na korištenje financijskih potpora

Hrvatska znanstvenica Jadranka Šepić dobitnica prestižnog znanstvenog Oscara

Projekt dr. sc. Jasenke Gudelj dobitnik ERC-ovog "znanstvenog oskara" u području društvenih i humanističkih znanosti

 

datum objave: 30.11.2020.