Profesor Pavin: ERC otvara vrata suradnji s prestižnim svjetskim sveučilištima

Na online Informativnom danu Europskog istraživačkog vijeća (ERC) 2. prosinca 2020. godine svoje iskustvo o tome kako ERC-ovi projekti pomiču granice znanja i istraživanja ispričat će i prof.dr.sc. Nenad Pavin redoviti profesor na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu i vodeći stručnjak za modeliranje segregacije kromosoma.

 

“S obzirom na to da je znanstvena izvrsnost jedini kriterij prilikom odlučivanja o financiranju ERC projekata, pisanje projektnih prijedloga za ERC ima višestruke koristi i uvijek ga toplo preporučujem svojim kolegama. Pisanje projektnog prijedloga motiviralo me je da proširim i produbim svoj znanstveni interes na područje kojim se nisam prethodno bavio te me je tako usmjerilo da napravim znanstveni iskorak u nepoznato, što smatram preduvjetom za najveće znanstvene prodore. Premda ne postoji jamstvo uspjeha prilikom prijave takvih projekta, sam proces pisanja projekta značajno utječe na planiranje budućih istraživanja jer naše ideje trebamo opravdati pred svjetskim stručnjacima u području te se spremno suočiti s njihovom kritikom“, kaže profesor Pavin.

 

Ističe kako je dobivanje ERC-ovih projekta snažno utjecalo na znanstveno istraživanje njegova tima.

 

„Naime, provedba projekta na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu omogućuje članovima moje grupe jednake uvjete za istraživanje koji postoje u drugim zemljama te tako ERC sredstva pomažu zadržati talentirane hrvatske znanstvenike u zemlji. Također, dobivanje takvog projekta povećava međunarodnu prepoznatljivost istraživanja moje grupe, i omogućuje/olakšava međunarodnu suradnju s prestižnim svjetskim sveučilištima, te tako omogućuje u Hrvatsku privući talente izvana“, smatra dr. sc. Pavin.

 

Znanstveni interes profesora Pavina fokusiran je na teorijsku biofiziku, o čemu svjedoče njegovi brojni znanstveni radovi, među kojima se ističu oni objavljeni u prestižnim znanstvenim časopisima Cell, Nature Cell Biology i Nature Communications.

 

Zajedno s Ivom Tolić s Instituta Ruđera Boškovića i stranim znanstvenicima, Nenad Pavin i njegov tim s PMF-a rade na ERC Synergy projektu usmjerenom na istraživanje mehanizama nastajanja pogrešaka pri podjeli kromosoma te njihovog utjecaja na diobu stanica, a što je kritično za razvoj embrija, formiranje različitih vrsta karcinoma te odgovor tkiva na terapije.

 

Prof. Pavin je dobitnik Državne nagrade za znanost za 2015. godinu. Recenzent je za brojne znanstvene časopise iz područja biofizike i molekularne biologije. Također, član je panela za polje fizike pri Hrvatskoj zakladi za znanost.

 

 

Povezane vijesti:

Profesorica Smolčić: ERC mi je omogućio da se vratim u Hrvatsku baviti znanošću na najvišoj razini

 

Znanstvenica Šepić objašnjava zašto je važno prijavljivati projekte za ERC-ove grantove

 

Prof. dr. sc. Jonjić: ERC vam osigurava nove suradnike, znanstvenu opremu i materijal nova istraživanja

 

Prof. dr.sc. Tolić: ERC pomaže ostanku talentiranih znanstvenika, ali i povratku vrhunskih znanstvenika u Hrvatsku

 

Europsko istraživačko vijeće poziva hrvatske znanstvenike na korištenje financijskih potpora

Hrvatska znanstvenica Jadranka Šepić dobitnica prestižnog znanstvenog Oscara

Projekt dr. sc. Jasenke Gudelj dobitnik ERC-ovog "znanstvenog oskara" u području društvenih i humanističkih znanosti

 

datum objave: 01.12.2020.