Prof. dr.sc. Tolić: ERC pomaže ostanku talentiranih znanstvenika, ali i povratku vrhunskih znanstvenika u Hrvatsku

Na virtualnom Info danu Europskog istraživačkog vijeća (ERC) 2. prosinca 2020. godine o tome kako ERC-ovi projekti pomiču granice znanja i istraživanja svoje iskustvo ispričat će i jedna od vodećih hrvatskih znanstvenica prof. dr.sc. Iva Tolić, znanstvena savjetnica na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu.

Dva ERC granta koja su mi dodijeljena, ERC Consolidator Grant 2014 i ERC Synergy Grant 2020 u suradnji s Nenadom Pavinom, omogućili su i dalje omogućuju mojoj istraživačkoj grupi jednake uvjete za istraživanje koji postoje u drugim zemljama EU, ostanak mladih istraživača u Hrvatskoj, znanstvene publikacije vrhunske kvalitete, te međunarodnu suradnju. ERC sredstva pomažu zadržati taletirane hrvatske znanstvenike u zemlji, ali i motiviraju povratak vrhunskih znanstvenika u Hrvatsku“, otkriva profesorica Tolić


Napominje kako joj je ERC Consolidator projekt, koji je dobila nedugo nakon preseljenja iz Njemačke u Zagreb, omogućio da zaposli 6 mladih znanstvenika i administratora.

 

„Moja bi grupa bila znatno manja bez ovog projekta, koji mi je pomogao da osnažim naša istraživanja i razvijem ideje i metodologije za buduće projekte, posebno za naš međunarodni ERC Synergy projekt“, dodaje.

 

„ERC grantovi su najprestižniji europski znanstveni projekti, koji omogućuju znanstvenu slobodu glavnom istraživaču, podržavaju talentirane istraživače i njihove najbolje ideje. S dvije trećine svojih resursa dodijeljenih istraživačima mlađim od 40 godina, ERC igra ključnu ulogu u poticanju sljedeće generacije istraživača, pomažući im u stjecanju znanstvene autonomije“, zaključuje prof. dr.sc. Iva Tolić.

 

U svom radu dr. sc Tolić se bavi biofizikom stanice, kombinirajući eksperimente i teoriju. Njezina su istraživanja fokusirana na mikrotubule i motorne proteine te njihovu ulogu u staničnoj diobi. Znanstveno se usavršavala u SAD-u, Danskoj i Italiji, a u Njemačkoj je vodila istraživačku grupu na Institutu Max Planck za molekularnu staničnu biologiju i genetiku u Dresdenu.

 

Iva Marija Tolić ukupno je objavila preko 70 znanstvenih radova koji su citirani ukupno više od 3000 puta.

 

Za svoj znanstveni rad dobila je niz prestižnih nagrada, od kojih ističemo: Red Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića za znanost i njezino promicanje u Republici Hrvatskoj i svijetu i Državnu nagradu za znanost 2015. godine,  te prestižna međunaroda priznanja od kojih kao najvažnije ističemo nagradu Ignaz L. Lieben Austrijske akademije znanosti u 2017. godini, i članstvo u Europskoj organizaciji za molekularnu biologiju (EMBO) od 2018. godine.

Povezane vijesti:

Profesor Pavin: ERC otvara vrata suradnji s prestižnim svjetskim sveučilištima

 

Znanstvenica Šepić objašnjava zašto je važno prijavljivati projekte za ERC-ove grantove

 

Prof. dr. sc. Jonjić: ERC vam osigurava nove suradnike, znanstvenu opremu i materijal nova istraživanja

 

Profesorica Smolčić: ERC mi je omogućio da se vratim u Hrvatsku baviti znanošću na najvišoj razini

 

Europsko istraživačko vijeće poziva hrvatske znanstvenike na korištenje financijskih potpora

Hrvatska znanstvenica Jadranka Šepić dobitnica prestižnog znanstvenog Oscara

Projekt dr. sc. Jasenke Gudelj dobitnik ERC-ovog "znanstvenog oskara" u području društvenih i humanističkih znanosti

datum objave: 30.11.2020.