Profesorica Smolčić: ERC mi je omogućio da se vratim u Hrvatsku baviti znanošću na najvišoj razini

Na online Informativnom danu Europskog istraživačkog vijeća (ERC) 2. prosinca 2020. godine svoje iskustvo o tome kako ERC-ovi projekti pomiču granice znanja i istraživanja ispričat će i strastvena astrofizičarka dr. sc. Vernesa Smolčić, redovita profesorica na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

 

Znanstveno se usavršavala u SAD-u i Njemačkoj, te Australiji, a nakon deset godina rada i usavršavanja na najboljim sveučilištima u svijetu vratila u Hrvatsku. Fokus njenih istraživanja su stvaranje i razvoj galaksija.

 

“Financiranje Europskoga istraživačkog vijeća najprestižnije je znanstveno financiranje u Europi i ono znanstvenicima omogućuje da se najkvalitetnije usredotoče na proučavanje jedne znanstvene teme. Moj ERC projekt omogućio mi je upravo to i pomogao mi da se u Hrvatskoj nastavim baviti znanošću konkurentoj na najvišoj međunarodnoj razini”, ističe ova svestrana znanstvenica. U jednom medijskom nastupu je izjavila kako je “kompetitivna znanost kao vrhunski sport, pobjeđuje se u stotinkama sekunde”.

 

Profesorica Smolčić za sebe kaže kako ponajprije proučava galaksije, no zanima je mnogo više od toga: znanost, vodstvo projekata i timova, komunikacija i popularizacija znanosti, pisanje, objavljivanje, grafički i web dizajn, video produkcija i blogovi.

 

Članica je brojnih međunarodnih kolaboracija, te u nekima od njih obnaša voditeljske funkcije, kao u Cosmic Evolution Survey (COSMOS). Između ostalog, koordinatorica je aktivnosti PMF-a vezanih uz Europsku svemirsku agenciju. Objavila je preko 120 znanstvenih radova, a za svoj je rad primila brojne nagrade.

 

Uz ERC Starting grant za projekt “Istraživanje rasta zvjezdane mase i mase supermasivnih crnih rupa u galaksijama kroz kozmičko vrijeme: Utiranje puta za sljedeću generaciju pregleda neba”, vodila je brojne znanstvene projekte.

 

Uz sve navedeno stigne još i popularizirati znanost. Naime, profesorica Smolčić vodi projekt nazvan Astroučionica, web platformu koja je namijenjena za popularizaciju astronomije. Astroučionica je nastala tijekom provedbe ERC projekta, te je nastavila rasti.

 

Povezane vijesti:

 

Profesor Pavin: ERC otvara vrata suradnji s prestižnim svjetskim sveučilištima

 

Znanstvenica Šepić objašnjava zašto je važno prijavljivati projekte za ERC-ove grantove

 

Prof. dr. sc. Jonjić: ERC vam osigurava nove suradnike, znanstvenu opremu i materijal nova istraživanja

 

Prof. dr.sc. Tolić: ERC pomaže ostanku talentiranih znanstvenika, ali i povratku vrhunskih znanstvenika u Hrvatsku

 

Europsko istraživačko vijeće poziva hrvatske znanstvenike na korištenje financijskih potpora

Hrvatska znanstvenica Jadranka Šepić dobitnica prestižnog znanstvenog Oscara

Projekt dr. sc. Jasenke Gudelj dobitnik ERC-ovog "znanstvenog oskara" u području društvenih i humanističkih znanosti

 

 

datum objave: 01.12.2020.