Znanstvenica Šepić objašnjava zašto je važno prijavljivati projekte za ERC-ove grantove

Na online Informativnom danu Europskog istraživačkog vijeća (ERC) 2. prosinca 2020. godine svoje iskustvo o tome kako ERC-ovi projekti pomiču granice znanja i istraživanja ispričat će i sjajna mlada znanstvenica doc. dr. sc. Jadranka Šepić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu.

 

Fokus njenog istraživačkog rada su iznenadne poplave priobalnih područja poznate pod nazivom meteorološki tsunamiji.

 

Upravo se meteorološkim tsunamijem, odnosno procjenama doprinosa visoko-frekventnih oscilacija razine mora i ekstremnim razinama mora duž europskih obala bavila u svom projektu SHExtreme za koji je dobila ERC-ov Starting grant vrijedan čak 6 milijuna kuna. Također, Europsko istraživačko vijeće taj je njezin projekt izdvojilo kao jedan od devet primjera pobjedničkih projekata.

Čak i ako ne uspijete iz prvog pokušaja, dobit ćete korisne recenzije koje će vam omogućiti da vaša iduća prijava bude kvalitetnija

 

„Ako imate kvalitetnu ideju koju ste u stanju raspisati na atraktivan i uvjerljiv način, tada postoji dobra šansa da zaista i dobijete ERC grant. Ako ga i ne dobijete iz prve, dobit ćete korisne recenzije koje će vam omogućiti da vaša iduća prijava bude kvalitetnija. ERC grant će vam omogućiti raspolaganje izdašnim financijskim sredstvima nužnima za realizaciju istraživanja te će vam dati priliku da zaposlite mlade istraživače na pet ili više godina. Nadalje, ERC grant će vam pomoći i u uspostavljanju suradnje s domaćim i stranim znanstvenicima, jer će ih se većina rado odazvati pozivu za zajedničko istraživanje vezano uz ERC projekte. Tako da, samo naprijed“, poručuje ova perspektivna hrvatska znanstvenica, dobitnica tzv. „znanstvenog Oscara“.

Za svoj rad na istraživanju meteoroloških tsunamija dobila je već nekolicinu nagrada, među kojim se ističu: Državna nagrada za znanstvene novake, Priznanje Hrvatskog meteorološkog društva za mlade meteorologe te prestižna nagrada Europske geofizičke unije Natural Hazards Outstanding Early Career Scientist Award za 2019. godinu.

 

Koliko je predana svojoj istraživačkoj temi govori i podatak da je doktorica Šepić bila voditeljica dva znanstvena projekta koji su rezultirali instaliranjem mreže oceanografsko-meteoroloških postaja duž srednjeg Jadrana, te izradom prototipa sustava za upozorenje na opasnost od meteoroloških tsunamija.

 

Doktorica Jadranka Šepić diplomirala je fiziku na Sveučilištu u Zagrebu, a svoju je istraživačku karijeru započela na Institutu za oceanografiju i ribarstvo u Splitu. Znanstveno se usavršavala na Sveučilištu Balearskog otočja i na Ocean Sciences Institutu u Kanadi.

 

Povezane vijesti:

Profesorica Smolčić: ERC mi je omogućio da se vratim u Hrvatsku baviti znanošću na najvišoj razini

 

Profesor Pavin: ERC otvara vrata suradnji s prestižnim svjetskim sveučilištima

 

Prof. dr. sc. Jonjić: ERC vam osigurava nove suradnike, znanstvenu opremu i materijal nova istraživanja

 

Prof. dr.sc. Tolić: ERC pomaže ostanku talentiranih znanstvenika, ali i povratku vrhunskih znanstvenika u Hrvatsku

 

Europsko istraživačko vijeće poziva hrvatske znanstvenike na korištenje financijskih potpora

Hrvatska znanstvenica Jadranka Šepić dobitnica prestižnog znanstvenog Oscara

Projekt dr. sc. Jasenke Gudelj dobitnik ERC-ovog "znanstvenog oskara" u području društvenih i humanističkih znanosti

datum objave: 01.12.2020.